Ε΄ Συνέδριο – Δελτίο Τύπου

ΤΟ Ε΄ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΛΜΥΡΙΩΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΕΡΑΣΕ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Μία σπουδαία σελίδα στην τοπική ιστορία.

Μία εξαιρετική οργάνωση από κάθε άποψη.

 

Επί τρεις ημέρες ο πνευματικός και φιλίστωρ  κόσμος του Αλμυρού και όλη  η επαρχία έζησε μία πολιτιστική πανδαισία. Από την  Παρασκευή έως και την Κυριακή, 14-16 Οκτωβρίου, το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου έγινε το κέντρο αυτής της ιδιαίτερης ατμόσφαιρας, εκπληρώνοντας για άλλη μία φορά τον προορισμό του.  Φρεσκοβαμμένο και πεντακάθαρο, χάρις στη δυναμική παρέμβαση του ακούραστου αντιδημάρχου καθαριότητος Κώστα Βαλαμούτη, διακοσμημένο με όμορφα έργα φωτογραφίας και ζωγραφικής ντόπιων καλλιτεχνών εμπνευσμένων από θέματα και τοπία της περιοχής, έγινε ο τόπος συνάντησης εκατοντάδων επισκεπτών, από τον Αλμυρό και όλη την επαρχία, από την υπόλοιπη Μαγνησία και τους γειτονικούς νομούς.

Το Ε΄ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΛΜΥΡΙΩΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ, το σπουδαιότερο πολιτιστικό γεγονός της περιοχής, διοργανώθηκε από τον  Δήμο Αλμυρού, σε συνεργασία με την Φιλάρχαιο Εταιρεία Αλμυρού ΟΘΡΥΣ. Ήταν μια μεγάλη διοργάνωση, η προετοιμασία της οποίας διήρκεσε έναν περίπου χρόνο. Οικονομικώς καλύφθηκε με γενναιοδωρία από τον Δήμο Αλμυρού.  Την επίβλεψη και  διεκπεραίωση των οικονομικών θεμάτων   είχε  αναλάβει  η Γενική Γραμματέας του Δήμου Χρύσα Τσαγανού με τη βοήθεια του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκου Καλλέ. Το βάρος της όλης διοργάνωσης, δηλ. το επιστημονικό και το μεγαλύτερο  οργανωτικό μέρος του Συνεδρίου επωμίσθηκαν και έφεραν με μεγάλη επιτυχία εις πέρας τα μέλη της Φιλαρχαίου Εταιρείας, Χρυσούλα Κοντογεωργάκη, Βίκτωρ Κοντονάτσιος και Γεώργιος Λασκαρίδης,  τα οποία συμμετείχαν στην Οργανωτική Επιτροπή. Η συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων υπήρξε άριστη και εποικοδομητική.

Η  ΕΝΑΡΞΗ

Η επίσημη έναρξή του έγινε την Παρασκευή, στις  10  το πρωί, αλλά από τις 9 είχαν αρχίσει να έρχονται οι σύνεδροι για να  παραλάβουν τον σχετικό  φάκελο και  να ετοιμασθούν για τις ομιλίες τους.

Πριν την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, η  Γενική Γραμματέας του Δήμου Χρύσα Τσαγανού  καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και κάλεσε για χαιρετισμό τους επισήμους προσκεκλημένους:  Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνάτιο, την   βουλευτή  Μαγνησίας  του ΣΥ.ΡΙΖ.Α  Κατερίνα Παπανάτσιου, τον βουλευτή Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας Χρήστο Μπουκώρο, την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, την αντιδήμαρχο Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Βόλου Γεωργία  Μποντού-Τοκαλή,  την πρόεδρο της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού Χρυσούλα Κοντογεωργάκη και τέλος  τον Δήμαρχο Αλμυρού Δημήτριο Εσερίδη, ο οποίος, μετά τον χαιρετισμό του, κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου και κάλεσε τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής   Βίκτωρα Κοντονάτσιο  να ξεκινήσει τις διαδικασίες.

Παρέστησαν επίσης  ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Άνω Ξενιάς  κκ Νεκτάριος Υφαντίδης, και  οι στρατιωτικές αρχές της Μαγνησίας:  ο Αστυνομικός Διευθυντής Μαγνησίας  Ιωάννης Τόλιας,  ο Σμήναρχος Ιπτάμενος Διοικητής  της 111 Πτέρυγος Μάχης  Δημοσθένης Γρηγοριάδης,  ο Διοικητής του  Αστυνομικού τμήματος Αλμυρού  Αλέξανδρος Σκορδάς, ο Διοικητής  Τροχαίας Αλμυρού  Ελευθέριος  Αναδιώτης και ο Διοικητής Βάσης Καυσίμων Μικροθηβών  Αθανάσιος Γρούτσος .

Εν συνεχεία διαβάστηκαν μηνύματα με ευχές που απέστειλαν: η υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μαρίνα Χρυσοβελώνη  ο  Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας  Γιώργος Καλτσογιάννης, και η  εντεταλμένη Σύμβουλος  του Δημάρχου σε θέματα Παιδείας και Πολιτισμού  Μαρία Σταυραντώνη.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Συνολικά παρουσιάσθηκαν 57 ομιλίες από τις 62 αρχικές, λόγω εκτάκτων κωλυμάτων (υγείας) κάποιων εκ των εισηγητών. Η θεματική των εισηγήσεων κάλυπτε ένα ευρύτατο φάσμα: Αρχαιολογία, ιστορία αρχαία, βυζαντινή,  φραγκοκρατία και σύγχρονη,  λαογραφία,  γεωλογία, γεωγραφία, εκκλησιαστική ιστορία, ψαλτική τέχνη, εκπαίδευση, αρχιτεκτονική, μυθολογία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι ανακοινώσεις με τα αποτελέσματα των αρχαιολογικών ερευνών στην περιοχή, σύμφωνα με τα οποία νέα  στοιχεία έχουν έλθει στο φως, που ανατρέπουν τα μέχρι τώρα  δεδομένα.

Οι εργασίες διαρκούσαν από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 5 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ. Την Παρασκευή το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Γιαννοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού, με ξενάγηση από την αρχαιολόγο Βάσω Ροντήρη, η οποία τόνισε τη σπουδαιότητα και μοναδικότητα κάποιων ευρημάτων.

   ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 

ΑΛΜΥΡΙΩΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

Το Συνέδριο πλαισίωνε   έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας με έργα τοπικών καλλιτεχνών, τα οποία ήταν εκτεθειμένα  στο ισόγειο και στον όροφο του κτιρίου.

Τον αποτελεσματικό συντονισμό και οργάνωση της εκθέσεως είχε η γραμματέας της Φιλαρχαίου Κυριακή Θεοδώρου. Στην έκθεση συμμετείχαν:

Ζωγραφική: Γιώργος Διονυσίου, Αποστόλης Βασιλόπουλος, Ευαγγελία Κοντογεωργάκη, Έφη Δρόλια,  Σοφία Φωτιάδου, Κυριακή Θεοδώρου, Μαρία-Στέλλα Λεμονή-Θεοδώρου, Βάσια Βλασοπούλου.

Φωτογραφία:  Νίκος Μεταξιώτης, Σοφία Χρόνη.

Κεντητοί πίνακες με θέμα από την τοπική μυθολογία: Χρυσούλα Κοντογεωργάκη, Αικατερίνη Καρακατσούλη.

ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ

 Στον όροφο του κτιρίου λειτουργούσε επίσης έκθεση των βιβλίων – εκδόσεων του Δήμου και της Φιλαρχαίου Εταιρείας, η οποία προσήλκυσε το ενδιαφέρον όλων. Στα καθήκοντα  της γραμματειακής υποστήριξης, της έκθεσης βιβλίων  και την πολύπλευρη εξυπηρέτηση των συνέδρων ανταποκρίθηκαν με αίσθημα ευθύνης και σοβαρότητα  τα μέλη του Δ. Σ. της Φιλαρχαίου Παναγιώτης Τσαμανής και Παναγιώτης Αλαμανιώτης,  οι εθελόντριες- μέλη της Φιλαρχαίου Γιάννα Ζγουλέτα και Μαρία Τσιλιού, και εκ μέρους του Δήμου η  Σούλα Βαλκανιώτου και  η Βούλα Κόττα.

ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου παρέστησαν και παρακολούθησαν:  Ο βουλευτής Μαγνησίας του Λαϊκού Συνδέσμου Χ.Α. Παναγιώτης Ηλιόπουλος, ο δικηγόρος του ASTRA TV  Σάκης Κοκκίνης,  ο αντιπρόεδρος  του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Μαγνησίας “Πρόταση Ζωής”  Ευθύμης Ζιγγιρίδης,   σύσσωμος σχεδόν ο πνευματικός κόσμος της Μαγνησίας, καθώς και  τμήματα μαθητών/τριών των Α΄ και  Γ΄ τάξεων του Γενικού Λυκείου Αλμυρού με τη διευθύντρια  Χρύσα Μαρδάκη και τους υπεύθυνους καθηγητές τους.

Επίσης ιερείς, διευθυντές σχολείων και υπηρεσιών,  πρόεδροι και εκπρόσωποι των περισσοτέρων συλλόγων της περιοχής,  εκπαιδευτικοί, επαγγελματίες,  και πολλοί άλλοι φίλοι του πνεύματος και του πολιτισμού, οι οποίοι  φεύγοντας εξέφρασαν τον ενθουσιασμό και τα θερμά συγχαρητήρια για την διοργάνωση και το επίπεδο των εισηγήσεων, προς όλους όσοι εργάσθηκαν για το  άριστο αποτέλεσμα. Ιδιαιτέρως θερμά  συγχαρητήρια δέχθηκε ο Δήμαρχος  Δημήτρης  Εσερίδης, ο οποίος με εξαιρετικό ενδιαφέρον παρακολούθησε όλες σχεδόν τις συνεδρίες  και συμμετείχε ενεργώς σε όλες τις διαδικασίες και εκδηλώσεις.

ΚΛΕΙΣΙΜΟ – ΤΕΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Λίγο πριν το τέλος ο Δήμαρχος ως οικοδεσπότης του Συνεδρίου ευχαρίστησε όλους για την παρουσία και την άριστη συνεργασία και δεσμεύθηκε για την άμεση έκδοση των Πρακτικών του Συνεδρίου αλλά και την υπόσχεση για τη σύντομη διοργάνωση του 6ου Συνεδρίου. Εκ μέρους  των συνέδρων έλαβε τον λόγο ο Καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  Γ. Πίκουλας και μετέφερε προς τον δήμαρχο, την πρόεδρο της Φιλαρχαίου  Εταιρείας Χρυσούλα Κοντογεωργάκη  και  τα μέλη του Δ. Σ.,  όπως  και προς τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής   Βίκτωρα Κοντονάτσιο τα θερμά συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες όλων για την αρχοντική  φιλοξενία και την άρτια διοργάνωση. Εξέφρασε δε την ευχή η επόμενη συνάντηση να είναι στο ίδιο υψηλό επίπεδο και σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Μετά την τελευταία συνεδρία ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Βίκτωρ  Κοντονάτσιος  έκλεισε τις εργασίες του ιστορικού πλέον Ε΄ Συνεδρίου Αλμυριώτικων Σπουδών, κάνοντας  μία σύντομη ανασκόπηση όσων ακούστηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου και  συνοψίζοντας τα συμπεράσματα, τους προβληματισμούς, τα οφέλη και την αξιοποίηση των πολύτιμων γνώσεων που αποκομίσθηκαν.