Ημερίδα μνήμης και τιμής: «Νικόλαος Ι. Γιαννόπουλος – 70 χρόνια μετά»

Με αφορμή την 70ή επέτειο από το θάνατο του Νικόλαου Ι. Γιαννόπουλου, εξέχουσας μορφής της νεότερης ιστορίας του Αλμυρού, η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού «Όθρυς» διοργάνωσε ημερίδα με θέμα: «Νικόλαος Ι. Γιαννόπουλος – 70 χρόνια μετά».
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Αλμυρού, στις 25 Νοεμβρίου 2015.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αρχιμανδρίτης π. Γ. Γιαννιός, ως εκπρόσωπος του Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιου, και η εντεταλμένη σύμβουλος του Δήμου Αλμυρού σε θέματα Πολιτισμού και Παιδείας κ. Μ. Σταυραντώνη.

Για το έργο και την προσωπικότητα του Νικόλαου Γιαννόπουλου μίλησαν οι:

Γ. Α. Πίκουλας, Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (Ι.Α.Κ.Α.), με θέμα: «Ο επιγραφικός Νικόλαος Γιαννόπουλος».
Ο ηπειρώτης στην καταγωγή και πολίτης του Αλμυρού Ν. Ι. Γιαννόπουλος (1866-1945) είναι πρωτίστως γνωστός για το επιγραφικό του έργο και μάλιστα στον χώρο της Θεσσαλίας. Ο κ. Γ. Α. Πίκουλας παρουσίασε και αποτίμησε, μέσα από την ανακοίνωσή του, το έργο του Ν. Γιαννόπουλου στον τομέα της Επιγραφικής, που σήμερα, τόσες δεκαετίες μετά και 70 χρόνια από την εκδημία του, παραμένει πολύτιμο και θεμελιώδες.

Αργυρούλα Δουλγέρη – Ιντζεσίλογλου, Δρ. Αρχαιολόγος, Επί Τιμή Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, με θέμα: «Η συμβολή του Νικόλαου Ι. Γιαννόπουλου στην αρχαιολογική έρευνα της Θεσσαλίας».
Ο πρωτοπόρος Ν. Ι. Γιαννόπουλος με τις πολλές και ποικίλες δραστηριότητές του συνέβαλε μεταξύ άλλων και στην αρχαιολογική έρευνα όχι μόνο της περιοχής του Αλμυρού, αλλά και ολόκληρης της Θεσσαλίας. Στην εισήγηση που παρουσιάστηκε από την κ. Αργ. Δουλγέρη-Ιντζεσίλογλου επιχειρήθηκε μια αποτίμηση του αρχαιολογικού του έργου στο πλαίσιο της εποχής του.

Γεώργιος Κοντομήτρος, φιλόλογος, Δρ. Ιστορίας της Εκπαίδευσης, Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων, Γραμματέας της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών, με θέμα: «Ο Ν. Γιαννόπουλος και οι “Φίλοι των Γραμμάτων” του Βόλου».
Στις αρχές του 1936 μία ομάδα νέων διανοουμένων του Βόλου ίδρυσε το σωματείο «Οι Φίλοι των Γραμμάτων». Η ίδρυση του συλλόγου συνέπεσε με την επαναδραστηριοποίηση της Φιλαρχαίου Εταιρείας. Έτσι τα δύο ομοειδή σωματεία της Μαγνησίας διέγραψαν ως την κήρυξη του πολέμου κοινή πορεία συνεργαζόμενα στενότατα. Στην εισήγηση του κ. Γ. Κοντομήτρου παρουσιάστηκαν οι επίσημες εκδηλώσεις των «Φίλων των Γραμμάτων» με σκοπό να τιμηθεί το έργο του Γιαννόπουλου.

Βασίλειος Φυτιλής, δικηγόρος, DEA, με θέμα: «Γιαννόπουλος Νικόλαος του Ιωάννη, ο Ηπειρώτης που δόξασε τον Αλμυρό».
Ο Ν. Ι. Γιαννόπουλος, η κορυφαία αυτή προσωπικότητα του Αλμυρού, με το ασίγαστο πάθος του για την αρχαιολογία, την ιστορία και την πνευματική ζωή, έκανε τον Αλμυρό γνωστό στο Πανελλήνιο, αλλά και στο εξωτερικό. Μέσα από ένα ιστορικό οδοιπορικό, από την άφιξή του στον Αλμυρό μέχρι τον θάνατό του, ο κ. Β. Φυτιλής παρουσίασε όλη την πορεία του, τα όνειρά του, τις επιδιώξεις, το βιοποριστικό του αγώνα και τις προσωπικές του ανησυχίες, σε συνάρτηση με το σκληρό κοινωνικό πλαίσιο της εποχής.

Γιώργος Τσολάκης, δικηγόρος, συγγραφέας, με θέμα: «Νικόλαος Γιαννόπουλος. Άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του».
Η πολύπλευρη προσωπικότητά του, πέρα από τον αρχαιοδίφη και συγγραφέα, παρουσιάστηκε από τον κ. Γ. Τσολάκη. Ο λόγιος, ο φιλότεχνος, ο δημοσιογράφος, ο χρονικογράφος και αναλυτής. Οι προσωπικές εξομολογήσεις, κρίσεις και επικρίσεις του ίδιου και τρίτων για τον ίδιο. Η σχέση του με τη Φιλάρχαιο Εταιρεία. Μελέτες, μνήμες και μαρτυρίες συγχρόνων του για τη ζωή και το έργο του.

Ελένη Χ. Δημάκου, ΜΑ Ιστορίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα: «Ο ευρωπαϊκός ορίζοντας του Νικόλαου Ι. Γιαννόπουλου».
Σταθερά προσηλωμένος σε ό,τι μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε στην ελληνική πολιτιστική παράδοση, ο Ν. Ι. Γιαννόπουλος υπήρξε ταυτόχρονα και Ευρωπαίος. Στην εισήγηση που παρουσίασε η κ. Ελ. Δημάκου αναδείχθηκε ο ευρωπαϊκός του προσανατολισμός μέσα από την εκδίπλωση της σχέσης του με τους συγκαιρινούς του ευρωπαίους επιστήμονες.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Βίκτωρ Κ. Κοντονάτσιος.
Στο πλαίσιο της ημερίδας έγινε προβολή φωτογραφιών των σωζόμενων χειρόγραφων και βιβλίων του Νικόλαου Ι. Γιαννόπουλου σε επιμέλεια της Χρυσούλας Δ. Κοντογεωργάκη, μέλους του Δ.Σ., η οποία είχε αναλάβει και την οργάνωση – συντονισμό της εκδήλωσης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο
της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού «Όθρυς»