Παρουσίαση του 13ου «ΔΕΛΤΙΟΥ» 2009

Παρασκευή 6, Νοέμβριος 2009 – 01:28

Η ΦΙΛΑΡΧΑΙΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΛΜΥΡΟΥ «ΟΘΡΥΣ» ΚΑΙ ΤΟ  13Ο  ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ ‘ΔΕΛΤΙΟΥ’ ΤΗΣ

Για 13η συνεχή χρονιά από την επαναδραστηριοποίησή της η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού «ΟΘΡΥΣ»  ετοίμασε  την ετήσια έκδοσή της και με ικανοποίηση ανακοινώνει ότι ήδη κυκλοφορεί το νέο ΔΕΛΤΙΟ, του 2009, το 13ο κατά σειράν της Β΄ Εκδοτικής Περιόδου. Όπως γνωρίζουν οι πολυάριθμοι φίλοι της, ανάμεσα στις άλλες δραστηριότητές της η Φιλάρχαιος έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στον εκδοτικό τομέα, καθώς μάλιστα στην περιοχή του Αλμυρού είναι η μοναδική σοβαρή πνευματική-πολιτιστική  προσπάθεια. Έτσι και φέτος παρουσιάζει το νέο της πόνημα με πολλά ενδιαφέροντα θέματα, που αφορούν όπως πάντα την ιστορία του τόπου μας. Το πλούσιο υλικό του ΔΕΛΤΙΟΥ, κατά κανόνα είναι πρωτογενές, αρχειακό  και  ανέκδοτο, τίθεται δε στη διάθεση κάθε μελετητού και ερευνητού που ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με την – μάλλον αναξιοποίητη-  αλλά πλούσια  ιστορία της ευρύτερης περιοχής Αλμυρού, της Μαγνησίας και των ομόρων νομών.

Το νέο αυτό τεύχος έχει για το Δ. Σ. και για όλα τα μέλη της Φιλαρχαίου μια ιδιαίτερη και συναισθηματική σημασία, αφού είναι αφιερωμένο στον  επί σειράν ετών, από την πρώτη στιγμή της επαναδραστηριοποίησης της  Εταιρείας, δραστήριο αντιπρόεδρό της Γεώργιο Κακασή.

Έτσι το 1ο θέμα είναι ένα «Αφιέρωμα μνήμης στον Γεώργιο Νικολάου Κακασή».

Τα υπόλοιπα θέματα είναι:

– «Η αλληλογραφία του Νικολάου Ι. Γιαννοπούλου, γραμματέως της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού ΟΘΡΥΣ, στατιστική προσέγγιση, Β΄ μέρος: 1911-1938 », της Χρυσούλας Δ. Κοντογεωργάκη.

– «Η σπουδαιότητα της Μυθολογίας της Αχαΐας – Φθιώτιδος», του Βίκτωρος Κ. Κοντονάτσιου.

– «Παραλιακές πόλεις στον Παγασητικό και Μαλιακό κόλπο», του ReinderReinders.

–  «Το Λοιμοκαθαρτήριο Αμαλιάπολης», του Γεωργίου Τσολάκη.

–  «Οι αρχαιότητες στην περιοχή του ‘Τσουρνάτη’ του Αλμυρού», του Βίκτωρος Κ. Κοντονάτσιου.

– «Τα νομίσματα της Άλου», του ReinderReinders.

–  «Της Παναγίας αφιέρωμα της Ξενιάς», Ένα ανέκδοτο χειρόγραφο από το 1789, του Γιώργου Θωμά.

– «Η ‘ΗΧΩ’, μία τοπική εφημερίδα του Αλμυρού», του Βίκτωρος Κ. Κοντονάτσιου.

– «Σύντομη αναφορά σε αλμυριώτικες λαϊκές παραδόσεις», του Βίκτωρος Κ. Κοντονάτσιου.

– «Δύο άγνωστα έγγραφα της Ανάβρας (4.7.1774 – 26.9.1776)», του Κώστα Σπανού.

– «Μνημόσυνο κάποιων Αλμυριωτών»,  του Βίκτωρος Κ. Κοντονάτσιου.

– «Η αγορά του Αλμυρού στην προπολεμική περίοδο μέσα από διαφημίσεις», του Βίκτωρος Κ. Κοντονάτσιου.

Το ΔΕΛΤΙΟ κλείνει όπως πάντα με μια ενημερωτική Βιβλιοπαρουσίαση όλων των νέων εκδόσεων που έχουν κυκλοφορήσει και ευγενώς αποσταλεί στη Βιβλιοθήκη της Φιλαρχαίου Εταιρείας  κατά το 2009. Την Βιβλιοπαρουσίαση, όπως και όλη την έκδοση του τεύχους επιμελείται ο πρόεδρος της Φιλαρχαίου κ. Β. Κοντονάτσιος και συντακτική επιτροπή είναι τα μέλη του Δ. Σ.  Σύντομα θα γίνει και η επίσημη παρουσίαση του 13ΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ  σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί μέσα στις προσεχείς ημέρες.

Χρυσούλα Δ. Κοντογεωργάκη
Γραμματεύς της Φιλαρχαίου