Ιστορική αναδρομή της Φιλαρχαίου

Τρίτη 21, Μάιος 2013 – 10:10

Προς όλους τους φίλους της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου μας

Στα 1896, πριν από 117 χρόνια, ιδρύθηκε στον Αλμυρό Μαγνησίας, 35 χλμ ΝΔ του Βόλου, η ΦΙΛΑΡΧΑΙΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΛΜΥΡΟΥ «ΟΘΡΥΣ» με σκοπό να περισυλλέξει και διαφυλάξει τις διασκορπισμένες στην περιοχή μας αρχαιότητες, μνημεία της ιστορίας του τόπου. Σε λίγα χρόνια κατόρθωσε όχι μόνο να συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό αρχαιολογικών κειμηλίων αλλά και να χτίσει μουσείο για να τις στεγάσει. Είναι το σημερινό ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΜΥΡΟΥ, στολίδι όλης της περιοχής μας, το οποίο ύστερα από ειδική παραχώρηση εκ μέρους της Φιλαρχαίου, περιήλθε στο Υπουργείο Πολιτισμού με επιβλέπουσα αρχή τη ΙΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων.

Εκτός από τα αρχαιολογικά κατάλοιπα που διέσωσε και διαφύλαξε η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού φρόντισε και συγκέντρωσε αξιόλογα νομικά, ιστορικά, φιλολογικά και ιατρικά βιβλία. Αρκετά από τα βιβλία αυτά, μαζί με εγκυκλοπαίδειες και λεξικά, παλαιά χειρόγραφα, αρχεία εφημερίδων και καταλόγους των αρχαίων ευρημάτων της συλλογής της «Όθρυος», εξακολουθούν να βρίσκονται και σήμερα στη βιβλιοθήκη του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλμυρού. Και η Βιβλιοθήκη παραχωρήθηκε ευγενώς στο Μουσείο και στεγάζεται στη δυτική του αίθουσα.

Ήταν αυτή που εμπνεύσθηκε και καθιέρωσε τα «Κρόκια», τους γνωστούς σ’ ολόκληρη την Ελλάδα αθλητικούς αγώνες.

Από το 1896 -1911 είχε εκδώσει, σε επτά συνολικά τεύχη, το «Δελτίον της εν Αλμυρώ Φιλαρχαίου Εταιρείας της «Όθρυος» συμβάλλοντας σημαντικά στην καταγραφή των αρχαιολογικών κειμηλίων της περιοχής μας.

Η Φιλάρχαιος Εταιρεία ανασυγκροτήθηκε πριν από είκοσι περίπου χρόνια και δραστηριοποιείται στην καταγραφή και ευρύτερη γνωστοποίηση της ιστορίας της περιοχής μας, διοργανώνοντας για τον σκοπό αυτό, και με τη βοήθεια του Δήμου, 4 επιτυχημένα Συνέδρια Αλμυριώτικων Σπουδών. Από το 1997, 86 ολόκληρα χρόνια μετά, επανεκδίδει το «ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΧΑΙΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΛΜΥΡΟΥ «ΟΘΡΥΣ» (Β΄ εκδοτική περίοδος), με άρθρα αρχαιολογικού, ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου. Εκδίδεται ένα τεύχος 250 περίπου σελίδων κάθε χρόνο και το 2011 κυκλοφόρησε το 15ο τεύχος.

Στην κατοχή της σήμερα η Φιλάρχαιος έχει μια αξιόλογη βιβλιοθήκη, που συνεχώς εμπλουτίζεται.

Εδώ και χρόνια, με ενέργειές της, επέτυχε να καθιερωθεί η 17 Αυγούστου (1881) ως ημέρα εορτασμού για την απελευθέρωση του Αλμυρού από τους Τούρκους.

Αυτό το ιστορικό σωματείο, ένα από τα αρχαιότερα στην Ελλάδα, σήμερα, λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων, δυσκολεύεται να συνεχίσει την λειτουργική, ερευνητική και εκδοτική του δραστηριότητα, κάτι που στις σημερινές κρίσιμες για την πατρίδα μας στιγμές θα ήταν ολέθριο. Σημειωτέον πως στηρίζεται αποκλειστικά στις συνδρομές και την αγάπη λίγων Αλμυριωτών αλλά και στην εθελοντική προσφορά εργασίας και το μεράκι ελαχίστων.

Με την επιστολή μας αυτή επιχειρούμε μία γνωριμία μαζί σας και σας ζητούμε να ενισχύσετε τις προσπάθειές μας για την διατήρηση, προβολή και γνωστοποίηση της ιστορικής κληρονομιάς μας.

Σας καλούμε να έλθετε κοντά μας, συμπαραστάτες, όπως και όσο μπορείτε.

Το ποσόν της τακτικής (ετήσιας) ή έκτακτης συνεισφοράς και συνδρομής εγγραφής στο «Δελτίο» αφήνεται στις δυνατότητες και την αγάπη του καθενός.

Χρηματικές καταθέσεις: Εθνική Τράπεζα, αριθ. Λογαριασμού:308/296035-44με δικαιούχο του λογαριασμού : ΦΙΛΑΡΧΑΙΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΛΜΥΡΟΥ.

 

Με ιδιαίτερους χαιρετισμούς,

περιμένοντας οποιαδήποτε επικοινωνία μαζί μας,

διατελούμε με εκτίμηση

 

Τα Μέλη του Δ. Σ. με τα τηλέφωνά τους.

Χρυσούλα Κοντογεωργάκη, πρόεδρος (τηλ. 2422024082)

Βίκτωρ Κοντονάτσιος, επιμελητής έκδοσης του ΔΕΛΤΙΟΥ ( 2421029232),

Φώτιος Χατζηδημητρίου, αντιπρόεδρος (6979666683)

Γεώργιος Λασκαρίδης, ταμίας (6974109465),

Κωνσταντίνα Ζγουλέτα, γραμματεύς (τηλ. 6972241143),

Τριαντάφυλλος Σπανός, μέλος (6977597810),

Γεώργιος Τσολάκης, μέλος (6974081311).