Δελτίο τύπου – Παρουσίαση βιβλίου

Δευτέρα 9, Απρίλιος 2012 – 22:55

Μέσα στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Αλμυρού πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου βιβλίου της κ. Χρυσούλας Κοντογεωργάκη – Τσαμανή, την περασμένη Κυριακή 1η Απριλίου 2012, στις 6 το απόγευμα.

Το βιβλίο έχει τίτλο «Η Μέση Εκπαίδευση στην Περιοχή του Αλμυρού» και ερευνά την ιστορία όλων των δευτεροβάθμιων σχολείων που έχουν κατά καιρούς λειτουργήσει στην συγκεκριμένη περιοχή: Στον Αλμυρό, τη Νέα Αγχίαλο, το Αϊδίνιο, την Ευξεινούπολη, τη Σούρπη, τον Πτελεό και την Αμαλιάπολη.

Πλήθος Αλμυριωτών έσπευσαν να στηρίξουν και να επιβραβεύσουν την προσπάθεια της συντοπίτισσάς τους να καταγράψει την εκπαιδευτική ιστορία του τόπου τους. Άνθρωποι κάθε ηλικίας και μόρφωσης, από όλη την ευρύτερη περιοχή, την Αγχίαλο, Κρόκιο, Αλμυρό, Ευξεινούπολη, Πλάτανο, Σούρπη, Πτελεό, Αμαλιάπολη, Αχίλλειο, αλλά και από άλλες πόλεις της Ελλάδας παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την όμορφη και άρτια οργανωμένη εκδήλωση.

Στην αρχή ο συντονιστής κ. Βίκτωρ Κοντονάτσιος καλωσόρισε τους παρευρισκομένους εκ μέρους της Φιλαρχαίου Εταιρείας, η οποία είχε αναλάβει την έκδοση του βιβλίου, αλλά και την διοργάνωση της εκδήλωσης σε συνεργασία με το Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Αλμυρού.

Συγχαρητήριους χαιρετισμούς απηύθυναν: Ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αλμυρού π. Γεώργιος Μπέκας εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Κώστας Παπαδογιάννης, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Γιώργος Δοδοντσάκης, αλλά και εκπρόσωποι των Δευτεροβάθμιων Σχολείων: Ο Διευθυντής της ΕΠΑ.Σ. Αλμυρού κ. Βαγγέλης Μακρυγιάννης, οι υποδιευθυντές κ. Κώστας Βαρδάκης του ΕΠΑ.Λ. Αλμυρού, κ. Χρύσα Μαρδάκη του Γενικού Λυκείου Αλμυρού, και οι πρ. Διευθυντές Θωμάς Αποστολάκης του 1ου Γυμνασίου Αλμυρού και Κώστας Πριάκος του 2ου  Γυμνασίου Αλμυρού.

Στη συνέχεια μίλησαν για το βιβλίο ο κ. Βίκτωρ Κοντονάτσιος, π. Πρόεδρος της Φιλαρχαίου Εταιρείας και Σχ. Σύμβουλος Π. Ε. , η κ. Αγγελική Μαγκλάρα, Διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Νέας Αγχιάλου, και ο Διευθυντής του Λυκείου-Γυμνασίου Σούρπης κ. Γιάννης Θεοδώρου, ενώ υπήρξε παρέμβαση από τον ιδρυτή τριών ιδιωτικών σχολείων στην περιοχή, θεολόγο καθηγητή κ. Νίκο Χρυσομαλλίδη, που είχε έλθει από τη Θεσσαλονίκη για την περίσταση. Η συγκίνηση και η νοσταλγία ήταν προφανής σε όλους τους παρισταμένους, που αναπόλησαν τα μαθητικά τους χρόνια, θυμήθηκαν συμμαθητές και καθηγητές, γεγονότα και καταστάσεις.

Το τεράστιο τεκμηριωμένο υλικό του βιβλίου, η άρτια οργάνωση και με επιστημονικό τρόπο παρουσίαση όλων των πληροφοριών, η προσεκτικά επιλεγμένη συλλογή φωτογραφιών, καθώς και η μακροχρόνια και κοπιαστική έρευνα της συγγραφέως, τονίσθηκαν και επαινέθηκαν από όλους τους εξαιρετικούς ομιλητές. Κοινή ήταν η επισήμανση πως το βιβλίο αποτελεί ένα πολύτιμο δώρο προς όλους τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και ανεκτίμητο οδηγό για τους εκπαιδευτικούς και τους ιστορικούς.

Ταυτόχρονα με τις ομιλίες προβαλλόταν φωτογραφίες παλιές από τη σχολική ζωή στο Γυμνάσιο.

Η μαθήτρια της Α΄ τάξης του Γ. Λυκείου Αλμυρού Αναστασία Ματρακίδου διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου συνεπαίρνοντας τους ακροατές και ταξιδεύοντάς τους σε εποχές μισοξεχασμένες.

Τελευταία πήρε το λόγο η συγγραφέας, συγκινημένη από την πολυπληθή παρουσία,   τη θερμή αποδοχή, και την αγάπη των παρισταμένων, τους ευχαρίστησε θερμά και τόνισε πως η διαρκής στήριξη, η κάθε είδους βοήθεια στη συγκέντρωση υλικού και η εμπιστοσύνη τους, ήταν από τα στοιχεία που την ενδυνάμωναν και την παρακινούσαν να ολοκληρώσει το έργο αυτό.

Την παρουσίαση πλαισίωσε έκθεση παλιών σχολικών φωτογραφιών, μερικές από τις οποίες ανήκουν στο αρχείο του Λυκείου και παραχωρήθηκαν από τον Διευθυντή κ. Γεώργιο Χορταριά ειδικά για την εκδήλωση, η οποία έκλεισε με τραγούδια από τη Νεανική-Παιδική Χορωδία του Δήμου Αλμυρού υπό τη διεύθυνση της ταλαντούχου μουσικού κ. Μαριάννας Σαμαρτζή, που συνόδευε μουσικά τους ομιλητές με το πιάνο.

Στο τέλος ακολούθησε μικρή δεξίωση, προσφορά της Φιλαρχαίου και της συγγραφέως, η οποία δέχθηκε θερμά συγχαρητήρια για το έργο της και ευχές για τη συνέχιση της συγγραφικής της δραστηριότητας.

ΤΟ Δ. Σ. ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΧΑΙΟΥ