Βράβευση της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού «ΟΘΡΥΣ» από την Ακαδημία Αθηνών για τη σημαντική μακρόχρονη προσφορά της στην ιστορία, την αρχαιολογία και τη λαογραφία της περιοχής του Αλμυρού.

H Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού ΟΘΡΥΣ, έτυχε της υψίστης τιμής να τιμηθεί από το Ανώτατο Πνευματικό Ίδρυμα της χώρας, την Ακαδημία Αθηνών στις 20 Δεκεμβρίου 2013.
H Ακαδημία Αθηνών, στην καθιερωμένη ετήσια Πανηγυρική της Συνεδρία, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών απένειμε τα φετινά της βραβεία, μεταξύ των οποίων ήταν και αυτό της Φιλαρχαίου.
Κάθε χρόνο η Ακαδημία τιμά άτομα, ομάδες και σωματεία που προσέφεραν κάτι ξεχωριστό στον τόπο τους ή στη χώρα τους , απονέμοντας βραβεία και τιμητικές διακρίσεις που στόχο έχουν την καλλιέργεια και προαγωγή των Επιστημών, των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών και την επιστημονική έρευνα και μελέτη. Ξεχωριστή θέση έχουν στις επιλογές της Ακαδημίας Αθηνών τα βραβεία της Τάξεως των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών στην οποία ανήκει και η τιμητική διάκριση που έλαβε η Φιλάρχαιος Εταιρεία.
Στην Φιλάρχαιο Εταιρεία απενεμήθη έπαινος οίκοθεν, άνευ προκηρύξεως, ως εξής:
«Έπαινος της Ακαδημίας απονέμεται στην Φιλάρχαιο Εταιρεία Αλμυρού « ΟΘΡΥΣ» για τη μακρόχρονη από του 1896 προσφορά της στους τομείς της αρχαιολογίας, ιστορίας και λαογραφίας της περιοχής του Αλμυρού και όλης της Θεσσαλίας, για τη συμβολή της στη διάσωση των ελληνικών μνημείων και για την ίδρυση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλμυρού».
Η διάκριση αυτή αποτελεί την πλέον επίσημη αναγνώριση της μεγάλης πνευματικής προσφοράς της Φιλαρχαίου στον τόπο μας, ταυτόχρονα όμως δημιουργεί μεγάλη ηθική ευθύνη και υποχρέωση για συνέχιση της πνευματικής δημιουργίας και προσφοράς.

Epainos-1-i

 

b0950d12c62d3aeda81b2e8d06f2aef4fiil012

Ο κ. Βίκτωρ Κοντονάτσιος παραλαμβάνει τον έπαινο από τον πρόεδρο της Ακαδημίας κ. Σπ. Ευαγγελάτο