Εκδήλωση της 25ης Μαρτίου της Φιλαρχαίου Εταιρείας

Τετάρτη 14, Απρίλιος 2010 – 18:10

Η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού “Οθρυς” το Σάββατο 20 Μαρτίου διοργάνωσε στο Πολιτιστικό Κέντρο επετειακή εκδήλωση με αφορμή τον Ξεσηκωμό του Γένους του 1821.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Αντιπρόεδρος της Φιλαρχαίου Εταιρείας κ. Νίκος Χατζηαυγουστίδης, που ευχαρίστησε το πολυπληθές ακροατήριο για την παρουσία του και αναφέρθηκε συντόμως στη σημασία του Ξεσηκωμού του Γένους του 1821.

Ένα επαναστατικό κίνημα, που στοίχισε τη ζωή 1.5 εκατ. συμπατριωτών μας (στρατιώτες και άμαχος πληθυσμός).

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Ιωάννης Δημούλης , ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Ευάγγελος Χατζηκυριάκος, καθώς και Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Συγχαρητήρια τηλεγραφήματα απέστειλαν η κ. Ροδούλα Ζήση, Β’ Αντιπρόεδρος Βουλής, οι βουλευτές του νομού κ.κ. Κ. Καρτάλης και Αθανάσιος Νάκος και η πρώην Βουλευτής κ. Ζέττα Μακρή.

Στη συνέχεια ο κ. Τριαντάφυλλος Σπανός κατέγραψε τη σημαντική συμβολή της περιοχής του Αλμυρού, αρχικά στην επανάσταση της Θεσσαλομαγνησίας, όπως ονομάστηκε ο Αγώνας του τόπου μας (7 Μαΐου 1821, με πρωτεργάτη τον Άνθιμο Γαζή ), και στη συνέχεια της Επανάστασης σε Ρούμελη και Μοριά, όπου και έφυγαν διωκόμενοι από τους Τούρκους πολλοί αγωνιστές της περιοχής του Αλμυρού.

Ηρωικές μορφές που συνέβαλαν με τη δράση τους στον Αγώνα για την Ανεξαρτησία του Έθνους.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της έρευνας του κ. Γιώργου Τσολάκη –ιστορικού ερευνητή και συγγραφέα του βιβλίου για τη Ν.Μιτζέλα – Αμαλιάπολη – για τα σημαντικά πρόσωπα και γεγονότα που συνδέονται με την Ελληνική Επανάσταση στην περιοχή του Αλμυρού.

Ο ερευνητής, με ένα πλούσιο εποπτικό και φωτογραφικό υλικό, παρουσίασε τις μορφές των αγωνιστών Ιωάννη Βελέντζα, Γεωργίου Γριζάνου, Κωνσταντίνου Σακελλίωνα, καθώς και πολλών άλλων ηρώων, που θυσίασαν τα πάντα για την Ελευθερία της Πατρίδος.

Μεγάλο βάρος δόθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Τσολάκη στην πολεμική δράση του Μιτζελιώτη Αγωνιστή Δημητρίου Καλαμίδα καθώς και στον ηρωικό θάνατο του στη μάχη της Αταλάντης , για τον οποίο απέστειλε συλλυπητήρια επιστολή στους οικείους του , ο μετέπειτα πρωθυπουργός της Ελλάδας Ιωάννης Κωλέττης .

Το Διοικητικό Συμβούλιο