Να γράψουμε όλοι μαζί την ιστορία μας

Τρίτη 21, Μάιος 2013 – 10:13

Κάλεσμα της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού “ΟΘΡΥΣ” στους απανταχού Αλμυριώτες  για την συγγραφή του έπους του 1940.

Στις εκδηλώσεις της Φιλαρχαίου Εταιρείας έχει ανακοινωθεί η πρόθεση καταγραφής της συμμετοχής των Αλμυριωτών στον πόλεμο του 1940-41. Με το θέμα αυτό έχει στο παρελθόν ξαναασχοληθεί η Φιλάρχαιος και σήμερα επανέρχεται αποφασισμένη να ολοκληρώσει την προσπάθεια αυτή που θεωρεί σημαντική για την επαρχία μας.

Οι περισσότεροι νέοι της Επαρχίας είχαν στρατευθεί και συμμετείχαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στο ηρωικό έπος που σφράγισε την σύγχρονη ιστορία μας. Δυστυχώς αρκετοί από αυτούς δεν γύρισαν ποτέ. Άλλοι επέστρεψαν τραυματισμένοι, ακρωτηριασμένοι, ταλαιπωρημένοι. Άλλοι κατάφεραν να γυρίσουν αρτιμελείς. Όλοι όμως αυτοί που γύρισαν στα σπίτια τους κουβαλούσαν εφ΄ όρου ζωής τις τραγικές αναμνήσεις τους από τις οποίες δεν κατάφεραν ποτέ να απαλλαγούν. Βασανίζονταν έως την τελευταία τους ημέρα από το βάρος των πράξεων του πολέμου.

Τους νεκρούς και τραυματίες τους έχει με κάποιον τρόπο καταγράψει η επίσημη Ελληνική ιστορία. Οι υπόλοιποι ανταμείφθηκαν με την επιστροφή στις οικογένειες και στις ασχολίες τους. Τα γενικά συμβάντα του πολέμου είναι επίσης επισήμως καταγεγραμμένα .

Θα αναρωτηθεί ίσως κάποιος: Και τι επιπλέον θα καταγράψει η Φιλάρχαιος που δεν έχει ήδη γραφεί;

Είναι πολλά αυτά που είτε έχουν περάσει στα «ψιλά» της ιστορίας, είτε δεν αναφέρονται καθόλου ως μη έχοντα ιδιαίτερη γενικότερη σημασία. Αυτά είναι οι προσωπικές αναμνήσεις και τα βιώματα του καθενός που συμμετείχε στον πόλεμο. Τα μικρά προσωπικά δράματα. Σύζυγοι που άφησαν πίσω γυναίκες με παιδιά να αγωνίζονται μόνοι τους να επιζήσουν και να αγωνιούν, γιοί νεαροί τους οποίους με σιωπηλό πόνο αποχαιρέτησαν οι μανάδες, αδελφοί που άφηναν απροστάτευτες αδελφές, άνδρες που αποχωρίζονταν αγαπημένες, ή ανήμπορους γονείς. Μια ιστορία ολόκληρη πίσω από κάθε φαντάρο. Παρηγοριά στο μέτωπο ήταν τα γράμματα και οι κάρτες που έστελναν ή λάβαιναν από τους δικούς τους.

Και όταν επέστρεψαν είχαν να επιδεικνύουν τους «Επαίνους Ευγνωμοσύνης» που τους απένειμε η πατρίδα, τα μετάλλια για ηρωικές πράξεις, οι καραβάνες που έφεραν μαζί τους και τις κράτησαν ως ενθύμιο, ή κάποια άλλα μικροαντικείμενα που κάποιοι δυσκολεύονταν να αποχωρισθούν και τα φύλαξαν κρυφά στα σεντούκια τους. Κάποιοι κρατούσαν ημερολόγιο στο μέτωπο με τα καθημερινά προσωπικά συμβάντα και αισθήματα, που συχνά το συμπλήρωναν στις ήσυχες μέρες της κατοπινής τους ζωής.

Αυτά δεν αναφέρονται στην επίσημη ιστορία, όμως μας αγγίζουν και μας συγκινούν όλους. Οι επιστρέψαντες υγιείς δεν φαίνονται πουθενά γραμμένοι, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν πολέμησαν με αυταπάρνηση, δεν διακινδύνευσαν, δεν υπέφεραν από το κρύο, τις κακουχίες, την πείνα, την αγωνία.

Όλα αυτά η Φιλάρχαιος τα θεωρεί σημαντικό μέρος της ιστορίας του τόπου μας και επιθυμεί να τα συγκεντρώσει σε έναν τόμο, ειδικά αφιερωμένο στους ήρωες αυτούς , φανερούς και αφανείς, νεκρούς, τραυματίες αλλά και επιβιώσαντες από τον πόλεμο αυτόν με ή χωρίς φανερές πληγές.

Έτσι καλεί τους απογόνους αυτών να ανασύρουν από τα συρτάρια τους ό,τι αναμνηστικό διαθέτουν, να ανακαλέσουν στη μνήμη τους ό,τι οι δικοί τους τούς εδιηγούντο, και να επικοινωνήσουν με τα μέλη του Δ. Σ. της Φιλαρχαίου. Αυτοί με υπευθυνότητα, σεβασμό και αγάπη θα παραλάβουν το κάθε στοιχείο, θα το καταγράψουν και θα το επιστρέψουν στους οικείους.

Από όλους τους Αλμυριώτες, είτε ζουν εντός είτε εκτός του Αλμυρού, η Φιλάρχαιος ζητά μόνο ένα πράγμα. Να κάνετε ένα τηλεφώνημα σε οποιοδήποτε μέλος του Δ. Σ. επιλέξετε. Τα υπόλοιπα θα τα αναλάβει το Συμβούλιο. Αν υπάρχουν άτομα που ζουν ακόμη και είναι σε θέση να καταθέσουν μνήμες, ενημερώστε τον Σύλλογο που έχει βάλει στόχο να μην αφήσει ούτε ένα συμβάν από την ιστορία μας να διαφύγει και να ξεχαστεί.

Ας είναι αυτή η προσπάθεια ένα μνημόσυνο στα αγαπημένα μας πρόσωπο, ένα φράγμα στη λησμονιά που, χωρίς να το συνειδητοποιούμε, μας αναγκάζει να αφήνουμε πίσω τούς δικούς μας ανθρώπους, οι οποίοι αγωνίσθηκαν και θυσιάστηκαν για μάς.

Σας περιμένουν ακόμη τα μέλη του Δ. Σ. στο γραφείο που στεγάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλμυρού, όπου θα βρίσκονται κάθε Τετάρτη από τις 5 ως τις 7, τηλ. 2422 0 26331, ειδικά για τον σκοπό αυτόν. Κανένας ας μην αφήσει τους δικούς του ήρωες να ξεδιψάσουν «στης λησμονιάς την κρουσταλλένια βρύση».