Νέο τεύχος ΔΕΛΤΙΟΥ

Πέμπτη 16, Ιανουάριος 2014 – 20:13 Συγγραφέας:

Η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού «Όθρυς», επίμονα, πιστά και πεισματικά αφοσιωμένη στους σκοπούς και στην αποστολή της, θα θέσει σε δημοσιότητα ύστερα από λίγες μέρες το 17ο τεύχος του «Δελτίου» της, του έτους 2013, της δεύτερης εκδοτικής περιόδου.

Το «Δελτίο της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού «Όθρυς» συμπληρώνει, με το τεύχος αυτό, δεκαεπτά χρόνια συνεπούς και υπεύθυνης κυκλοφορίας. Και είναι το «Δελτίο» το μοναδικό στην Ελλάδα στο είδος του περιοδικό που εκδίδεται σε μία τόσο μικρή επαρχιακή πόλη, όπως ο Αλμυρός, τιμώντας έτσι την πόλη του Αλμυρού και δίνοντάς της το δικαίωμα να μπορεί δικαιολογημένα να καυχιέται γι’ αυτό.

Συνεχίζει έτσι η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού, με την δεκαεπταετή, μέχρι τώρα, δεύτερη εκδοτική περίοδο του Δελτίου της, μία προσπάθεια που είχε ξεκινήσει το 1899 και είχε κάνει γνωστό τον τότε μικρό και ασήμαντο Αλμυρό σ’ ολόκληρο τον κόσμο, αφού το «Δελτίον της εν Αλμυρώ Φιλαρχαίου Εταιρείας της Όθρυος» στόλιζε τις παγκοσμίου φήμης βιβλιοθήκες της Αγίας Πετρούπολης, των Παρισίων, της Κοπενάγης, του Λονδίνου και πολλών άλλων παγκοσμίως ονομαστών πόλεων.

«Δελτίον ήλθε σοφόν, το μάλ’ ἐνδυκέως ετέλεσσεν Όθρυος ος φθίην σύλλογος αμφίς έχει, Όθρυος, ος και Άλον και Πύρασον αίπυ τε  Θηβών άστυ Υποπλακίων…» έγραφε από τη Γερμανία ο διάσημος Fr. Hiller Von Gärtringen, γαμπρός του Βιλαμόβιτς, παίρνοντας στα χέρια του το «Δελτίον».

Με την κυκλοφορία του το «Δελτίο» κάνει και σήμερα ευρύτερα γνωστό τον Αλμυρό και την ιστορία του. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Φιλαρχαίου, παρά τις μεγάλες οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετωπίζει, στέλνει το «Δελτίο» σε δεκάδες βιβλιοθήκες ξένων και ελληνικών πανεπιστημίων, δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες, βιβλιοθήκες πολιτιστικών συλλόγων, επιστημόνων και ερευνητών.

Το νέο τεύχος του «Δελτίου», δέκατο έβδομο στη σειρά της δεύτερης εκδοτικής περιόδου η οποία άρχισε  το 1997, με τη γενναιόδωρη αρχική προσφορά του αείμνηστου πραγματικού λάτρη του Αλμυρού Γιώργου Διακουμάκου, παρουσιάζει, για πρώτη φορά, κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία αξίζει και πρέπει να τονισθούν.

Πρώτη ιδιαιτερότητα είναι ο αριθμός των σελίδων του που, για πρώτη φορά, ξεπερνάει κατά πολύ τις τριακόσιες.

Δεύτερη ιδιαιτερότητα είναι ότι, για πρώτη και πάλι φορά, είναι μονοθεματικό, ασχολείται μ’ ένα και μόνο θέμα, λόγω της σημαντικότητάς του.

Τρίτη ιδιαιτερότητα που το χαρακτηρίζει είναι ότι το εξώφυλλό του κοσμείται από μία θαυμάσια ζωγραφιά αλμυριώτισσας καλλιτέχνιδος. Στο εξώφυλλο απεικονίζεται η πλατεία του Αλμυρού όπως παρουσιάστηκε  εκείνο το πρωινό της 28ης Οκτωβρίου 1940, σύμφωνα με αφήγηση αυτόπτου μάρτυρα. Την εικόνα φιλοτέχνησε η Αλμυριώτισσα Ευαγγελία Κοντογεωργάκη.

Τέταρτη ιδιαιτερότητα είναι ότι το τεύχος είναι εξ ολοκλήρου αφιερωματικό. Είναι αφιερωμένο στους πολεμιστές της περιοχής του Αλμυρού του έπους του 1940 -1941. Ο τίτλος του θέματός του είναι «ΗΡΩΟΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΛΜΥΡΟΥ 1940 -1941». Και είναι πραγματικά ένα άλλου είδους «Ηρώον», είναι αυτός καθαυτός ο τίτλος της εργασίας «τίτλος τιμής».

Το τεύχος είναι αφιερωμένο σ’ όλους όσους  από την περιοχή του Αλμυρού έλαβαν μέρος στον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940. Αναφέρονται ονομαστικά εφτακόσιοι δεκατρείς πολεμιστές της περιοχής μας. Από αυτούς οι εκατόν είκοσι πέντε (125), ένα ποσοστό 18% περίπου, δεν γύρισαν πίσω. Είναι ο φόρος αίματος της περιοχής μας στο έπος του 1940. Αυτοί οι εκατόν είκοσι πέντε (125) είναι εκείνοι που άφησαν τα κόκαλά τους στο μέτωπο. Πολλοί απ’ αυτούς παραμένουν ακόμα «αδιάβαστοι», θαμμένοι σ’ άγνωστους τάφους, σε τάφους αλιβάνιστους, σε τάφους αθυμιάτιστους.

Σ’ αυτά τα παιδιά της περιοχής του Αλμυρού, σ’ αυτά τα παιδιά που πρόσφεραν όλο τον ανθό τους και τη ζωντάνια τους για την πατρίδα και την ελευθερία, σ’ αυτά τα νιάτα της περιοχής του Αλμυρού, της αγαπημένης μας ιδιαίτερης πατρίδας, σ’ αυτά τα παλικάρια ιδιαίτερα που

«Κανείς δεν ξέρει πού τά  ’χουν θάψει.

Κανείς δεν πήγε για να τα κλάψει.

Κανείς δεν έκαψε γι’ αυτά λιβάνι.

Κανείς δεν έπλεξε γι’ αυτά στεφάνι»

η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού αποφάσισε να αφιερώσει το 17ο  τεύχος του Δελτίου της, σαν ένα θυμίαμα που ποτέ δεν τους προσφέρθηκε, σαν ένα δάκρυ που ποτέ δεν πότισε το χώμα που τους σκέπασε, σαν ένα λουλούδι που ποτέ δεν αφέθηκε στον τάφο τους. Είναι οι τελευταίοι νεκροί στη νεότερη ιστορία μας οι οποίοι μπορούν να μας κάνουν να νιώθουμε υπερήφανοι σαν έθνος.

Η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού έχοντας τη βαθιά αίσθηση του «ΜΕΓΑΛΟΥ ΧΡΕΟΥΣ» προς την πατρίδα μας, προς τους νεκρούς αυτούς προγόνους μας, εκπληρώνοντας και το χρέος όλων των σύγχρονων Αλμυριωτών, με το τεύχος αυτό ανάβει ένα κερί, ένα καντήλι στον άγνωστο τάφο τους, σκύβει και ταπεινά προσκυνά τη μνήμη τους και γράφει τ’ όνομά τους στο «ΗΡΩΟΝ» που ετοίμασε, επειδή μέχρι τώρα ακόμα παραμένουν:

«Ανώνυμ’ ήρωες, άγνωστοι τάφοι.

Κανένας όνομα σ’ αυτούς δε γράφει,

μήτε το χώμα τους φιλούνε χείλη,

σταυρό δεν έχουνε, μήτε καντήλι».

 

Συγγραφέας και κύριος δημιουργός του 17ου  τεύχους του «Δελτίου» είναι η κυρία Χρυσούλα Κοντογεωργάκη, η οποία, εκπροσωπώντας υπερεπάξια τη Φιλάρχαιο Εταιρεία Αλμυρού στο έργο και στην αποστολή της, για να φτάσει στο αποτέλεσμα αυτό, εργάστηκε σκληρά, επίμονα, πεισματικά αλλά και με πολλή αγάπη και κυρίως με πολλή μεθοδικότητα και υπευθυνότητα επί πέντε σχεδόν ολόκληρα χρόνια και δαπανήθηκε, «ψυχή τε και σώματι» για τον σκοπό αυτό και δόθηκε ολοκληρωτικά μέχρι βαθμού εξάντλησης, κυρίως κατά το έτος 2013.

Πάρα πολλοί ήταν εκείνοι, γνωστοί, συγγενείς και απόγονοι των αγωνιστών της περιοχής του Αλμυρού του 1940 -1941, που έσπευσαν και κατέθεσαν παντός είδους ενθυμήματα και αναμνηστικά, προκειμένου να καταρτισθεί το «ΗΡΩΟΝ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΛΜΥΡΟΥ 1940-1941». Και το «ΗΡΩΟΝ» καταρτίστηκε για πρώτη φορά ολοκληρωμένο, όσο πιο ολοκληρωμένο μπορούσε να γίνει. Και είναι το τεύχος αυτό του «Δελτίου» μία ουσιαστική «κατάθεση» στην ιστορία της περιοχής μας, γιατί είναι μία κατάθεση ψυχής. Και κατάθεση ψυχής στην εποχή μας ιδιαίτερα μόνο πολύ λίγοι ακόμα μπορούν να την κάνουν.

Για πρώτη φορά η περιοχή του Αλμυρού, για πρώτη φορά όλοι οι κάτοικοί της, μπορούν να ιδούν συγκεντρωμένους, όλους μαζί τους αγωνιστές της του ηρωικού έπους του 1940 -1941, είτε αυτοί έμειναν για πάντα στο μέτωπο είτε γύρισαν πίσω και συνέχισαν τη ζωή τους, αδελφωμένους σ’ ένα και το αυτό «ΗΡΩΟΝ», το οποίο εκ μέρους όλων των κατοίκων της περιοχής του Αλμυρού η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού «υψώνει» στη μνήμη τους.

Το 17ο τεύχος του Δελτίου της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού «Όθρυς» αποτελεί ταυτόχρονα και ένα μικρό «Μουσείο», ένα ηρωικό «Λεύκωμα» με δεκάδες προσωπικών «ενθυμημάτων», επιστολών, χειρογράφων, αναμνήσεων, φωτογραφιών. Είναι ένα συγκινητικό και μοναδικό «αφιέρωμα». Χωρίς κανένα δισταγμό μπορεί να ειπωθεί ότι αποτελεί μοναδικό και απαραίτητο «απόκτημα» για τον καθένα. Η απουσία του από τα σπίτια μας είναι στέρηση ψυχής.

Αυτό το «ΗΡΩΟΝ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΛΜΥΡΟΥ 1940-1941» θα παρουσιάσει η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού «Όθρυς», στην ειδική εκδήλωση που θα γίνει την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014, ώρα 5.30 απογευματινή, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Αλμυρού.

Όλοι όσοι αγαπούν την ιδιαίτερη μικρή τους πατρίδα, όλοι όσοι κατάγονται ή ζουν στα είκοσι οκτώ χωριά της περιοχής μας,  Αγία Τριάδα, Άγιοι Θεόδωροι, Αϊδίνι, Αλία, Αλμυρός, Αμαλιάπολη, Ανάβρα, Ανθότοπος, Αργιλλοχώρι, Αχίλλειο, Βρύναινα, Δρυμώνας, Ευξεινούπολη,  Ζαρκαδοχώρι, Κοκκωτοί, Κονταρόλακκα, Κρόκιο, Κωφοί, Μαυρόλοφος, Μικροθήβες, Νέα Αγχίαλος, Νεοχωράκι, Νεράιδα, Πέρδικα, Πλάτανος, Πτελεός, Σούρπη, Φυλάκη, θα πρέπει να βρεθούν σ’ αυτό το μνημόσυνο, σ’ αυτό το προσκλητήριο ηρώων.