Η ΦΙΛΑΡΧΑΙΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΛΑΣΙΚΗ ΑΛΟ (Πλατανιώτικη Μαγούλα)  

Την Τετάρτη, στις 18 Ιουλίου 2018 η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού ΟΘΡΥΣ σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Μαγνησίας οργάνωσε επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Κλασικής Άλου, στην Πλατανιώτικη Μαγούλα.

Εκεί πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες ανασκαφές από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, και δύο Ολλανδικά Πανεπιστήμια,  του  Groningen  και του Amsterdam. Και οι 4 φορείς βρίσκονται σε πλήρη και αγαστή συνεργασία. Εργάζονται με πολύ μεράκι υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες 35 φοιτητές και 5 επιβλέποντες αρχαιολόγοι. Εκ μέρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας η κ. Ροντήρη και η κ. Τζένη Ευσταθίου, ο κ. Γιάννης Λώλος, Eπίκουρος Kαθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (ΙΑΚΑ)  και από το Πανεπιστήμιο του Amsterdam ο Καθηγητής κ. Vladimir Stissi.

Πολλά μέλη της Φιλαρχαίου  ξεκίνησαν στις 9  το πρωί από το Γιαννοπούλειο Αρχαιολογικό  Μουσείο Αλμυρού και επισκέφθηκαν τον χώρο των ανασκαφών, όπου τους περίμενε και υποδέχθηκε η κ. Βάσω Ροντήρη, υπεύθυνη αρχαιολόγος της περιοχής Αλμυρού. Ακολούθησε ξενάγηση από τους επικεφαλής των φορέων και την κ. Βarbara Care.

Η κ. Ροντήρη ενημέρωσε τους επισκέπτες για την ιστορία του χώρου και τα ευρήματα των ανασκαφών, οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί τμηματικά το 2013, 2014 και 2016 από την ΕΦΑ Μαγνησίας και τα Πανεπιστήμια του Groningen  και του Amsterdam και συνεχίζονται τώρα. Η πόλη κατοικήθηκε στα γεωμετρικά & αρχαϊκά χρόνια, ενώ η κατοίκηση συνεχίστηκε και στα ελληνιστικά χρόνια, παράλληλα με την κατοίκηση στην αρχαία Άλο. Ο χώρος ήταν πολύ εντυπωσιακός, υπερυψωμένος και περίοπτος από μακριά. Στην ανασκαφική προσπάθεια σημαντικοί αρωγοί είναι ο Δήμος Αλμυρού και η Κοινότητα Πλατάνου.

Τα μέλη της Φιλαρχαίου εξέφρασαν πολλές ευχαριστίες στους αρχαιολόγους για την ευγενική πρόσκληση και θερμή υποδοχή αλλά και για την πολύ κατατοπιστική ενημέρωση. Ιδιαίτερες  ευχαριστίες εκφράσθηκαν προς την κ. Ροντήρη η οποία μερίμνησε για την πρόσκληση και τις λεπτομέρειες της επίσκεψης. Δόθηκε δε εκ μέρους όλων η υπόσχεση για περαιτέρω συνεργασία, ενημέρωση και ξενάγηση και στους άλλους ενδιαφέροντες χώρους της ευρύτερης περιοχής του Αλμυρού.

 

Για το Δ.Σ. της Φιλαρχαίου

Παναγιώτης Θ. Τσαμανής