Στον χώρο ανασκαφών της Πλατανιώτικης Μαγούλας

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΧΑΙΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΛΜΥΡΟΥ «ΟΘΡΥΣ»

ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΑΝΑΣΚΑΦΩΝ ΤΗΣ ΠΛΑΤΑΝΙΩΤΙΚΗΣ ΜΑΓΟΥΛΑΣ- ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΑΛΟΥ

Την Πέμπτη, στις 18 Ιουλίου 2019, τα μέλη του Δ. Σ. της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού ΟΘΡΥΣ με αρκετά μέλη και φίλους από Αλμυρό, Βόλο, Πλάτανο, Πτελεό, Αχίλλειο επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της Πλατανιώτικης Μαγούλας, μετά από την ευγενική πρόσκληση της κ. Βάσως Ροντήρη, υπεύθυνης αρχαιολόγου για την περιοχή Αλμυρού της ΕΦΑ Μαγνησίας.

Στην Πλατανιώτικη Μαγούλα διενεργούνται και φέτος ανασκαφές από τους συνεργαζόμενους φορείς Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ. Οι ανασκαφές είχαν ξεκινήσει από την ΕΦΑ Μαγνησίας το 2013 και έκτοτε συνεχίζονται και επεκτείνονται. Φέτος εργάζονται στον χώρο αυτόν 50 περίπου άτομα, αρχαιολόγοι, φοιτητές και εργάτες. Συνεχώς νέες ανακαλύψεις γίνονται και νέα ευρήματα έρχονται στην επιφάνεια, που ρίχνουν σιγά-σιγά φώς στο ιστορικό παρελθόν της περιοχής.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπευθύνων των ανασκαφών, οι εκτιμήσεις χρονολόγησης τοποθετούνται στην κλασική εποχή,  5ο – 4ο αιώνα. Δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία για εξαγωγή σίγουρων  πορισμάτων, αν και τα ευρήματα είναι άφθονα, κυρίως σκεύη σπιτιού, αγγεία, αμφορείς και ελάχιστα νομίσματα.

Στην τομή που έγινε ήλθε στο φώς σταυροδρόμι της αρχαίας πόλεως και διακρίνεται καθαρά η θέση τεσσάρων σπιτιών με τον ανάλογο προσανατολισμό. Οι δρόμοι έχουν κατεύθυνση από βορρά προς νότο και από ανατολάς προς δυσμάς. Εμφανείς είναι οι αποθηκευτικοί χώροι των σπιτιών καθώς και το οδόστρωμα. Δεν είναι διαπιστωμένο αν οι οικίες ήταν μονώροφες ή διώροφες. Σημαντικό είναι πως υπάρχουν πολλά επίπεδα τα οποία είναι δύσκολο να ανασκαφούν και να διερευνηθούν αφού για να έλθει στο φώς το δεύτερο επίπεδο πρέπει να καταστραφεί το πρώτο. Προφανώς κάθε βαθύτερο επίπεδο ανάγεται και σε προγενέστερη εποχή, οι αρχαιολόγοι εκτιμούν πως το ανώτερο, το επάνω επίπεδο είναι του 2ου αιώνα, το δε αμέσως πιο κάτω του 3ου αιώνα. Και συμπεραίνουν πως πρόκειται όχι για κάποιον τυχαίο οικισμό αλλά για  έναν οικισμό καλά οργανωμένο.

Περισσότερες και ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες περιμένουμε πως θα γίνουν από τους υπευθύνους των ανασκαφών, όταν θα είναι έτοιμοι να κάνουν τις ανακοινώσεις τους.

Η Φιλάρχαιος Εταιρεία «Όθρυς» εύχεται να συνεχισθούν οι ανασκαφικές έρευνες και στη συγκεκριμένη αλλά και στις υπόλοιπες περιοχές του τόπου μας. Όλα δε τα μέλη της δηλώνουν πως πάντα είναι πρόθυμα να προσφέρουν κάθε είδους βοήθεια και στήριξη στο έργο της  Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.  Αισθάνεται υπερήφανη που πολλές από τις σημαντικές έρευνες αυτών των ανασκαφών ανακοινώνονται στα Συνέδρια Αλμυριώτικων Σπουδών, τα οποία οργανώνονται από κοινού με τον Δήμο και την «Όθρυ» .

Πολύ σημαντικές σχετικές εργασίες υπάρχουν στα Αχαιοφθιωτικά Ε΄ (Πρακτικά 5ου Συνεδρίου Αλμυριώτικων Σπουδών), τα οποία πολύ πρόσφατα εκδόθηκαν και θα παρουσιασθούν σε ειδική εκδήλωση το Σάββατο απόγευμα, 10 Ιουλίου 2017, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αλμυρού. Εκεί προσκαλούνται να παρευρεθούν  και να παρακολουθήσουν όλοι κάτοικοι της επαρχίας Αλμυρού.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Φιλαρχαίου εκφράζει θερμές ευχαριστίες στην αρχαιολόγο κ. Βάσω Ροντήρη για την πρόσκληση, υποδοχή και ενημέρωση, αλλά και για τη γενικότερη συνεργασία της ίδιας και της ΕΦΑ Μαγνησίας. Επίσης στον καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  κ. Γιάννη Λώλο, και στην καθηγήτρια Αρχαιολογίας  του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ κ. Barbara Care΄ για την πρόθυμη και εμπεριστατωμένη ξενάγηση στους χώρους των ανασκαφών.

67092823_1214742098698260_8264362945543143424_o