Ημέρα Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. «Μνημεία σε κίνδυνο» στην περιοχή Αλμυρού

Η 21η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί από το Σύλλογο των Ελλήνων Αρχαιολόγων ως «Ημέρα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας». Σκοπός της καθιέρωσης αυτής είναι να προβληθεί και να γίνει ευρύτερα γνωστό το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Η «Ημέρα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας» για το έτος 2015 έχει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Μνημεία σε κίνδυνο».
Η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού «Όθρυς», γενικώς και ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη για τη διαφύλαξη, σωτηρία, μελέτη και καταγραφή των αρχαιοτήτων της ευρύτερης περιοχής του Αλμυρού, θεώρησε υποχρέωσή της να λάβει μέρος στο φετινό εορτασμό της «Ημέρας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας» με θέμα «Μνημεία σε κίνδυνο» με εντελώς ξεχωριστό ενδιαφέρον για πολύ ειδικούς λόγους.
Στην περιοχή του Αλμυρού, όσο και αν αυτό φανεί παράδοξο, υπάρχει ένα σημαντικότατο αρχαιολογικό μνημείο, άγνωστο στο μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων της, απλησίαστο και αναξιοποίητο, και το οποίο, ως εκ τούτου, εμπίπτει ακριβώς στο αντικείμενο και στους σκοπούς της εφετινής «Ημέρας Αρχαιολογικής Υπηρεσίας», αφού το μοναδικό αυτό αξιολογότατο μνημείο βρίσκεται σε κίνδυνο εξ αιτίας της μη δυνατότητας αξιοποίησης του.
Πρόκειται για ένα «Νυμφαίο», ένα σπήλαιο, δηλαδή, σε βράχο, φυσικό κατά ένα μέρος και σκαλιστό το υπόλοιπο, στο οποίο λατρεύονταν οι «Νύμφες». Είναι μοναδικό στο είδος του ίσως σε ολόκληρη τη Θεσσαλία. Βρίσκεται στην περιοχή του Αχιλλείου και πιο συγκεκριμένα στη θέση «Κρούνια».
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού σε αγαστή συνεργασία, εμπνεόμενες από αγάπη για τα αρχαία μνημεία μας, οργανώνουν εκδηλώσεις για τον εορτασμό της ημέρας αυτής, την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015 με το παρακάτω πρόγραμμα:
1. Ώρα 10.00 π. μ. στο Γιαννοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού «Εκπαιδευτική Περιήγηση» με υπεύθυνη την αρχαιολόγο κ. Βάσω Ροντήρη.
2. Προβολή βίντεο για τις δραστηριότητες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας κατά το έτος 2015.
3. Επίσκεψη – ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο του Σπηλαίου – Νυμφαίου στη θέση «Κρούνια» του Αχιλλείου με συνοδό – ξεναγό την αρχαιολόγο κ. Βάσω Ροντήρη.
Η συμμετοχή όλων στα δύο πρώτα αντικείμενα της εκδήλωσης είναι ελεύθερη. Η δημοσίευση αυτή μάλιστα αποτελεί αντικείμενο ιδιαίτερης ατομικής πρόσκλησης για τον καθένα εκ μέρους της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού.
Για το τρίτο σκέλος της εκδήλωσης, την επίσκεψη στο «Σπήλαιο –Νυμφαίο», παρακαλούνται όσοι έχουν τη δυνατότητα, να ακολουθήσουν στην επίσκεψη με δικό τους μέσον ή με τη βοήθεια φίλων και γνωστών. Διαφορετικά, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με τη Φιλάρχαιο Εταιρεία Αλμυρού εγκαίρως για την εξεύρεση της προσφορότερης λύσης.
Το Δ. Σ. της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού

Η είσοδος του «Νυμφαίου» στα «Κρούνια» του Αχιλλείου.