ΤΟ 25ο ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ «ΔΕΛΤΙΟΥ» ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΧΑΙΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΛΜΥΡΟΥ «ΟΘΡΥΣ»

Για 25η συνεχή χρονιά η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού ΟΘΡΥΣ, συνεχίζοντας, με συνέπεια και αγάπη για τον τόπο, την εκδοτική της προσπάθεια, ανακοινώνει την έκδοση του νέου της Τεύχους του ΔΕΛΤΙΟΥ. Ένα τεύχος το οποίο στην πραγματικότητα είναι ένας τόμος σεβαστού όγκου, 318 σελίδων. Το «Δελτίο» είναι η μοναδική επιστημονική, ιστορική έκδοση στον Δήμο Αλμυρού, με πανελλήνια αλλά και ευρωπαϊκή εμβέλεια, που καταγράφει και προβάλλει την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής.  Από το 1997, αδιαλείπτως κάθε χρόνο, η Φιλάρχαιος, μέσα από το Δελτίο της, παρουσιάζει θέματα τοπικής ιστορίας, αρχαιολογίας και λαογραφίας, που αφορούν την περιοχή του Αλμυρού αλλά και όλη τη Θεσσαλία.

Το 25ο Τεύχος έχει ιδιαίτερη σημασία και ξεχωριστό ενδιαφέρον, αφού είναι αφιερωματικό και μάλιστα  το 3ο αφιερωματικό τεύχος μετά τα αφιερώματα στον πόλεμο του 1940-41 (17o  τεύχος, 2013) και τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 (24ο  τεύχος, 2021). Έτσι το 25ο είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια από το πλέον τραγικό γεγονός στη νεώτερη ιστορία της χώρας μας.    Δεν θα μπορούσε βέβαια η Φιλάρχαιος να λείψει από το πανελλήνιο αφιέρωμα μνήμης στην Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή.

Στο νέο τεύχος του 2022 παρουσιάζονται δέκα πολύ ενδιαφέρουσες μελέτες τοπικών ερευνητών και συγγραφέων, οι οποίες αναφέρονται στην συμμετοχή και προσφορά της επαρχίας του Αλμυρού και των κατοίκων του στην Μικρασιατική Εκστρατεία και την επακόλουθη οδυνηρή Καταστροφή.

  • Ιωάννα Κενανίδου, «Δύο αιώνες ελεύθερη Ελλάδα»
  • Γεώργιος Λασκαρίδης «Συνθήκες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας»
  • Χρήστος Τρικαλινός, «Αθανάσιος Φράγκου. Ο στρατηγός από τη Σούρπη»
  • Βασίλειος Φυτιλής, «Η δίκη των έξι»
  • Χρύσα Μαρδάκη, «Ό,τι ο πόλεμος σκοτώνει, η μνήμη το ξαναγεννά. Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες του Αλμυρού Μαγνησίας»
  • Ζωή Μακρονάσιου, Συνοικισμός (ποίημα)

Στις πέτρες του Μεριά (ποίημα)

  • Χρυσούλα Κοντογεωργάκη, «Ο Αλμυρός στην Μικρασιατική Εκστρατεία»
  • Τριαντάφυλλος Σπανός, «Η Σούρπη στην Μικρασιατική Εκστρατεία»
  • Βίκτωρ Κοντονάτσιος, «Η Μικρασιατική Εκστρατεία και η Μικρασιατική Καταστροφή με αναμνήσεις Αλμυριωτών»
  • Ηρακλής Παπαδόπουλος, «Αναζητώντας την Ραχήλ. Ταξίδι στις πατρογονικές εστίες των Ευξεινουπολιτών»

Προηγούνται Τα Προλογικά του επιμελητού της εκδόσεως κ. Βίκτωρος Κοντονάτσιου.

Συμπεριλαμβάνονται επίσης, σε επιμέλεια της προέδρου κ. Χρυσούλας Κοντογεωργάκη, η στήλη «Έργα και Ημέραι» της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού «Όθρυς», όπου αναφέρονται οι δράσεις κατά τα έτη 2020 έως και 2022, και η Βιβλιοπαρουσίαση των νέων εκδόσεων που έχουν παραληφθεί στη Βιβλιοθήκη της Φιλαρχαίου.

Στο τέλος ακολουθεί ο κατάλογος με τα Νέα Μέλη που έχουν εγγραφεί κατά τα έτη 2021 και 2022.

Αξίζει να αναφερθεί πως την εικόνα του εμπροσθόφυλλου κοσμεί ο πίνακας ζωγραφικής της Αλμυριώτισσας κ. Ευαγγελίας Αναργ. Κοντογεωργάκη, «Σμύρνη 14 Σεπτεμβρίου 1922».  Είναι έργο του 1995, διαστάσεων 2,50×1,80 m, σε σκοτεινές, συμβολικές των γεγονότων της ημέρας εκείνης, αποχρώσεις του γκρίζου, καφέ και μπεζ. Κοσμούσε επί χρόνια την ταβέρνα «Ο Πανάγος» του κ. Παναγιώτου Μπούντη στην Ευξεινούπολη. Σήμερα κοσμεί το σπίτι του ιδίου, θυμίζοντας τον ακατάλυτο σύνδεσμο των Ευξεινουπολιτών και των άλλων προσφύγων της περιοχής Αλμυρού με τις «αλησμόνητες πατρίδες».

Η παρουσίαση του 25ου  τεύχους του ΔΕΛΤΙΟΥ θα γίνει  την Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2022, στις 6 το απόγευμα, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αλμυρού. Λεπτομέρειες για την παρουσίαση θα ανακοινωθούν με νεώτερα δημοσιεύματα.

Χρυσούλα Δ. Κοντογεωργάκη