Η ΦΙΛΑΡΧΑΙΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΛΜΥΡΟΥ «ΟΘΡΥΣ» ΑΠΟΚΤΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΣΤΕΓΗ

Σημαντικότατο  σταθμό για την ιστορία και την πορεία της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού «Όθρυς» αποτελεί το νέο έτος 2018, αφού για πρώτη φορά στα 122 χρόνια της ιστορίας της αποκτά ιδιόκτητο οίκημα, και μάλιστα πολυτελέστατο, για να στεγάσει το σημαντικότατο αρχείο της, την πλούσια βιβλιοθήκη της και το σύνολο των δραστηριοτήτων της.

Μεγάλη και αξιοσημείωτη ήταν  η μέχρι τώρα πορεία και η ιστορία της στέγασής της από την πρώτη στιγμή της επίσημης  ίδρυσής της κατά την 28 Απριλίου 1896.

Κατά το χρονικό διάστημα πριν  από την επίσημη ίδρυσή της (γιατί η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού υπήρξε επί ένα χρονικό διάστημα κατά το οποίο δραστηριοποιούνταν χωρίς επίσημη κρατική αναγνώριση) στεγαζόταν στο «Παρθεναγωγείο» του Αλμυρού, στο προαύλιο του οποίου συγκέντρωνε αρχικά τις αρχαιότητες της περιοχής που φρόντιζε να διασώσει.

Αργότερα στεγάστηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού  που ίδρυσε ή ίδια, στο οποίο και στεγαζόταν μέχρι και το 1964. Το 1964 η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού παραχώρησε το Αρχαιολογικό της Μουσείο στην Αρχαιολογική Υπηρεσία του Κράτους και έκτοτε, χάνοντας το ζωογόνο και δυναμογόνο αυτό κέντρο της. περιέπεσε σε αδράνεια μέχρι και το 1990 οπότε άρχισε μία κίνηση για την επαναδραστηριοποίησή της, η οποία κίνηση είχε ως αποτέλεσμα να αρχίσει η δεύτερη περίοδος της ύπαρξής της, η οποία και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Κατά το μεγαλύτερο μέρος του χρονικού αυτού διαστήματος, η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού, στεγαζόταν σε οικήματα του Δήμου Αλμυρού που ευγενώς παραχωρούνταν σ’ αυτήν με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το έτος 2017 η κυρία Αποστολία  Κουτσοπίνα – Πανταζοπούλου, η οποία υπήρξε και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στο παρελθόν, εκτιμώντας την σημαντικότητα της προσφοράς της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού, αποφάσισε να παραχωρήσει σ’ αυτήν το σπίτι της που βρίσκεται στον Αλμυρό, στην οδό Αγίας Βαρβάρας 4, προκειμένου να η Φιλάρχαιος Εταιρεία να αποκτήσει μόνιμη δική της έδρα, δικό της οίκημα για να στεγασθούν σ’ αυτό τα γραφεία της, το αρχείο της, η σημαντική βιβλιοθήκη της και το σύνολο των άλλων δραστηριοτήτων της. Έτσι η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού «Όθρυς» για πρώτη φορά, έπειτα από 122 χρόνια συνεχούς προσφοράς, αποκτά μόνιμα δική της βάση και αυτοδυναμία.

Με την γενναιόδωρο αυτή της πράξη και την αρχοντική της συμπεριφορά η κυρία Αποστολία Κουτσοπίνα – Πανταζοπούλου έδειξε ότι σε τούτον τον τόπο εξακολουθούν να υπάρχει το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής, εξακολουθεί να υπάρχει και να ανθεί η αρχοντιά και η φιλοπατρία των παλαιών εκείνων οικογενειών των μεγάλων εθνικών ευεργετών που ενισχύουν την ανάδειξη του «ωραίου, του μεγάλου και του αληθινού», γεμίζοντας με πίστη, ελπίδα και αισιοδοξία τις ψυχές των  κουρασμένων ανθρώπων της εποχής μας. Είναι μία απόδειξη ότι τούτος ο τόπος δεν έπαψε και δεν θα πάψει να μεγαλουργεί και να παραδειγματίζει.

Η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού «Όθρυς» εγκαταστάθηκε ήδη στο δικό της ιδιόκτητο οίκημα και την Κυριακή, 28 Ιανουαρίου 2018, στις 5 το απόγευμα υα πραγματοποιήσει την πρώτη της εκδήλωση του νέου έτους και ταυτόχρονα τον αγιασμό και τα εγκαίνια της νέας έδρας της, στην οδό Αγίας Βαρβάρας 4, μαζί με την γιορτή της κοπής της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας, μια εκδήλωση ανοιχτή σε όλους όσους αγαπούν το καλό, την πρόοδο, την ελπίδα, την πατρίδα μας.

Βίκτωρ  Κοντονάτσιος