Ανακοίνωση για αναβολή δράσεων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Από το Δ. Σ. της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού ΟΘΡΥΣ  ανακοινώνεται  ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού  δεν θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη εκδρομή στην Επίδαυρο για παρακολούθηση θεατρικής παράστασης,  ούτε άλλες εκδηλώσεις,  για λόγους ασφαλείας και προφύλαξης από τον κορωναϊό.
Για οποιαδήποτε νέα απόφαση θα γίνει ενημέρωση  μέσω του τοπικού τύπου και του διαδικτύου.

21 νέα βιβλία των εκδόσεων του ιδρύματος της Βουλής για τη βιβλιοθήκη της Φιλαρχαίου.

Το ΔΣ ανακοινώνει με μεγάλη χαρά και τιμή ότι πρόσφατα η  βιβλιοθήκη της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού Όθρυς  εμπλουτίστηκε με 21 νέα βιβλία των εκδόσεων της Βουλής των Ελλήνων.

Τα βιβλία αυτά, προσβάσιμα σε όλους από τη δανειστική βιβλιοθήκη της Εταιρείας, ελπίζουμε ότι θα συμβάλουν στην καλλιέργεια και τη διάδοση πολιτιστικών αξιών στους κατοίκους του Αλμυρού.

Το ΔΣ οφείλει θερμές ευχαριστίες προς τον βουλευτή Μαγνησίας κύριο Χρήστο Μπουκώρο για τις πολύτιμες ενέργειές του στη διαδικασία απόκτησης τους.

Το 23ο Δελτίο της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού – Παρουσίαση των ιστορικών του ερευνών

Γράφει ο Τριαντάφυλλος Σπανός –Γραμματέας της Φιλαρχαίου Αλμυρού

Τυπώθηκε ,εκδόθηκε αλλά ,λόγω κορονοιού ,δεν είναι εφικτό να παρουσιασθεί σύντομα, στους φιλίστορες κατοίκους της περιοχής μας το νέο ,23o  Δελτίο της Φιλαρχαίου ,οπότε είναι απαραίτητη μια προδημοσίευση ,με τα ενδιαφέροντα ,πρωτότυπα ,ιστορικά θέματα που περιλαμβάνει στις 177 σελίδες του.

   Η Φιλάρχαιος Αλμυρού συνεχίζει την έκδοση του Δελτίου της ,υπηρετώντας τον ίδιο πάντα σκοπό ,την μελέτη και έρευνα της τοπικής μας ιστορίας .

  Φιλάρχαιος-1

     Στο παρόν Δελτίο,23ο στη σειρά από το 1997 που ξεκίνησε η έκδοσή του , παρουσιάζονται πέντε εργασίες του Νικόλαου Γιαννόπουλου ,του θεμελιωτή και πρωτεργάτη της έρευνας της τοπικής μας ιστορίας, από το 1896 και μετά που ιδρύθηκε η Φιλάρχαιος, μελέτες που οι περισσότερες είναι άγνωστες και δυσεύρετες για τον κοινό αναγνώστη της σύγχρονης εποχής

1. Έγγραφα εκ Γούρας και Λαρίσης δι ών συναλλάσονται Οθωμανοί μετά Χριστιανών κατά τον ΙΗ΄αιώνα και εξής

2.Το χωρίον Καινούργιο του Αλμυρού, τσιφλήκι του Αλή πασά (πρόκειται για το χώρο όπου κτίσθηκε η σημερινή Ν.Αγχίαλος )

3. Η ληστεία εν τη επαρχία Αλμυρού κατά τα τέλη του ΙΗ΄αιώνα μ.Χ.

4.Φθία και Ελλάς 5.Φθιώτιδες Θήβες- Δημητριάς. Ο εμπορικός ανταγωνισμός των δύο πόλεων Αλμυρός και Βόλος.

    Το Δελτίο ωστόσο ξεκινά με δύο έρευνες που αφορούν το αγαπημένο μας μοναστήρι της Παναγίας Ξενιάς, έρευνες του προέδρου της Φιλάρχαιου και επιμελητή του Δελτίου Βίκτωρα Κοντονάτσιου.

    Τίτλοι των ερευνών : Η συνεισφορά του Μοναστηριού της Άνω Ξενιάς- Παναγιάς Κισσιώτισσας στους εθνικούς αγώνες και Το μοναστήρι της Άνω Ξενιάς (Παναγία Κισσιώτισσα ),στήριγμα Χριστιανισμού και Ορθοδοξίας.

    O ερευνητής αναφέρει στα εισαγωγικά μεταξύ των άλλων : Το μοναστήρι της Παναγιάς Κισσιώτισσας ποτέ δεν λειτούργησε μόνο ως απομονωτήριο και ησυχαστήριο ανθρώπων ,αφοσιωμένων στην προσευχή και λατρεία του Θεού. Στην μακραίωνη διαδρομή της ιστορίας του οι κάτοικοι της περιοχής του Αλμυρού αντιμετώπιζαν το μοναστήρι και τους μοναχούς ως ‘’δικούς τους ανθρώπους ‘’,που όχι μόνο δέονταν και προσεύχονταν στη Παναγιά για αυτούς ,αλλά και νοιάζονταν ,ενδιαφέρονταν και ενεργούσαν για όλα τα ζητήματα που τους απασχολούσαν .Σε αυτή τη συνεργασία συντελούσε θετικά και ότι οι μοναχοί κατάγονταν κυρίως από τα γύρω χωριά, όπως δείχνουν τα μοναχολόγια του μοναστηριού που έχουν διασωθεί .Το 1935 η τότε τοπική εφημερίδα Αχιλληίς ανέφερε σε άρθρο της(πρόκειται για απόσπασμα πανηγυρικής ομιλίας σε εορταστική εκδήλωση εκείνης της χρονιάς): Κατά την επταετή Ελληνική επανάσταση 1821-28 περί τις τρεις χιλιάδες γυναικόπαιδα που ζούσαν στους δρυμούς, στα φαράγγια και στα σπήλαια της Όθρυος, ενώ οι άνδρες εμάχοντο , ετροφοδοτούντο από το οψοφυλάκιο της Μονής Ξενιάς.

Αναλυτικά καταγράφεται, με πολλά γεγονότα και περιστατικά ,άγνωστα θεωρώ στο ευρύ κοινό , η προσφορά της Μονής στη τοπική μας κοινωνία στη βυζαντινή εποχή όταν και ιδρύθηκε ,στην τουρκοκρατία ,στην Επανάσταση του Γένους το 1821-1832 ,στα επαναστατικά κινήματα για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας 1854 και 1878 ,στον Ατυχή πόλεμο του 1897 ,στη περίοδο 1912-1941,στα χρόνια της Κατοχής, στη περίοδο μετά τον Πόλεμο και την Αντίσταση . στη νεώτερη – σύγχρονη εποχή .

     Η τρίτη μελέτη του Δελτίου έχει τίτλο : 1906 ,στον Αλμυρό Μαγνησίας ,το Μακεδονικό ,το Βορειοηπειρωτικό, το Θρακικό ζήτημα, την υπογράφει ο συμπατριώτης μας πανεπιστημιακός καθηγητής Αθανάσιος Καραθανάσης.

     Εδώ ο ερευνητής αναφέρεται περιληπτικά σε μια εφημερίδα που κυκλοφόρησε στον Αλμυρό το έτος 1906 σε δώδεκα μόνο φύλλα ,εφημερίδα με τον πρωτότυπο τίτλο: Το Μίκριον του Αλμυρού .Μικροσκοπική εφημερίδα διαστάσεων 11 επί 8 εκατοστά ,με εκδότη έναν φαρμακοποιό της πόλης τον Αλέξανδρο Αστερίου . Ενδιαφέρον γεγονός που καταγράφεται στη μελέτη το συλλαλητήριο υπέρ των προσφύγων που οργανώθηκε στον Αλμυρό στις 13 Ιουλίου 1906 , αλλά και ο έρανος των συμμετεχόντων που ακολούθησε . Το 1906 εξεδιώχθησαν από την Ανατολική Ρωμυλία χιλιάδες Ελλήνων ,πολλοί από αυτούς εγκαταστάθηκαν στη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας. Διασώζονται και οι έντονες διαφωνίες για την εγκατάσταση των προσφύγων της Αγχιάλου ,άλλοι τους ήθελαν στη περιοχή του Αλμυρού και άλλοι στη Μακεδονία ή στη Θράκη για να ενισχύσουν τον εκεί Ελληνισμό έναντι των ξένων επιδιώξεων.

     Τέταρτη έρευνα η αρχαιολογική μελέτη της Ιωάννας Μαμαλούδη : Οι Άβακες στην αρχαιότητα και οι δύο Άβακες της Γορίτσας .Εδώ η εξαίρετη Βολιώτισσα αρχαιολόγος παρουσιάζει, περιγράφει αναλυτικά τους αρχαίους άβακες του 300 π.Χ περίπου , που βρέθηκαν το 1970 στο λόφο της Γορίτσας Βόλου, κάτω από την Ακρόπολη της .Ο Άβακας ήταν ένα εργαλείο υπολογισμού της αρχαιότητας ,χρησιμοποιούνταν για μαθηματικούς υπολογισμούς ,ακόμη και για επιτραπέζια παιχνίδια.

     Επόμενη μελέτη η λαογραφικού περιεχομένου έρευνα του Βίκτωρα Κοντονάτσιου : Λαικές παραδόσεις περιοχής Αλμυρού και μυθολογικό –ιστορικό τους υπόβαθρο .Παρουσιάζονται οκτώ λαογραφικές παραδόσεις της περιοχής μας ,όπως ο Ερυσίχθονας ,,το Γερακοβούνι ,η Νεροσπηλιά, τα Ζερέλια , η παράδοση του τόπου μου της Σούρπης – Αντάρα στο Χλιμό, βροχή στον Αλμυρό .

    Μπορεί αυτές οι παραδόσεις να θεωρούνται απλά δημιουργήματα λαικής φαντασίας, αλλά πιθανόν να υποκρύπτουν και μια πραγματικότητα ,ένα γεγονός.

    Ακολουθούν οι πέντε μελέτες του Νικολάου Γιαννόπουλου ,που ολοκληρώνουν την θεματολογία του 23ου Δελτίου. Δημοσιεύσεις του στον Αθηναικό Φιλολογικό σύλλογο Παρνασσός 1916 ,1917 – στην Επτανησιακή επιθεώρηση ,1924 – στα Ηπειρωτικά Χρονικά ,1930 και στα Θεσσαλικά Χρονικά ,1927.

   Το 23ο Δελτίο κλείνει με τα Έργα και τις Ημέρες ,την πλούσια δράση δηλαδή της Φιλαρχαίου την διετία 2018 -2019 ,με την Βιβλιοπαρουσίαση 15 νέων ,ιστορικών κυρίως, εκδόσεων στη Μαγνησία και ευρύτερα στη Θεσσαλία ,που αφορούν την τοπική μας ιστορία και τέλος με τα νέα μέλη της Φιλαρχαίου (επιμέλεια Χρυσούλα Κοντογεωργάκη ).Το εξώφυλλο του Δελτίου απεικονίζει εύρημα των ανασκαφών της αρχαίας Άλου ,μια ερυθρόμορφη λεκανίδα, όπου παριστάνεται γυναικωνίτης,ενώ στο οπισθόφυλλο υπάρχει μια πανοραμική άποψη της σύγχρονης Άνω Παναγίας Ξενιάς.

Πρόσκληση στην παρουσίαση βιβλίου της Λιλής Τσουρνάβα-Κουτσοριζώφ «Ο δρόμος της Αλόνησσος»

Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή προσκαλούμε τους φίλους και τα μέλη της  Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού «Οθρυς» στην παρουσίαση του βιβλίου της κυρίας Λιλής Τσουρνάβα- Κουτσοριζώφ (μέλος του ΔΣ της Φιλαρχαίου Εταιρείας ) με τίτλο «Ο δρόμος της Αλόννησος».
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 7:00 μμ στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Βόλου στο κτίριο Ματσάγγου (2ος όροφος).
Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν, ο Δήμος Αλοννήσου, η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού» Όθρυς» και το τοπικό τμήμα της διεθνούς εταιρείας φίλων Ν. Κατζαντζάκη.

invBook-min

Πρόσκληση στην κοπή της πίτας της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού «Όθρυς».

Η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού «Όθρυς» προσκαλεί όλα τα μέλη και τους φίλους της να τιμήσουν με την παρουσία τους την εκδήλωση της κοπής της πίτας που θα γίνει την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020 στο «Αρχοντικό» στο Δάσος Κουρί στις 6:00 μ.μ.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

 • Χαιρετισμός του Δημάρχου Αλμυρού, κ. Βαγγέλη Χατζηκυριάκου
 • Παρουσίαση του νέου Δ.Σ.
 • Ομιλίες σχετικά με την αναγκαιότητα της γνώσης της τοπικής ιστορίας, της ανάδειξης του τόπου και της συλλογικής δράσης.
 1.   Κοντονάτσιος Βίκτωρ, πρόεδρος της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού «Όθρυς»
 2.   Ροντήρη Βάσω, αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας
 3.   Τρικαλινός Χρήστος, ομότιμος καθηγητής πυρηνικής φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών
 4.   Ούτα Μαρία, αντιπρόεδρος της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού «Όθρυς»
 • Εγγραφές μελών και ανανέωση συνδρομών.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο γραμματέας της  Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού «Όθρυς» κ. Σπανός Τριαντάφυλλος

  Η κα. Φρόσω Γαρδικλή θα μας συντροφεύσει στο πιάνο και το τραγούδι.

Κάρτα εισόδου 5 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου καφέ/ποτού)

Με εκτίμηση το Δ. Σ.

Πρόσκληση κοπή πίτας 2020 Φιλαρχαιος α

Ευχές του Δ.Σ. για Καλή Χρονιά

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού «Όθρυς» εύχεται ολόθερμα στους φίλους και τα μέλη της εταιρείας χρόνια πολλά και καλή χρονιά!

Το νέο έτος να φέρει σε όλους αλλά και τον καθένα προσωπικά υγεία, αισιοδοξία, νέες ελπίδες και προσδοκίες. Το 2020 και η είσοδος στην νέα δεκαετία ας είναι η αφετηρία μιας νέας, καλύτερης  δημιουργικής εποχής!

νεο ετος 2020

Σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου

Την Κυριακή, 1η  Δεκεμβρίου, το νεοεκλεγέν Δ.Σ.,  που προέκυψε από τις εκλογές της 24/11, συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:

Κοντονάτσιος Βίκτωρ – Πρόεδρος,

Ούτα  Μαρία– Αντιπρόεδρος,

Λασκαρίδης Γιώργος – Ταμίας,

Σπανός Τριαντάφυλλος– Γραμματέας,

Αγγελούδη Χάιδω, Ζγουλέτα Γιάννα,  Τσουρνάβα Λιλή,– Μέλη.

Αποτελέσματα εκλογών της 24/11/2019

Από τις εκλογές της Κυριακής, 24 Νοεμβρίου 2019, προέκυψαν τα εξής αποτελέσματα:

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ με αλφαβητική σειρά

Αγγελούδη Χάιδω

Ζγουλέτα Γιάννα

Ζώη Παρασκευή

Κατούνια Φωτεινή

Κοντονάτσιος Βίκτωρ

Λασκαρίδης Γεώργιος

Ούτα Μαρία

Σπανός Τριαντάφυλλος

Τσέλιου Στυλιανή

Τσουρνάβα Λιλή

 

ΕΚΛΕΧΘΗΚΑΝ κατά σειρά ψήφων

Κοντονάτσιος Βίκτωρ

Λασκαρίδης Γεώργιος

Ούτα Μαρία

Ζγουλέτα Γιάννα

Τσουρνάβα Λιλή

Σπανός Τριαντάφυλλος

Αγγελούδη Χάιδω

 

Πρόσκληση σε Γενική Συνέλευση – Αρχαιρεσίες

Το Δ.Σ. της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού «ΟΘΡΥΣ» ανακοινώνει ότι την Κυριακή, 24 Νοεμβρίου  2019, στις 11:30 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί  η Εκλογο-απολογιστική Συνέλευση των μελών της, στα Γραφεία της Φιλαρχαίου Εταιρείας, στο Πανταζοπούλειον και Κουτσοπίνειον Οίκημα, Αγίας Βαρβάρας 4.

Θέματα Γενικής Συνελεύσεως:

 1. Απολογισμός του έργου του Διοικητικού Συμβουλίου.
 2. Οικονομικός απολογισμός.
 3. Έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής.
 4. Έγκριση πεπραγμένων.
 5. Συζήτηση και προτάσεις επί των μελλοντικών επιδιώξεων και προσανατολισμών.
 6. Διεξαγωγή αρχαιρεσιών.

Υποβολή προτάσεων για τη συμμετοχή στις αρχαιρεσίες μέχρι και την ημέρα της συνελεύσεως.

Προσκαλούνται τα μέλη, όπως και όσοι επιθυμούν να εγγραφούν ως μέλη, να παρευρεθούν.