Εκδόθηκε το 20ό τεύχος του ΔΕΛΤΙΟΥ

 

 Το  20ο τεύχος του Δελτίου της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού

 του Βίκτωρος Κων. Κοντονάτσιου

 

ΔΕΛΤΙΟΝ.20ό

Με πολλή ικανοποίηση η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού «Όθρυς» έθεσε σε κυκλοφορία και παρουσιάζει, με ξεχωριστά ιδιαίτερη τιμή για τους κατοίκους της περιοχής του Αλμυρού, το 20ο τεύχος του «Δελτίου της. Είναι ένα τεύχος πανηγυρικό, εορταστικό και επετειακό.

Είναι πανηγυρικό  τεύχος γιατί δικαιωματικά πανηγυρίζουμε αφού μπορούμε, ως Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού, και μάλιστα στους τόσο πολύ δύσκολους καιρούς που περνούμε, να θέτουμε σε κυκλοφορία κάθε χρόνο τέτοια εποχή και ένα νέο τεύχος του «Δελτίου» μας. Και όχι μόνο αυτό αλλά και κάθε χρόνο, αν και όλο και περισσότερο δυσκολεύει η κατάσταση, να κατορθώνουμε όλο και τελειότερο και με όλο και περισσότερες σελίδες και ενδιαφέροντα και επίκαιρα θέματα, να κυκλοφορεί εγκαίρως το νέο τεύχος.

Το νέο αυτό τεύχος είναι και εορταστικό γιατί το έτος 2016, ως Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού, γιορτάζουμε δύο σπουδαία και μοναδικά γεγονότα. Συμπληρώνουμε είκοσι ολόκληρα χρόνια κυκλοφορίας του Δελτίου μας και  εκατόν είκοσι χρόνια από την ίδρυση της Φιλαρχαίου Εταιρείας.

Το 20ο τεύχος είναι επί πλέον και ένα τεύχος επετειακό, αφιερωμένο  στη μνήμη του Νικολάου Γιαννοπούλου, του οποίου τιμούμε την εβδομηκοστή επέτειο του θανάτου του (1945) αλλά και την εκατοστή πεντηκοστή επέτειο της γέννησής του (1866).

Και ήταν ο Νικόλαος Γιαννόπουλος ένας άνθρωπος που, αν και δεν ήταν Αλμυριώτης ως προς την  καταγωγή, αφού γεννήθηκε στην Ήπειρο, αγάπησε τον Αλμυρό περισσότερο από οποιονδήποτε Αλμυριώτη. Και όχι μόνο τον αγάπησε αλλά και τον τίμησε πολύ περισσότερο από τον καθένα.

Τα περιεχόμενα του τεύχους αυτού, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, είναι τα πρακτικά της ειδικής ημερίδας που οργανώθηκε από την Φιλάρχαιο Εταιρεία Αλμυρού κατά το προηγούμενο έτος, 2015, εβδομήντα χρόνια μετά τον θάνατό του για να τιμηθεί η μνήμη του.

Η πόλη του Αλμυρού τίμησε τον Νικόλαο Γιαννόπουλο, εδώ και πολλά χρόνια πριν, δίνοντας το όνομά του σ’ έναν δρόμο της πόλης μας. Η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού έχει επανειλημμένως τιμήσει τον υπέροχο αυτό άντρα με ημερίδες και δημοσιεύματα. Ωστόσο και πάλι δεν αρκούν όσα έγιναν για να είναι αντάξια του έργου και της μεγάλης του προσφοράς στην πόλη μας.

Ποια τιμή θα μπορούσε να είναι αντάξια ως ανταπόδοση της προσφοράς στν Αλμυρό ενός Αρχαιολογικού Μουσείου; Πόσες πόλεις του μεγέθους του Αλμυρού, σ’  ολόκληρη την Ελλάδα, έχουν να επιδείξουν Αρχαιολογικό Μουσείο; Ποια άλλη επαρχιακή πόλη, όπως ο Αλμυρός, μπορεί να καμαρώσει γιατί έχει να παρουσιάσει ένα τέτοιο καλλιτέχνημα όπως το «Γιαννοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο»;  Και αυτό το Αρχαιολογικό Μουσείο δεν είναι προσφορά κάποιου πάμπλουτου ομογενούς της πόλης μας αλλά ενός πάμφτωχου προσφυγόπουλου που σε ηλικία μόλις δέκα ετών ζήτησε και βρήκε στοργή και καταφύγιο στον Αλμυρό.

Ποια άλλη πόλη του μεγέθους του Αλμυρού έχει να παρουσιάσει περιοδική έκδοση αρχαιολογικού περιεχομένου, από τα τέλη του 19ου αιώνα ακόμα και τις αρχές του 20ου, τόσης επιστημονικής αξίας όσης είχε το «Δελτίον τῆς ἐν Ἁλμυρῷ Φιλαρχαίου Ἑταιρείας της Ὄθρυος»;

Και ήταν το «Δελτίο» ένα περιοδικό αρχαιολογικού περιεχόμενου που από τον άγνωστο στους πάντες τότε Αλμυρό στελνόταν σ’ όλα τα Πανεπιστήμια του κόσμου. Ήταν ένα περιοδικό που έβγαινε στον Αλμυρό και στόλιζε τις τότε διασημότερες βιβλιοθήκες της ανθρωπότητας, όπως της Αγίας Πετρούπολης, της Κοπενχάγης, των Παρισίων, του Βερολίνου και πολλών άλλων.   Και είναι και αυτό έργο του Νικόλαου Γιαννόπουλου.

Στον άνθρωπο αυτό η Φιλάρχαιος Εταιρεία  Αλμυρού θεώρησε χρέος της να αφιερώσει το τεύχος της φετινής χρονιάς, 2016.

Μια ματιά στους τίτλους των θεμάτων που περιλαμβάνονται στο 20ο τεύχος είναι αρκετά κατατοπιστική:

  1. Κωστῆς Λάμπρου: Νικόλαος Γιαννόπουλος, ὁ ἄνθρωπος – ὁ ἀρχαιολόγος – ὁ ἱστορικὸς.
  2. Μαρία Σπανού-Μάργαρη, Mνήμη θανάτου Ν. Ι. Γιαννόπουλου.
  3. Βίκτωρ Κοντονάτσιος: Ἡ προδρομικὴ ἀτμόσφαιρα τῆς ἵδρυσης καὶ τῆς ἑδραίωσης τῆς Φιλαρχαίου Ἑταιρείας Ἁλμυροῦ.
  4. Αργυρούλα Δουλγέρη –Ιντζεσίλογλου, Η συμβολή του Νικόλαου Ι. Γιαννόπουλου στην αρχαιολογική έρευνα της Θεσσαλίας.
  5. Γ. Α. Πίκουλας, Ο επιγραφικός Νικόλαος Ι. Γιαννόπουλος.
  6. Χρυσούλα Δ. Κοντογεωργάκη-Τσαμανή, Τα σωζόμενα χειρόγραφα του Νικολάου Ι. Γιαννοπούλου στη σημερινή Βιβλιοθήκη της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού «Όθρυς» καὶ στην πρώην της στο Γιαννοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού.
  7. Ελένη Χ. Δημάκου, Ο ευρωπαϊκός ορίζοντας του Ν. Ι. Γιαννόπουλου.
  8. Βασίλης Φυτιλής, Νικόλαος Ι. Γιαννόπουλος (1866-1945), ο Ηπειρώτης που δόξασε τον Αλμυρό.
  9. Γεώργιος Τσολάκης, Νικόλαος Γιαννόπουλος. Άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του.
  10. Γιώργος Κοντομήτρος, Οι Φίλοι των Γραμμάτων του Βόλου και ο Νικόλαος Ι. Γιαννόπουλος.
  11. Ἰωάννης Π. Συρεγγέλας, Ὁ Νικόλαος Ι. Γιαννόπουλος εἰς τήν ἐργογραφίαν τοῦ Ζωσιμᾶ Ἐσφιγμενίτου.
  12. Βίκτωρ Κων. Κοντονάτσιος, Κατάλογος Δημοσιευμάτων Νικολάου Ἰωάννου Γιαννοπούλου.

Τα περιεχόμενα αυτά του πανηγυρικού 20ου τεύχους του Δελτίου μπορούν να αποδώσουν μία αρκετά ικανοποιητική εικόνα της ζωής και της προσφοράς του μεγάλου τέκνου του Αλμυρού Νικολάου Γιαννοπούλου. Και ολόκληρη η ζωή του Νικόλαου Γιαννόπουλου αποτελεί ένα μοναδικό και ανεπανάληπτο υπόδειγμα εργατικότητας, αφοσίωσης στην πατρίδα και ολοκληρωτικής προσφοράς στον πνευματικό έργο. Ήταν ο Νικόλαος Γιαννόπουλος ένας άνθρωπος που μπορεί ακόμα και σήμερα να εμπνέει και να παραδειγματίζει όσους ακόμα εξακολουθούν να πιστεύουν ότι υπάρχει ελπίδα, ότι ακόμα υπάρχει μέλλον γι’ αυτόν τον τόπο.

Στο 20ο τεύχος του «Δελτίου της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού», το οποίο ήδη κυκλοφορεί, μπορεί ο αναγνώστης, πέραν από τις πάμπολλες πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του  εξέχοντος αυτού  τέκνου του Αλμυρού που θα αποκτήσει, να αντλήσει και πίστη και αισιοδοξία για καλύτερες μέρες αλλά και να αγαπήσει περισσότερο την περιοχή του Αλμυρού και τους ανθρώπους της που τόσο πολύ απαραίτητα είναι ειδικά στην εποχή μας και ακόμα ειδικότερα στον δικό μας τόπο.