ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ, ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΠΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ

Εορταστική ήταν η εκδήλωση που πραγματοποίησε η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού ΟΘΡΥΣ  την περασμένη Κυριακή, 28 Ιανουαρίου 2018,  με τριπλό  περιεχόμενο.  Ήταν μία από τις σπουδαιότερες στιγμές στη σύγχρονη ιστορία της  και τα μέλη του Δ. Σ. την γιόρτασαν με την αρμόζουσα επισημότητα.

Αφορμή ήταν η προς τη Φιλάρχαιο γενναιόδωρη προσφορά της οικίας της, της Αλμυριώτισσας κυρίας Αποστολίας Κουτσοπίνα- Πανταζοπούλου.  Η κ. Κουτσοπίνα είναι  γόνος μεγάλης οικογένειας του τόπου μας,  κόρη του Κωνσταντίνου και της Βασιλικής Πανταζοπούλου,  που έχαιραν  εκτιμήσεως τόσο για  το ήθος τους όσο τα αισθήματα κοινωνικής αλληλεγγύης που τους διέκριναν. Μεταξύ των κοινωφελών δράσεών τους, ως βαθειά θρησκευόμενοι χριστιανοί,  είναι και η ανέγερση του Ι. Ν. της Αγίας Βαρβάρας, τον οποίο εξακολουθεί να φροντίζει και να συντηρεί εξ ολοκλήρου και σήμερα η κόρη Αποστολία. Τα στοιχεία αυτά διέκριναν την ίδια και τον σύζυγό της, Δήμο Κουτροπίνα, διακεκριμένο πιλότο της Πολεμικής  Αεροπορίας.

Άνθρωπος δραστήριος, με μεγάλη κοινωνική προσφορά και δράση στην περιοχή μας, εθελόντρια σε πολλούς συλλόγους, αλλά τόσο διακριτική,  σεμνή και αθόρυβη, που αποφεύγει κάθε δημόσια προβολή και δημοσιοποίηση των δράσεών της. Υπήρξε ένα από τα πρώτα ενεργά μέλη του Δ. Σ. της Φιλαρχαίου Εταιρείας, και  γνωρίζει εκ των έσω την μεγάλη προσπάθεια,  τον διαρκή αγώνα και το πάθος των μελών της  για την διάσωση, καταγραφή και προβολή της τοπικής ιστορίας.

Η απόφασή της να προσφέρει το πατρικό της σπίτι για να στεγάσει η Φιλάρχαιος τις δραστηριότητες και τα αποτελέσματα των ερευνών της, ήταν η πιο σημαντική στιγμή της «Όθρυος», και εορτάσθηκε με την εκδήλωση της περασμένης Κυριακής, κατά την οποία,  μέσα σε πανηγυρικό κλίμα, τελέσθηκαν τα εγκαίνια των νέων της Γραφείων, τιμήθηκε η δωρήτρια και κόπηκε η καθιερωμένη Βασιλόπιτα. Όλα με τις ευλογίες της εκκλησίας μας και με την παρουσία ξεχωριστών ιερωμένων του τόπου μας. Του Καθηγουμένου της Άνω Ιεράς Μονής Ξενιάς π. Νεκταρίου Υφαντίδη και του πατρός Αιμιλιανού Χικάρου, ιερέως του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Αλμυρού – στην ενορία της οποίας υπάγεται το δωρηθέν οίκημα – και του π. Δημητρίου  Ζαρίφη .

Πλήθος κόσμου, μέλη και φίλοι της Φιλαρχαίου, όπως και συγγενείς και φίλοι της κ. Κουτσοπίνα   ανταποκρίθηκαν  στο κάλεσμα των οργανωτών και γέμισαν ασφυκτικά όλους τους χώρους ακόμη και τα μπαλκόνια και τον κήπο, παρά το κρύο που επικρατούσε.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον  Αγιασμό των εγκαινίων του οικήματος και ακολούθησε η ευλογία της Βασιλόπιττας για το 2018 που τέλεσαν οι ιερείς,  οι οποίοι απηύθυναν θερμές ευχές για τη νέα χρονιά και συγχάρηκαν τη Φιλάρχαιο για το μεγάλο έργο που επιτελεί στον τόπο. Ο π. Νεκτάριος της ευχήθηκε να είναι πολύκαρπη και καλλίκαρπη η πορεία της, ο δε π. Αιμιλιανός να είναι πάντα ακμαία τα μέλη της και να μας γνωρίζουν νέες πτυχές της ιστορίας μας.  Στην δωρήτρια έδωσαν θερμά συγχαρητήρια για τη γενναιόδωρη πράξη της προσφοράς της.

Ακολούθησε ομιλία του Προέδρου της Φιλαρχαίου κ. Βίκτωρος Κοντονάτσιου, ο οποίος  έκανε μια κατατοπιστική ιστορική αναδρομή στην πορεία στέγασης της ΟΘΡΥΟΣ, από της ιδρύσεώς της: Από την αρχική στέγαση  στο Παρθεναγωγείο Αλμυρού, την ίδρυση και ανέγερση του Μουσείου, που ήταν το δικό της σπίτι επί πολλά χρόνια, ώσπου το δώρισε στο κράτος και μαζί με αυτό δώρισε και την πολύτιμη βιβλιοθήκη της, στη δυτική αίθουσα του Μουσείου. Η Βιβλιοθήκη αποτελείται αποκλειστικά από τα βιβλία της Φιλαρχαίου. Από το 1992  ως σήμερα στεγαζόταν σε χώρους που με αγάπη είχαν παραχωρηθεί από την εκάστοτε Δημοτική Αρχή, η οποία πάντα αναγνώριζε  και συμπαραστεκόταν  στο έργο της.

Αναφέρθηκε επίσης με θερμά λόγια στην χαρισματική προσωπικότητα της Δωρήτριας κ. Αποστολίας Κουτσοπίνα-Πανταζοπούλου, την οποία χαρακτήρισε ως  άτομο με ευγενικά κίνητρα, γενναιόδωρη, μια πραγματική αρχόντισσα του Αλμυρού. Την συγχάρηκε και την ευχαρίστησε για τη σπουδαία  δωρεά υποσχόμενος εκ μέρους του Δ. Σ. να προσπαθήσουν να φανούν αντάξιοι της μεγάλης εμπιστοσύνης. Και ανακοίνωσε πως το Δ. Σ. , σε ειδική συνεδρίαση, ανακήρυξε την κ. Κουτσοπίνα Μεγάλη Ευεργέτιδα του συλλόγου.

Στη συνέχεια η αντιπρόεδρος κ. Χρυσούλα Κοντογεωργάκη επέδωσε στη δωρήτρια τιμητική πλακέτα  με την ανακήρυξή της ως Μεγάλης Ευεργέτιδας, την οποία προηγουμένως ανέγνωσε στους παρευρισκομένους. Της επέδωσε επίσης αντίγραφο της σχετικής Πράξεως του Δ. Σ.

Αμέσως μετά πήρε το λόγο η κ. Κουτσοπίνα-Πανταζοπούλου, η οποία συγκινημένη αναφέρθηκε στους λόγους που την παρακίνησαν να προσφέρει με αγάπη το οίκημά της στη Φιλάρχαιο. Ως ένα από τα πρώτα δραστήρια μέλη και η ίδια του σωματείου, γνωρίζει εκ των έσω το σημαντικό έργο που επιτελείται , και παρακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια με αγάπη και καμάρι τη μεγάλη προσφορά στην ιστορία του τόπου. Και τόνισε: «Αυτό το κάνω με απέραντη αγάπη για τον τόπο που γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζώ».  Συγχάρηκε τα νεώτερα μέλη που συνεργάζονται και τους ευχήθηκε να ακολουθήσουν τα βήματα των μεγαλυτέρων και να βρούν μιμητές ανάμεσα στους συνομηλίκους τους.   Η λιτή αλλά μεστή, ουσιαστική  ομιλία της συγκίνησε,  και καταχειροκροτήθηκε από όλους.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί των επισήμων που παραβρέθηκαν: Η υφυπουργός οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανάτσιου, η οποία τόνισε πως ως Αλμυριώτισσα μεγάλωσε με τις μνήμες της Φιλαρχαίου. Η πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφαλείας του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Μαρίνα  Χρυσοβελώνη αναφέρθηκε στο μεγαλείο ψυχής της δωρήτριας και υποσχέθηκε πως θα είναι δίπλα στη Φιλάρχαιο και θα στηρίζει τις δράσεις της. Ο βουλευτής της Ν. Δ. κ. Χρήστος  Μπουκώρος έδωσε έμφαση στα συγκλονιστικά μηνύματα της πράξης δωρεάς, απόφαση η οποία γράφει ιστορία στον «Τοπικό Ναό της Ιστορίας», όπως χαρακτήρισε τη Φιλάρχαιο Εταιρεία.

Ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος  Καλτσογιάννης, συγκινημένος δήλωσε πως πρωτίστως η τιμή ανήκει στην κ. Κουτσοπίνα, η οποία γίνεται φωτεινό παράδειγμα για όλους,   αλλά επίσης με έναν μεγαλειώδη περίτρανο τρόπο έδειξε πως αναγνωρίζεται από την κοινωνία το έργο της Φιλαρχαίου, η οποία με μεγάλη προσοχή διαφυλάσσει την Κιβωτό της μνήμης και της ιστορίας του τόπου.

Η Δημοτική Σύμβουλος και πρ. αντιδήμαρχος Πολιτισμού Βόλου κ. Γιούλη Μποντού-Τοκαλή αναφέρθηκε στον νέο χώρο πολιτισμού και ενημέρωσης  που δημιουργείται  στον Αλμυρό και θα λειτουργήσει ως κίνητρο για μεγαλύτερη συμμετοχή νέων.

Έκλεισε  ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Δημήτριος Εσερίδης, ο οποίος χαρακτήρισε την πράξη δωρεάς της κ. Κουτσοπίνα ως μεγάλη τιμή για την πόλη του Αλμυρού, μια περιοχή με πλούσια ιστορία, την οποία έχουμε υποχρέωση να διδάξουμε στα παιδιά μας. Εκείνο που διέκρινε και  αναγνώρισε στη Φιλάρχαιο είναι η αγάπη και η φλόγα των μελών της για την ιστορία και δήλωσε πως « Έχουμε  υποχρέωση να σταθούμε δίπλα της. Είστε το πρότυπο της πόλης».

Όλοι συγχάρηκαν θερμά την δωρήτρια για τη γενναία, αφιλοκερδή πράξη της , που ήταν το επιστέγασμα των προσπαθειών και της μεγάλης δράσης της Φιλαρχαίου, αλλά και υποσχέθηκαν  κάθε δυνατή  υλική και ηθική στήριξη σε όλες τις προσπάθειές της  και καλή συνέχιση στο έργο της.

Στο τέλος μοιράσθηκε η βασιλόπιτα, το φλουρί της οποίας αντιστοιχούσε με το προσφάτως εκδοθέν βιβλίο του κ. Β. Κοντονάτσιου «Η περιοχή του Αλμυρού στην Ιστορία», ένας πολυτελής, τόμος 554 σελίδων. Και έκλεισε η εκδήλωση με την προσφορά κερασμάτων  σε όλους τους παρευρισκομένους και με τις ευχές των μελών του Δ. Σ. τα οποία με υπερηφάνεια, έκδηλη χαρά και συγκίνηση  έζησαν αυτές τις στιγμές, υποσχόμενοι να συνεχίσουν με αυξημένο αίσθημα ευθύνης.

Τα μέλη του  Δ. Σ. απευθύνουν ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε όλους αυτούς που παραβρέθηκαν και μοιράσθηκαν τη χαρά τους : τους  προαναφερόμενους , τους εκπροσώπους  αρχών, υπηρεσιών, συλλόγων, μέλη και  φίλους από όλον τον νομό που με τόση αγάπη κατέκλυσαν τα γραφεία και συμμετείχαν στη χαρά τους. Σ΄ αυτούς που με τον τρόπο τους βοήθησαν και πρόσφεραν: Τους κυρίους Γιώργο Ακριβό, Γιώργο Τσιάπρα, Δημήτρη Κατσαούνη, Γιώργο-Γιάννα Μαυρίκη, Θανάση Αλεξίου,  Ιωάννα Κενανίδου, Γιάννα Ζγουλέτα, Δημήτρη Γκάγκα, Βαγγέλη Μαρμαγκιώλη, Χριστίνα Σούφαρη. Όπως και τους αντιδημάρχους Κώστα Βαλαμούτη και Κώστα Νικοβιώτη.

Και ιδιαίτερες ευχαριστίες στις δύο σπουδαίες κυρίες της δημοσιογραφίας του Αλμυρού με τους συνεργάτες τους, την κ. Βιβή Τσιντσίνη (ΛΑΟΣ ΤΟΥ ΑΛΜΥΡΟΥ και ALMYROS.GR)  και την κ. Αντώνια Αργυροπούλου (ALMYROSINFO.GR), οι οποίες παρακολουθούν, αποτυπώνουν και συμμετέχουν στο ιστορικό γίγνεσθαι του τόπου μας. Επίσης στις τοπικές βολιώτικες εφημερίδες ΘΕΣΣΑΛΙΑ και ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, που ανελλιπώς και αφιλοκερδώς δημοσιοποιούν και προβάλλουν τις δραστηριότητές  μας.

Χρυσούλα Δ. Κοντογεωργάκη-Τσαμανή

Δείτε φωτογραφίες στους παρακάτω συνδέσμους:

goo.gl/aYF93e

goo.gl/psT9Pp