Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΙΛΑΡΧΑΙΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΛΜΥΡΟΥ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΒΙΚΤΩΡΑ ΚΟΝΤΟΝΑΤΣΙΟΥ: «ΑΛΜΥΡΙΩΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΡΙΟΜΥΘΟΙ»

«ΑΛΜΥΡΙΩΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΡΙΟΜΥΘΟΙ»

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΙΛΑΡΧΑΙΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΛΜΥΡΟΥ

ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΒΙΚΤΩΡΑ ΚΟΝΤΟΝΑΤΣΙΟΥ

Με ιδιαίτερη επιτυχία και παρουσία πολλών κατοίκων του Αλμυρού και της ευρύτερης περιοχής του πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα της Τετάρτης 15 Ιουνίου 2016  στο Πολιτιστικό κέντρο της πόλης, η παρουσίαση, από τη Φιλάρχαιο Εταιρεία Αλμυρού, του νέου βιβλίου του Βίκτωρα Κοντονάτσιου ‘’Αλμυριώτικοι Ιστοριόμυθοι’’.

Πρόκειται για την τελευταία  έκδοση της Φιλαρχαίου Εταιρείας, όπου ο συγγραφέας παρουσιάζει 20 ιστορίες, σε 223 σελίδες , με γεγονότα που συνέβησαν στον Αλμυρό και στα γύρω χωριά του στα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας και στα πρώτα χρόνια της απελευθέρωσης του Αλμυρού (1881). Ο ‘’πατριάρχης’’ της τοπικής ιστορικής έρευνας του Αλμυρού και της περιοχής του, Βίκτωρας Κοντονάτσιος, είναι ο επιμελητής των 19 Ιστορικών Δελτίων της Φιλαρχαίου 1997-2015, αλλά και των  Αχαιοφθιωτικών, των Πρακτικών των τεσσάρων συνεδρίων Αλμυριώτικων ιστορικών σπουδών 1991-2008. Εκτός αυτών έχει συγγράψει:  Το Αχίλλειο Αλμυρού 1998, Το Χρονικό του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου  Αλμυρού – 2005, Το Πτελεόν της Θεσσαλίας – 2009,  Η περιοχή του Αλμυρού στην αρχαία μυθολογία – 2010.

Στο νέο του βιβλίο μας εκπλήσσει ευχάριστα, αφού, για πρώτη φορά, εμφανίζεται με λογοτεχνική γραφή και μας αποκαλύπτει ένα γνήσιο ταλέντο. Ο λόγος του φυσικός και αβίαστος, γοητευτικός, συνεπαίρνει και συγκινεί,  ψυχαγωγεί και ενθουσιάζει, ενώ ταυτόχρονα, ως εκπαιδευτικός και  ως γνήσιος σκαπανέας της τοπικής μας ιστορίας, διδάσκει προσφέροντας «παραμυθία».

Την παρουσίαση του βιβλίου έκαναν δύο εκλεκτοί εκπαιδευτικοί της πόλης του Αλμυρού, η Χρύσα Μαρδάκη , Διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Αλμυρού και ο Στέφανος Πίος, Διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αλμυρού. Με έναν πρωτότυπο , διαλογικό τρόπο παρουσίασαν στο φιλίστορο κοινό της εκδήλωσης τους Αλμυριώτικους Ιστοριόμυθους, διαβάζοντας παράλληλα χαρακτηριστικά αποσπάσματά τους, με τα οποία κράτησαν αμείωτη την προσοχή  και συγκίνησαν όλους.

Την εκδήλωση προλόγισε η Πρόεδρος της Φιλαρχαίου Χρυσούλα Κοντογεωργάκη, η οποία τόνισε την ικανοποίηση του Δ. Σ. για τη συνέχιση της εκδοτικής δραστηριότητας του σωματείου, αλλά και την επί 120 χρόνια δημιουργική λειτουργία της Όθρυος.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αρχιερατικός Επίτροπος επαρχίας Αλμυρού π. Γεώργιος Μπέκας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον μεστό, συγκινητικό λόγο του συγγραφέα Βίκτωρα Κοντονάτσιου, που αναφέρθηκε στο χρονικό της συγγραφής των Αλμυριώτικων Ιστοριόμυθων.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Αντιπρόεδρος της Φιλαρχαίου Τριαντάφυλλος Σπανός.

Το βιβλίο Αλμυριώτικοι Ιστοριόμυθοι τιμάται 10 ευρώ και διατίθεται από τα βιβλιοπωλεία της πόλης του Αλμυρού και από την Φιλάρχαιο Εταιρεία.