Η 132η επέτειος της απελευθέρωσης του Αλμυρού από τους Τούρκους

Σάββατο 17, Αύγουστος 2013 – 20:18

Το Σαββατοκύριακο, 17 και 18 Αυγούστου, η πόλη μας θα  γιορτάσει την 132η επέτειο της απελευθέρωσή της από τον τουρκικό ζυγό. Θα τιμήσει τη δική της , ιδιαίτερη ημέρα κατά την οποία ανέπνευσε τον αέρα της Ελευθερίας και ενώθηκε με τη μητέρα Ελλάδα. Την 17η Αυγούστου του 1881.

Εκτιμώντας τη συνεισφορά του τόπου μας στον αγώνα για την απελευθέρωση, εμείς οι σύγχρονοι Αλμυριώτες οφείλουμε να μνημονεύουμε και να εορτάζουμε με κάθε λαμπρότητα την ημέρα αυτή, αλλά και να τιμούμε όσους αγωνίσθηκαν και πότισαν με  το αίμα τους τα άγια Αλμυριώτικα χώματα. Για το σκοπό αυτό η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού «ΟΘΡΥΣ», πάντα πρωτοπόρος σε θέματα που άπτονται της ιστορίας και του πολιτισμού στον τόπο μας ξεκίνησε, πριν από μερικά μόλις χρόνια, την καθιέρωση της 17ης  Αυγούστου ως ημέρας υπέρτατης τοπικής εθνικής εορτής.

Στην πρωτοβουλία της αυτή βρήκε θερμό αρωγό και συμπαραστάτη τον Δήμο Αλμυρού, ο οποίος στα πλαίσια του εορτασμού  διοργανώνει εκδήλωση το Σάββατο 17 Αυγούστου, στην Κεντρική Πλατεία του Αλμυρού, στις 9:30 το βράδυ, με τοπικά χορευτικά συγκροτήματα και μουσικό πρόγραμμα με τη Χορωδία Αλμυρού.

Την    Κυριακή 18 Αυγούστου, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του  Αγίου Δημητρίου Αλμυρού θα τελεσθεί  Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία. Τον  πανηγυρικό  της ημέρας θα εκφωνήσει η πρόεδρος της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού «ΟΘΡΥΣ» κ. Χρυσούλα Κοντογεωργάκη – Τσαμανή και  θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο.

Η Φιλάρχαιος καλεί όλους τους κατοίκους της επαρχίας Αλμυρού να παρευρεθούν στην πανηγυρική δοξολογία και κατάθεση στεφάνων την Κυριακή 18 Αυγούστου, για να τιμήσουν τη μνήμη των ηρωικών Αλμυριωτών που αγωνίσθηκαν για την απελευθέρωση του τόπου.