Μαρία Ευθυμίου: Ένα πολύ πετυχημένο μάθημα Ιστορίας

 

maxresdefault

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Ιανουαρίου η ομιλία της διακεκριμένης ιστορικού του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρίας Ευθυμίου στον Αλμυρό, μετά από πρόσκληση της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού «Όθρυς».

Η ακούραστη και γεμάτη ενθουσιασμό ιστορικός παρέδωσε στο Αλμυριώτικο κοινό ένα μάθημα ιστορίας· ένα μάθημα από αυτά που μένουν καλά χαραγμένα στη μνήμη των ακροατών της. Και αυτό χάρη στον άμεσο και μοναδικό της τρόπο  να μεταφέρει την ιστορική γνώση σε ένα ακροατήριο, μέρος του οποίου, συχνά, έχει ελάχιστη σχέση με την ιστορία. Η αμεσότητα αυτή είναι που της δίνει και αυτό το πολύ ενδιαφέρον και εντελώς προσωπικό στοιχείο που την κάνει ιδιαίτερα προσιτή σε ένα ποικίλο κοινό, όλων των ηλικιών και πνευματικού επιπέδου, το οποίο γεμίζει ασφυκτικά τους χώρους όπου πραγματοποιεί της ομιλίες της.

Οι Αλμυριώτες είχαν έτσι την ευκαιρία να απολαύσουν έναν πιο «λαϊκό» τρόπο διδασκαλίας που ζωντάνεψε, κυριολεκτικά, μπροστά τους,  την ελληνική ιστορία. Η Μαρία Ευθυμίου δεν αρκέστηκε, δηλαδή, σε απλές ιστορικές αναφορές, αλλά μετέφερε το κοινό της στην εποχή των γεγονότων, στις συνθήκες που τα γέννησαν, βοηθώντας το ακροατήριο να κατανοήσει τις ιστορικές καταστάσεις. Μέσα από ισχυρές εικόνες, λέξεις και έννοιες ελληνικές έδειξε πώς η ελληνική γλώσσα άκμασε για πολλούς αιώνες στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.

Ταυτόχρονα, έδειξε έναν άλλο τρόπο διδασκαλίας της ιστορίας που η ίδια φαίνεται να τον απολαμβάνει. Ένα τρόπο επικοινωνίας γοητευτικό που επιστρατεύει την ευκρίνεια της φωνής και τα εκφραστικά μέσα προκειμένου ο λόγος να γίνει ζωντανός, αναπαραστατικός, οικείος στα αυτιά του ακροατή. Πατώντας σταθερά στην ιστορική γνώση, η Μαρία Ευθυμίου φώτισε τα δυνατά σημεία του Ελληνισμού στην ιστορική διαδρομή του των 3.500 χρόνων της καταγεγραμμένης ιστορίας του.

Μέσα από πολλές ιστορίες που αφηγήθηκε με τον μοναδικό της τρόπο, η Μαρία Ευθυμίου βοήθησε τους, απόλυτα προληλωμένους σ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, ακροατές της να κατανοήσουν τη διαδρομή του Ελληνισμού στο χωροχρόνο με εφόδιο πρωτίστως την ελληνική γλώσσα, εργαλείο παιδείας και επικοινωνίας για πολλούς αιώνες των λαών που έζησαν γύρω από την κλειστή θάλασσα της Μεσογείου. Ένα εργαλείο ιδιαίτερα χρήσιμο και στην επικράτηση του αναδυόμενου Χριστιανισμού ως μεγάλης θρησκείας. Κοντά στη γλώσσα εξήρε και τα άλλα εφόδια των Ελλήνων που αποτέλεσαν επίσης διακριτικά χαρακτηριστικά των Ελλήνων, τη ναυτοσύνη και το εμπορικό τους δαιμόνιο. Μια διαδρομή συμπυκνωμένη σε μια διδασκαλία δυόμισι ωρών. Άλλωστε όπως έχει η ίδια δηλώσει, η διαδρομή αυτή στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου μεγάλο διάστημα … μόνο λίγα χιλιόμετρα ιστορίας.

Η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού «Όθρυς», κινούμενη για άλλη μια φορά με συνέπεια στην πολιτιστική ανάδειξη του Αλμυρού, δηλώνει ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την  ανταπόκριση των Αλμυριωτών στην εκδήλωσή της αυτή. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Εσερίδης, ενώ προλόγισαν ο κ. Βασίλης Φυτιλής, αντιπρόεδρος της Εταιρείας, και η κ. Άννα Μπουκώρου, διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Αλμυρού, με την υποστήριξη του οποίου έγινε η εκδήλωση. Το πλήθος του κόσμου που έσπευσε να παρακολουθήσει ζωντανά την κ. Ευθυμίου δικαίωσε την προσπάθεια του Διοικητικού Συμβουλίου της Φιλαρχαίου Εταιρείας να φέρει τη ξεχωριστή αυτή ιστορικό στην πόλη του Αλμυρού. Μια ενθουσιώδη παρουσίαση της ιστορίας μας που θα μείνει στη μνήμη όσων βρέθηκαν εκεί. Για όσους δεν τα κατάφεραν υπάρχει η εναλλακτική πρόταση του You Tube!

https://www.youtube.com/watch?v=s6WuMoLAdXs

Για το Δ.Σ. της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού «ΟΘΡΥΣ»

Ελένη Χ. Δημάκου