ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΙΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΑΝΙΩΤΙΚΗ ΜΑΓΟΥΛΑ

Την Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2018 η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού σε συνεργασία με την ΕΦΑ Μαγνησίας οργανώνει επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Κλασικής Άλου, στην Πλατανιώτικη Μαγούλα. Εκεί πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες ανασκαφές από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την Ολλανδική Αρχαιολογική Σχολή (Πανεπιστήμιο). Καλούνται όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τις ανασκαφικές εργασίες και να ξεναγηθούν από τους ανασκαφείς αρχαιολόγους να έλθουν μαζί μας. Ξεκινάμε στις 8:45 το πρωί από το Μουσείο Αλμυρού με τα δικά μας Ι.Χ. Κανονίστε την παρέα σας. Σπάνια έχουμε τέτοια ευκαιρία. Πληροφορίες για την ανασκαπτόμενη περιοχή από τον κ. Βίκτωρα Κοντονάτσιο:
«Στην Πλατανιώτικη Μαγούλα βρισκόταν η Κλασική Άλος, η Άλος, δηλαδή, των Κλασικών Χρόνων και της εποχής των Περσικών Πολέμων. Όταν οι Έλληνες, ύστερα από ισχυρή πίεση των Θεσσαλών, πείστηκαν να αντιμετωπίσουν τον περσικό στρατό του Ξέρξη στα Τέμπη, έσπευσαν με όλο τον ελληνικό στόλο και ναυλούχησαν στο λιμάνι της Κλασικής αυτής Άλου της Πλατανιώτικης Μαγούλας. Από εκεί πεζοπορώντας έφτασαν στα Τέμπη, αφήνοντας στο λιμάνι της Άλου τα πλοία. Άλλαξαν όμως γνώμη και επέστρεψαν στο λιμάνι της Πλατανιώτικης Μαγούλας, μπήκαν στα πλοία και έφυγαν για να ακολουθήσουν οι γνωστές μάχες των Περσικών Πολέμων. Έτσι εγκατάλειψαν τους Θεσσαλούς απροστάτευτους για να μπορούν να τους κατηγορούν ότι «εμήδισαν», μία κατηγορία που εξακολουθεί να βαραίνει τους Θεσσαλούς και να επαναλαμβάνεται από όλους μέχρι σήμερα.
Τον χώρο αυτό της Κλασικής Άλου στην Πλατανιώτικη Μαγούλα, όπου γίνονται αυτές τις ημέρες ανασκαφικές αρχαιολογικές έρευνες θα επισκεφθούν τα μέλη και οι φίλοι της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού την Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2018, ξεκινώντας από το Γιαννοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού, στις 8.30 το πρωί, για να ξεναγηθούν επί τόπου από τους ανασκαφείς αρχαιολόγους. Όσοι πιστοί πάρτε το Ι.Χ. σας και ραντεβού στο σημείο αναχώρησης.»

ΧΑΡΤΗΣ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΑΛΟΥ

ΧΑΡΤΗΣ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΑΛΟΥ