Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ 20ού ΤΕΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΚΑΙ Η ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ

Με Ιδιαίτερη χαρά η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού «Όθρυς» θα παρουσιάσει,  την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 11:30 το πρωί στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλμυρού,  το νέο τεύχος του Δελτίου της.  Η παρουσίαση του νέου τεύχους του Δελτίου θα γίνει μαζί με την ειδική εορταστική εκδήλωση της κοπής της βασιλόπιτας του νέου έτους 2017.

Το  νέο τεύχος του Δελτίου είναι το 20ο τεύχος της δεύτερης εκδοτικής περιόδου  και  είναι αφιερωμένο στον Νικόλαο Γιαννόπουλο, στην κορυφαία προσωπικότητα για την πόλη του Αλμυρού και γενικότερα για την Θεσσαλία.

Το 2015 συμπληρώθηκαν εβδομήντα χρόνια από τον θάνατο του Νικολάου Γιαννόπουλου(1866-1945) και η Φιλάρχαιος τον  Νοέμβριο του ίδιου έτους τίμησε σε ειδική ημερίδα στον Αλμυρό τον ιδρυτή της  αλλά και  τον μέγιστο  ερευνητή  της τοπικής μας ιστορίας.

Τα πρακτικά της αφιερωματικής αυτής εκδήλωσης αποτελούν το βασικό, τμήμα  των περιεχομένων του 20ου Δελτίου. Στις 360 σελίδες του παρουσιάζονται γνωστές  και άγνωστες πτυχές της ζωής και δράσης του αυτοδίδακτου επιστήμονα , ιστοριοδίφη, αρχαιολόγου αλλά και ανθρώπου Ν.Γιαννόπουλου, που έδωσε την ζωή του στο ιδανικό των αρχαιολογικών ερευνών και της ιστορικής έρευνας της Θεσσαλίας .

Τα περιεχόμενα του 20ου Δελτίου είναι:

1) Κωστής Λάμπρου: Νικόλαος Γιαννόπουλος, ο άνθρωπος-ο αρχαιολόγος-ο ιστορικός

2)Μαρία Σπανού –Μάργαρη: Μνήμη θανάτου Ν. Γιαννόπουλου

3)Βίκτωρ Κοντονάτσιος: Η προδρομική ατμόσφαιρα της ίδρυσης και εδραίωσης της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού

4)Αργυρούλα Δουλγέρη-Ιντζεσίλογλου: Η συμβολή του Ν. Γιαννόπουλου στην αρχαιολογική έρευνα της Θεσσαλίας

5)Γ.Α.Πίκουλας: Ο επιγραφικός Ν. Γιαννόπουλος

6) Χρυσούλα Κοντογεωργάκη-Τσαμανή: Τα σωζόμενα χειρόγραφα του Ν. Ι. Γιαννόπουλου στη σημερινή βιβλιοθήκη της Φιλαρχαίου Εταιρείας και στην πρώην της στο Γιαννοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού 7)Ελένη Δημάκου: Ο ευρωπαικός ορίζοντας του Ν.Ι.Γιαννόπουλου 8)Βασίλης Φυτιλής: Ν.Γιαννόπουλος(1866-1945) ο Ηπειρώτης που δόξασε τον Αλμυρό

9)Γεώργιος Τσολάκης: Ν.Γιαννόπουλος  Άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του

10)Γεώργιος Κοντομήτρος: Οι Φίλοι των Γραμμάτων του Βόλου και ο Ν. Γιαννόπουλος

11)π.Ιωάννης Συρεγγέλας: Ο Ν.Γιαννόπουλος  εις την εργογραφίαν του Ζωσιμά Εσφιγμενίτου

12) Βίκτωρ Κοντονάτσιος: Κατάλογος Δημοσιευμάτων του Ν. Γιαννόπουλου.

Στο  εμπροσθόφυλλο του Δελτίου παρουσιάζεται ανέκδοτος μέχρι τώρα έγχρωμος αυτοσχέδιος χάρτης της περιοχής του Αλμυρού, που είχε σχεδιάσει ο Νικόλαος Γιαννόπουλος, όντας μαθητής του Γυμνασίου Βόλου ακόμα, για την εργασία του  «Τα Φθιωτικά, ήτοι περιγραφή της Επαρχίας Αλμυρού υπό ιστορικήν και τοπογραφικήν έποψιν», αλλά δεν απεικονίστηκε στην έκδοση του 1891.

Ανέκδοτη μέχρι τώρα είναι επίσης και μία φωτογραφία του Νικόλαου Γιαννόπουλου που παρουσιάζεται στο οπισθόφυλλο του τεύχους.

Η παρουσίαση του νέου τεύχους θα γίνει  από τον κ. Βίκτωρα Κοντονάτσιο , επιμελητή του Δελτίου εδώ και 20 χρόνια,  και τον κ. Τριαντάφυλλο Σπανό,  Αντιπρόεδρο της Φιλαρχαίου Εταιρείας.

Καλούνται τα μέλη και οι φίλοι  της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού και όλοι οι κάτοικοι της περιοχής να παραστούν στην διπλή αυτή πανηγυρική εκδήλωση.