Κοπή πίτας 2012- Παρουσίαση του 15ου ΔΕΛΤΙΟΥ

Τετάρτη 29, Φεβρουάριος 2012 – 00:54

Το  Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου   Αλμυρού πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη κοπή βασιλόπιτας της Φιλαρχαίου Εταιρείας « Όθρυς», καθώς και η παρουσίαση του 15ου τεύχους του Δελτίου, μιας ετήσιας περιοδικής έκδοσης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την κοπή της πίτας από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Αλμυρού, πατέρα Γεώργιο Μπέκα, ο οποίος, και εκ μέρους του μητροπολίτου απηύθηνε χαιρετισμό προς τους παρευρισκoμένους και συγχαρητήρια προς τα μέλη του Δ.Σ. για το σημαντικό έργο που επιτελούν.

Χαιρετισμούς και ευχές απηύθυναν επίσης ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Ευάγγελος Χατζηκυριάκος και ο κ. Αργύρης Μποντός, εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, οι οποίοι τόνισαν αφενός το διαχρονικό έργο της Φιλαρχαίου, αφετέρου την αμέριστη αρωγή τους στις δραστηριότητες του Συλλόγου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Φώτης Χατζηδημητρίου, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Αθανάσιος Σαρρής και Δημήτριος Τσούτσας, ο επικεφαλής της μείζονος πλειοψηφίας κ. Χρήστος Βούλγαρης, διευθυντές σχολείων και υπηρεσιών, καθώς και εκπρόσωποι συλλόγων της περιοχής.

Το 15ο τεύχος του ΔΕΛΤΙΟΥ είναι αφιερωμένο στην κ. Ζωή Μαλακασιώτη, η οποία ήταν η υπεύθυνη για την περιοχή του Αλμυρού αρχαιολόγος της ΙΓ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων για 23 περίπου χρόνια μέχρι τη συνταξιοδότησή της.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η κ. Ζωή Μαλακασιώτη, η οποία ευχαρίστησε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου για τη συνεργασία τόσων χρόνων, όπως και για την τιμητική αναγνώριση της όποιας προσφοράς της.

Η νέα Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Χρυσούλα Κοντογεωργάκη αναφέρθηκε συνοπτικά στον προγραμματισμό δραστηριοτήτων της Φιλαρχαίου για τη νέα χρονιά και ευχαρίστησε έναν νέο δωρητή του Συλλόγου, τον κ. Κωνσταντίνο Αβτζή, ο οποίος αποφάσισε να δωρίσει τμήμα της προσωπικής βιβλιοθήκης του πατέρα του Γεωργίου Αβτζή, δικηγόρου από το Βόλο, στην Φιλάρχαιο Εταιρεία. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε η κ. Αβτζή και παρέδωσε τη σφραγίδα του δωρητού.

Εν συνεχεία ο απελθών Πρόεδρος κ. Βίκτωρ Κοντονάτσιος έκανε την παρουσίαση του ΔΕΛΤΙΟΥ αναφερόμενος εκτενώς στα πολύ ενδιαφέροντα αρχαιολογικά και ιστορικά κείμενα των εισηγητών του τεύχους.

Τα αρχαιολογικά κείμενα του τεύχους αυτού έγραψαν οι συνάδελφοι της κ. Μαλακασιώτη. Η κ. Έλσα Νικολάου αναφέρθηκε στους «Κλιβάνους της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου στην Άλο», η κ. Βάσω Ροντήρη στις «Τεχνολογικές προσεγγίσεις στην κεραμική νεολιθικών οικισμών στην περιοχή του Αλμυρού», ο κ. Κωνσταντίνος Βουζαξάκης στο θέμα: « Ας επισκεφτούμε τους γείτονες… — Προσπάθεια προσομοίωσης των δικτύων επικοινωνίας στη νοτιοανατολική Θεσσαλία κατά τη Νεολιθική περίοδο» και η κ. Ιωάννα Μαμαλούδη στο θέμα: « Περπατώ εις το δάσος… ή αλλιώς ένας περίπατος στο λόφο της Γορίτσας.

Ο κ. Κοντονάτσιος έκανε την ιστορική αναδρομή του Γιαννοπούλειου Αρχαιολογικού Μουσείο, της βιβλιοθήκης της «Οθρυος» και της ζωής του πρωτεργάτη Νικολάου Γιαννόπουλου. Ο κ. Κατελής Βίγκλας ανέπτυξε το θέμα: «Πρωτοχριστιανικός συμβολισμός στις Φθιώτιδες Θήβες Θεσσαλίας», ο πατήρ Ιωάννης Παναγ. Συρεγγέλας « Η Πατριαρχική Εξαρχία των Τρικέρων», ο κ. Δημήτηρης Τσιλιβίδης « Το Ψαλτικό ζήτημα στον Αλμυρό». Οι κ.κ. Γεώργιος και Αντώνιος Τσολάκης παρουσίασαν τον « Κωνσταντίνο Σακελλίωνα (; – 1826). Ένας άγνωστος ήρωας της ελληνικής επανάστασης από την περιοχή του Αλμυρού» καθώς και ο κ. Γεώργιος Τσολάκης αναφέρθηκε στον « Μιτζελιώτη λόγιο, ιατρό και συγγραφέα Στέφανο Ζωγραφίδη (1878-1907)» . Οι κ.κ. Reinder Reinders, Christina Williamson, Wob Jansen, Paulien de Roever παρουσίασαν την εργασία τους  για την « Εκκλησία του Αγίου Νικολάου (Βουνένης) στο Καραντζάνταγλι του Αλμυρού. Τέλος, ο κ. Τριαντάφυλλος Σπανός μετέφερε  τα λεγόμενα του κ. Κωνσταντίνου Τσόγκα, στρατιωτικού ταχυδρόμου στον πόλεμο του 1940.

Ακολούθησε η προσφορά της βασιλόπιτας και αναψυκτικών. Το φλουρί, που αντιστοιχούσε σε μια εικόνα της Παναγίας Ξενιάς, κέρδισε η Ξανθή Χατζηδημητρίου.

Την παρουσίαση και τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε η γραμματέας της Φιλαρχαίου κ. Κωνσταντίνα Ζγουλέτα.

Υπενθυμίζεται ότι το Δελτίο διατίθεται από όλα τα μέλη του Δ. Σ. της Φιλαρχαίου και από τα βιβλιοπωλεία του Αλμυρού στην τιμή των 10 ευρώ, στα δε μέλη που είναι οικονομικά τακτοποιημένα δίνεται δωρεάν.

 

                                                                                                            Με ιδιαίτερη εκτίμηση

                                                                                                        Το Διοικητικό Συμβούλιο