Παρουσίαση βιβλίου της κ. Κοντογεωργάκη

Τρίτη 27, Μάρτιος 2012 – 07:35

Η εκδοτική δραστηριότητα της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού «ΟΘΡΥΣ», είναι ήδη γνωστή στην περιοχή μας. Από τα πρώτα χρόνια της ιδρύσεώς της είχε αρχίσει να εκδίδει το ΔΕΛΤΙΟΝ, ένα πολύτιμο για τους σημερινούς ιστορικούς μελετητές αρχαιολογικό περιοδικό, το οποίο εκδόθηκε σε 7 συνολικά τεύχη. Από το 1997 ξεκίνησε η δεύτερη εκδοτική περίοδος και μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 15 ετήσια ΔΕΛΤΙΑ. Τόσο τα ΔΕΛΤΙΑ αυτά όσο και οι τόμοι των ΑΧΑΙΟΦΘΙΩΤΙΚΩΝ αποτελούν τη μοναδική και πολύ αξιόλογη προσπάθεια συγκεντρωτικής καταγραφής της τοπικής μας ιστορίας.

Αυτός είναι ένας από τους βασικούς στόχους της Φιλαρχαίου. Έτσι στις προαναφερόμενες προσπάθειες το 2010 ήλθε να προστεθεί και η έκδοση της εργασίας του κ. Βίκτωρος Κοντονάτσιου «Η Περιοχή του Αλμυρού στην Αρχαία Μυθολογία».

Σήμερα το Δ. Σ. της Φιλαρχαίου Εταιρείας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να αγκαλιάσει ακόμη ένα συγγραφικό έργο και να το προσθέσει στις εκδόσεις του, αφού εντάσσεται στους σκοπούς και τις επιδιώξεις της Φιλαρχαίου Εταιρείας. Είναι το βιβλίο της κ. Χρυσούλας Δ. Κοντογεωργάκη –Τσαμανή, τ. Διευθύντριας του 1ου Γυμνασίου Αλμυρού, με τον τίτλο: « Η ΜΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΛΜΥΡΟΥ», το οποίο η συγγραφέας προσέφερε ευγενικά στη Φιλάρχαιο Εταιρεία.

Είναι μία πολύ επιμελημένη εργασία που αναφέρεται στο θέμα της Μέσης Εκπαίδευσης στην περιοχή του Αλμυρού από τα πρώτα χρόνια της απελευθέρωσης της περιοχής μας από τον τουρκικό ζυγό μέχρι την σημερινή εποχή.  Η συγγραφέας ερευνά με αγάπη και προσοχή την ιστορία όλων των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Γυμνασίων και Λυκείων, Γενικών και Τεχνικών, Δημοσίων και Ιδιωτικών, που ιδρύθηκαν και λειτούργησαν στην Ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού: Αλμυρό, Νέα Αγχίαλο, Αϊδίνιο, Σούρπη, Πτελεό, Ευξεινούπολη, Αμαλιάπολη. Εκτός από τα γεγονότα αναφέρονται και τα ονόματα όλων των εκπαιδευτικών που δίδαξαν αλλά και των μαθητών που αποφοίτησαν από τα σχολεία αυτά, μέχρι και το 2000. Ολοκληρώνεται έτσι η πρώτη της προσπάθεια έρευνας της εκπαιδευτικής ιστορίας που είχε ξεκινήσει το 2006 με το ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ ΑΛΜΥΡΟΥ.

Η έκδοσή της θα συμβάλει σημαντικά στην γενικότερη καταγραφή της ιστορίας της περιοχής και ειδικότερα της Εκπαίδευσης.

Έτσι το Δ. Σ. της Φιλαρχαίου σε συνεργασία με το Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Αλμυρού θα παρουσιάσουν σε ειδική εκδήλωση το νέο αυτό βιβλίο που έρχεται να πλουτίσει την τοπική βιβλιογραφία, την Κυριακή την 1η Απριλίου 2012, ώρα 6 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αλμυρού.

Προσκαλούνται όλοι οι κάτοικοι της περιοχής να παρευρεθούν στην παρουσίαση του βιβλίου, για το οποίο θα μιλήσουν οι: κ. κ. Βίκτωρ Κοντονάτσιος, τ. Σχολ. Σύμβουλος Π.Ε., Αγγελική Μαγκλάρα, φιλόλογος, Διευθύντρια του Λυκείου Νέας Αγχιάλου, Ιωάννης Θεοδώρου, φυσικός, Διευθυντής του Λυκείου-Γυμνασίου Σούρπης  και η συγγραφέας.

Θα συμμετέχουν διευθυντές των Λυκείων και Γυμνασίων του Αλμυρού.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η Νεανική και Παιδική Χορωδία του Δήμου Αλμυρού υπό την διεύθυνση της κ. Μαριάννας Σαμαρτζή και θα λειτουργήσει έκθεση παλιών φωτογραφιών από την μαθητική ζωή στο γυμνάσιο-λύκειο.

Το  Δ. Σ. της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού