Εκδήλωση της Φιλαρχαίου Εταιρείας για τον εορτασμό της παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής

Την Κυριακή, 21 Ιουνίου 2015 στις 9.00 μ.μ., η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού «Όθρυς» με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής θα πραγματοποιήσει εκδήλωση στον αύλειο χώρο του Ωδείου Αλμυρού (Παλιό Γυμνάσιο) με θέμα: «Οικειοποιούμενοι το “άλλο”. Αναπαραστάσεις στη Μεγάλη Ευρωπαϊκή Μουσική». (Σε περίπτωση βροχής η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλμυρού)
Το θέμα θα παρουσιάσει η κ. Ελένη Χ. Δημάκου (ΜΑ Ιστορίας), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Φιλαρχαίου Εταιρείας. Η παρουσίαση αφορά στην αναπαράσταση της διαφορετικότητας στην ευρωπαϊκή μουσική της «υψηλής κουλτούρας», ένα θέμα που έχει απασχολήσει τις τελευταίες δεκαετίες το χώρο των πολιτισμικών σπουδών.
Η επαφή των Ευρωπαίων με άλλους «πρωτόγονους» λαούς της γης, μετά το άνοιγμα τους στον κόσμο από την Αναγέννηση και μετά, τους επέτρεψε να αρχίσουν να βλέπουν τους εαυτούς τους ως «Ευρωπαίους», τοποθετώντας τους εκτός Ευρώπης λαούς σε ένα διαφορετικό πλαίσιο, μέσα από σχήματα του τύπου «εμείς» και οι «άλλοι». Ο πολιτισμός ήδη από την ελληνική αρχαιότητα είχε συνδεθεί με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της κάθε ανθρώπινης κοινότητας. Η ιδιαιτερότητα και η αξιολογική διάσταση του πολιτισμού χρησιμοποιήθηκε έντονα και από τους Ευρωπαίους στη διάρκεια της αποικιοκρατίας όταν αυτοπροσδιορίστηκαν πολιτιστικά ως «ανώτεροι». Οι ιδέες αυτές της ετερότητας βρήκαν το δρόμο τους και μέσα στην ευρωπαϊκή μουσική την περίοδο του Διαφωτισμού. Η άνοδος της όπερας συνέπεσε με την ιστορική εποχή που αυξήθηκαν οι επαφές ανάμεσα στις διάφορες κουλτούρες και ταξίδευαν οι μουσικοί ήχοι και τα διάφορα στυλ. Οι νέοι λαοί αναπαραστάθηκαν στα μουσικά έργα των μεγάλων ευρωπαίων συνθετών. Ο χαρακτήρας της ευρωπαϊκής πολιτιστικής ταυτότητας θα επιχειρηθεί να σκιαγραφηθεί στην παρουσίαση αυτή μέσα από συγκεκριμένα έργα μεγάλων ευρωπαίων συνθετών (Βέρντι, Ραμώ, Μότσαρτ, Μπετόβεν) εξετάζοντας από κοινού στοιχεία της πολιτισμικής ιστορίας με αυτά της εθνογραφίας και της μουσικολογίας.
Η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού «Όθρυς» στο πλαίσιο της μακράς και πλούσιας πολιτιστικής της δράσης, πέρα από τους τομείς ιστορίας, αρχαιολογίας και λαογραφίας της περιοχής του Αλμυρού, καλύπτει μέσω των εκδηλώσεών της και γενικότερα γνωστικά αντικείμενα με ευρύτερο πολιτισμικό και παιδευτικό περιεχόμενο.

Φιλαρχαιος Προσκληση 2015 (1)