Παρουσίαση 6ου ΔΕΛΤΙΟΥ- Κοπή πίτας

Παρασκευή 8, Φεβρουάριος 2013 – 00:03

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 3 Φεβρουαρίου 2013, στις 11.30 το πρωί, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αλμυρού, η παρουσίαση του 16ου τεύχους του ««Δελτίου της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού «Όθρυς»», του έτους 2012. Η παρουσίαση του νέου τεύχους, όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, συνδυάστηκε με την ευλογία και την κοπή της «πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας» του 2013, η οποία εφέτος έγινε από τον καθηγούμενο της Ιεράς Μονής «Άνω Ξενιάς», πανοσιολογότατο αρχιμανδρίτη π. Νεκτάριο, συνεπικουρούμενο από τον π. Δημήτριο Ζαρίφη.

Το «φλουρί» της βασιλόπιτας αντιστοιχούσε με τα τρία βιβλία, εκδόσεις της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού, «Η αρχαία μυθολογία στην περιοχή του Αλμυρού», του Βίκ. Κοντονάτσιου, «Η Μέση Εκπαίδευση στην περιοχή του Αλμυρού» της Χρ. Κοντογεωργάκη και «Οι Καλαμιδαίοι της Μιντζέλας» του Γεωρ. Τσολάκη. Τυχερή της χρονιάς ήταν η Διευθύντρια του Πολιτιστικού Κέντρου Αλμυρού κ. Σοφία Ζαχαροπούλου.

Χαιρετισμό και συγχαρητήρια για το σημαντικό έργο που επιτελείται από την Φιλάρχαιο απηύθυνε ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού κ. Δημήτρης Τσούτσας.

Κατόπιν έγινε η παρουσίαση του «Δελτίου» από τον καθηγούμενο της «Άνω Ξενιάς» π. Νεκτάριο Υφαντίδη και από τον Σχολικό Σύμβουλο Φιλολόγων Μαγνησίας κ. Γεώργιο Κοντομήτρο με συντονιστή τον επιμελητή του ΔΕΛΤΙΟΥ κ. Βίκτωρα Κοντονάτσιο.

Ο κ. Βίκτωρ Κοντονάτσιος κάνοντας την έναρξη τόνισε το γεγονός της επιτυχούς δεκαεξάχρονης συνεχούς παρουσίασης του «Δελτίου» και της προσφοράς του στην έρευνα της τοπικής ιστορία με τις 3.500 περίπου σελίδες του και τη συνολική προσφορά της Φιλαρχαίου Εταιρείας που μαζί με τα «Πρακτικά των Συνεδρίων Αλμυριώτικων Σπουδών» και με τις τρεις μέχρι τώρα αυτοτελείς εκδόσεις βιβλίων ξεπερνούν τις 10.000 σελίδες.

Οι δύο εξαιρετικοί παρουσιαστές αναφέρθηκαν, ο καθένας με τη δική του ενδιαφέρουσα και τεκμηριωμένη θεώρηση, στις δώδεκα συνολικά μελέτες του νέου «Δελτίου», που καλύπτουν 200 σελίδες με θέματα τοπικού ιστορικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος, ήτοι:

«Από τα βιβλία εντυπώσεων των επισκεπτών του Μουσείου Αλμυρού (1928 έως σήμερα)», «H προϊστορία και τα πρώτα αποκτήματα της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού, σύμφωνα με δημοσιογραφικές ανταποκρίσεις», «Ο Αλμυρός κατά το 1881, σύμφωνα με δημοσιογραφικές ανταποκρίσεις», «Ο Αλμυρός κατά το 1898, σύμφωνα με δημοσιογραφικές αντταποκρίσεις», «Η Μονή Ξενιάς με τη γραφίδα του Ευξεινουπολίτη λόγιου Ευστάθιου Καλτσέτα (δημοσιεύματα εφημερίδων του Βόλου της περιόδου 1896 – 1937)», «Δύο άγνωστα αρχιτεκτονήματα του Οθωμανικού Αλμυρού», «Η ίδρυση του Μοναστηριού της Παναγίας Κισσιώτισσας», «Χειρόγραφα και ιερά κειμήλια του Μοναστηριού της Παναγίας Κισσιώτισσας», «Σαρακατσάνικος Γάμος», «Αναμνήσεις του Ευξεινουπολίτη Λευτέρη Κενανίδη», «Ο Στέφανος Κομμητάς, ως φιλικός» και «Τα τσελιγγάτα στον Αλμυρό».

Η φιλόλογος κ. Ιωάννα Κενανίδου, η οποία παρεχώρησε το προαναφερόμενο ημερολόγιο με τις αναμνήσεις του πατέρα της, έκανε συγκινημένη μια μικρή παρέμβαση και ανακοίνωσε πως αναλαμβάνει εν μέρει την χορηγία για την έκδοση του επομένου ΔΕΛΤΙΟΥ.

Η εκδήλωση έκλεισε με ένα θαυμάσιο μουσικό πρόγραμμα από τον νεοσύστατο και πολλά υποσχόμενο «Σύλλογο Φίλων Μουσικής Αλμυρού».

Στο τέλος η πρόεδρος της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού κ. Χρυσούλα Κοντογεωργάκη –Τσαμανή ευχαρίστησε το πολυπληθές ακροατήριο της κατάμεστης αίθουσας των εκδηλώσεων για τη διαρκή παρουσία και στήριξη προς τη Φιλάρχαιο και όσους συνετέλεσαν στην επιτυχή διοργάνωση της εκδήλωσης. Επίσης ανακοίνωσε πως το Σάββατο στις 23 Φεβρουαρίου διοργανώνεται επίσκεψη μισής ημέρας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, όπου θα ξεναγηθούν τα μέλη από την Προϊσταμένη της ΙΓ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων την κ. Αργυρούλα Ιντσεσίλογλου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στο Δ. Σ. Στο τέλος Μαρτίου δε, θα πραγματοποιηθεί ημερήσια εκδρομή στη Θεσσαλονίκη, για την οποία λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα.

Τέλος κάλεσε όλους τους Αλμυριώτες της ευρύτερης περιοχής -όχι μόνο της πόλης- οι οποίοι έχουν συγγενείς, γνωστούς ή φίλους που συμμετείχαν στον πόλεμο του 1940-41, διαθέτουν σχετικό υλικό ή γνωρίζουν κάποιες πληροφορίες, να τις καταθέσουν σε οποιοδήποτε μέλος του Δ. Σ. προκειμένου να καταγραφούν όλοι στο επόμενο τεύχος του Δελτίου, το οποίο θα είναι αφιερωμένο στη συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής στον πόλεμο του ’40.