Δελτίο τύπου: Αλμυριώτες αγωνιστές 1940-41

Δευτέρα 7, Νοέμβριος 2011 – 23:48

Η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού ‘‘Όθρυς’’ την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, στις 6 μμ. διοργάνωσε επετειακή εκδήλωση-αφιέρωμα στην εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου 1940, στο Πολιτιστικό Κέντρο, με σκοπό να τιμήσει όλους όσοι από την ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού πολέμησαν στο Έπος του 1940-41.

Μετά από ανοικτή πρόσκληση του Διοικητικού Συμβουλίου στους απογόνους πλέον των στρατιωτών που έλαβαν μέρος στο Ηρωικό Έπος, πολλοί ήταν εκείνοι που προσέφεραν υλικό αλλά και ήρθαν να μοιραστούν τις διηγήσεις των παλαιοτέρων, τις αναμνήσεις τους για τους δικούς τους ανθρώπους που πολέμησαν, που αγωνίσθηκαν, που έδωσαν τη ζωή τους, για τους ανθρώπους που αγνοούνται και δεν γύρισαν ποτέ, που τραυματίσθηκαν ή κατάφεραν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Έφεραν ακόμη ενθυμήματα-οικογενειακά κειμήλια για τη μικρή έκθεση που πλαισίωσε την παρουσίαση.

Την εκδήλωση προλόγισε, συντόνισε και παρουσίασε η κ. Χρυσούλα Κοντογεωργάκη, πρώην Γυμνασιάρχης και συγγραφέας, η οποία, αφού ευχαρίστησε όσους βοήθησαν με την προσφορά υλικού και πληροφοριών, τόνισε πως η εκδήλωση αυτή αποτελεί το πρώτο μέρος της προσπάθειας της Φιλαρχαίου Εταιρείας να δημιουργήσει ένα πλήρες ιστορικό αρχείο για το θέμα αυτό σε τοπικό επίπεδο.

Οι πληροφορίες που είχαν συλλεχθεί ήταν πολλές και ήταν δύσκολο να χωρέσουν όλα μέσα στον χρόνο μίας εκδήλωσης. Έλαβαν το λόγο και κατέθεσαν οι ίδιοι τις αναμνήσεις και τις μαρτυρίες για τους δικούς τους ανθρώπους οι κ.κ. Παρασκευή Ανατολιάνου- Παπαδοπούλου, Μαρία Αρίδη-Μπάρδα, Στέργιος Γαρδικλής, Γρηγόριος Κωνσταντίνου, Νικόλαος Μακρής.

Ο κ. Τριαντάφυλλος Σπανός αναφέρθηκε στον Κωνσταντίνο Τσόγκα, επιζώντα πολεμιστή από το Αχίλλειο και ο κ. Γιώργος Τσολάκης αναφέρθηκε στους αξιωματικούς Δημήτρη Καθηνιώτη και Λάμπρο Βλαχάβα από την Αμαλιάπολη και Ιωάννη Δημοκωστούλα από τη Σούρπη.

Η κ. Κοντογεωργάκη παρουσίασε και διάβασε αποσπάσματα από τις διηγήσεις των απογόνων και τα ημερολόγια πολεμιστών. Αυτοί ήταν οι : Παππάς Αριστοφάνης, Γκόντας Αθανάσιος, Κυριάκος, Αλκιβιάδης, Γερβάσιος και Παύλος Εσερίδης, Σαρσώνης Δημήτριος, Καλλές Ευάγγελος, Κενανίδης Ελευθέριος, Κοντογεωργάκης Γεώργιος, Κουταρέλος Απόστολος, Κοντογεωργάκης Παναγιώτης, Μπιντάκας Απόστολος, Μαχάς Πέτρος, Πανταζής Σπυρίδων,   Πάντζιος Αλέξανδρος, Παπαλεξανδρής Χρίστος, Φυτιλής Βασίλειος, Φυτιλής Δημοσθένης, Ακριβόπουλος Απόστολος, Δεληνικόπουλος Αθανάσιος, Κοντογεωργάκης Βασίλειος, Κωστάκος Δημήτριος, Ρέππος Ιωάννης, Χατζηκυριάκος Κωνσταντίνος, Θεοδωρακόπουλος Στυλιανός, Κρανάς Δημήτριος, Μπούντης Χρίστος, Σαρρής Κωνσταντίνος, Σιδερίδης Κωνσταντίνος. Ταυτοχρόνως προβάλλονταν σημαντικό φωτογραφικό υλικό.

Τέλος ο κ. Παναγιώτης Αλαμανιώτης, παρουσίασε ένα ενδιαφέρον φωτογραφικό οδοιπορικό από πρόσφατη επίσκεψη στα πεδία των μαχών στην Αλβανία.

Αξιοσημείωτη και συγκινητική υπήρξε η παρουσία του κ. Γεωργίου Ξιφάρη, επιζών και ανάπηρος του πολέμου αυτού.

Στο τέλος ο πρόεδρος της Φ.Ε.Α. «ΟΘΡΥΣ» ευχαρίστησε το πολυπληθές ακροατήριο για την παρουσία του και υποσχέθηκε πως η προσπάθεια για την ολοκλήρωση της τοπικής ιστορίας θα συνεχισθεί με την ίδια υπευθυνότητα και ζήτησε από όλους να βοηθήσουν να συμπληρωθεί το πάνθεον όλων των αγωνιστών, προσφέροντας υλικό και πληροφορίες.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό οι ιερείς π. Βασίλειος Παναγιώτου εκ μέρους του μητροπολίτου, ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη κ. Αργύρης Μποτός και ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Ευάγγελος Χατζηκυριάκος. Παρευρέθη επίσης ο πρώην Υπουργός και Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γεώργιος Σούρλας, ο οποίος βοήθησε στην εκδήλωση προσφέροντας ευγενώς φωτογραφικό, οπτικοακουστικό και έντυπο υλικό από το δικό του αρχείο, έλαβε δε τον λόγο και ενημέρωσε για τις προσπάθειες που γίνονται και από τον ίδιο για να περισυλλεγούν τα οστά των ηρώων και να ταφούν όπως τους αρμόζει.

Όλοι συγχάρηκαν τους διοργανωτές της εκδήλωσης και υποσχέθηκαν με κάθε τρόπο να βοηθήσουν τις σημαντικές προσπάθειες της Φιλαρχαίου.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο