Επίσκεψη-Ξενάγηση στο Βενετικό Κάστρο Πτελεού

Η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού ΟΘΡΥΣ  πραγματοποίησε  την τέταρτη κατά σειρά εξόρμηση,   στην  προσπάθειά της να κάνει κοινωνούς τους Αλμυριώτες όλης της Επαρχίας στα σπουδαία μνημεία, στον ιστορικό και αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής. Και ένα από τα χαρακτηριστικά αξιοθέατα είναι ο Πύργος του Κάστρου του Πτελεού, τον οποίο επισκέφθηκε την περασμένη Κυριακή 7/5/2023.

Η επίσκεψη έγινε σε συνεργασία με τον Δήμο Αλμυρού και με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας. Ο αρχαιολόγος της ΕΦΑ  κ. Πασχάλης Σταντζούρης  μάς ξενάγησε και  μάς ενημέρωσε για την ιστορία Μνημείου, την πορεία του στο χρόνο και την σπουδαιότητά του.

Ο Πτελεός, η Πτελεός κατά τον Όμηρο, έχει μια μεγάλη ιστορία τριών χιλιετιών. Τον αναφέρει στην Ιλιάδα ο Όμηρος στον Νεών κατάλογο  ως «Πτελεὸν λεχεποίην», αυτόν δηλαδή που έχει άφθονη χλόη.

Ο Βυζαντινός Πτελεός μνημονεύεται για πρώτη φορά στα τέλη του 12ου αιώνα για τους αμπελώνες και το εξαιρετικής ποιότητος κρασί του.

Δίπλα στον πύργο σώζεται μια υπόγεια κινστέρνα (υδατοδεξαμενή) σε σχετικά καλή κατάσταση, και στους νότιους πρόποδες του λόφου του πύργου, πάνω στη θάλασσα, υπάρχουν τα ερείπια του «Αλατόπυργου».

Αυτές είναι ελάχιστες από τις πολλές πληροφορίες που αποκομίσαμε με την εξαιρετική και πλήρως κατατοπιστική ξενάγηση του κυρίου Σταντζούρη, ο οποίος έκλεισε με προτάσεις για τη συντήρηση και την αξιοποίηση του Κάστρου.

Ακολούθησε βόλτα για καφέ και  φαγητό στην Παραλία του Πτελεού.

Το Δ. Σ. της Φιλαρχαίου ευχαριστεί αυτούς που συνέβαλαν στην ασφαλή και άνετη πραγματοποίηση της επίσκεψης:  τον πρόεδρο της Κοινότητος Πτελεού Κώστα Μπουκοβάλα, τον Χρήστο Καλλέ και την Έφη Κεχαγιά.  Επίσης τον Γιώργο Καραμάνη που κάλυψε φωτογραφικά όλη την εκδήλωση.