Το Ε΄ Συνέδριο Αλμυριώτικων Σπουδών

Ολοκληρώθηκαν σχεδόν όλες οι προετοιμασίες για την πραγματοποίηση του Ε΄ Συνεδρίου Αλμυριώτικων Σπουδών, που θα γίνει στον Αλμυρό, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου στις 14,15 και 16 Οκτωβρίου 2016.

Όπως και στα προηγούμενα τέσσερα Συνέδρια έτσι και σ’ αυτό θα λάβουν μέρος ως ομιλητές – εισηγητές αρχαιολόγοι, ειδικοί  επιστήμονες και ερευνητές από όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό. Οι επιστήμονες που ζήτησαν να πάρουν μέρος στο Ε΄ Συνέδριο Αλμυριώτικων Σπουδών για να παρουσιάσουν κάποιο σχετικό θέμα ήταν πάρα πολλοί, αφού πλησίασαν τους εκατό. Τελικά από την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου εγκρίθηκε η συμμετοχή 86 εισηγητών οι οποίοι θα παρουσιάσουν 61 θέματα, όλα σχετικά με την ιστορία, την αρχαιολογία και την λαογραφία της ευρύτερης περιοχής του Αλμυρού.

Η αθρόα αυτή συμμετοχή τόσων πολλών εισηγητών στο Ε΄ Συνέδριο Αλμυριώτικων Σπουδών ασφαλώς οφείλεται στις εντυπώσεις που άφησε η άριστη οργάνωση και η μεγάλη επιτυχία των προηγούμενων Συνεδρίων. Και είναι πολύ ευχάριστο για την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου αλλά και πολύ συγκινητικό το γεγονός ότι 86 ειδικοί επιστήμονες και ερευνητές από όλα τα μέρη της Ελλάδας, ξένοι εντελώς με την περιοχή μας, ζήτησαν, θέλησαν και αποφάσισαν να εντάξουν, κατά προτεραιότητα, στη συνολική τους επιστημονική ερευνητική τους δραστηριότητα και ενασχόλησή τους με θέματα της περιοχής του Αλμυρού, τα οποία ασφαλώς δεν θα τους απασχολούσαν εάν δεν υπήρχαν τα με πολλή μεθοδικότητα  και μεγάλη υπευθυνότητα οργανωμένα Συνέδρια Αλμυριώτικων Σπουδών.

Οι άριστες εντυπώσεις που τα Συνέδρια αυτά έχουν δημιουργήσει διαφαίνεται από τις πολλές, πολύ συγκινητικές στο περιεχόμενό τους επιστολές, αλλά και τα πάμπολλα συγχαρητήρια ηλεκτρονικά μηνύματα που παίρνει η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού «Όθρυς», τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της οποίας αναλαμβάνουν, εδώ και πολλά χρόνια, το κύριο βάρος της οργάνωσης των Συνεδρίων αυτών.

Παραθέτουμε, εντελώς τυχαία και αποσπασματικά και όχι τα σημαντικότερα, μερικά από τα θέματα που θα ανακοινωθούν κατά την διάρκεια των εργασιών του Ε΄ Συνεδρίου Αλμυριώτικων Σπουδών, προκειμένου να ενημερωθούν οι κάτοικοι της περιοχής του Αλμυρού που ενδιαφέρονται να μάθουν όσο περισσότερα μπορούν για την ιστορία του τόπου τους αν θα παρακολουθήσουν τις τριήμερες εργασίες του:

«Μαγούλα Πλατανιώτικη:  Μύθος και πραγματικότητα»,

«Όψεις καθημερινότητας στην περιοχή Αλμυρού στη δεκαετία του 1920»,

«Ο οσιομάρτυς Γεδεών και η Μονή Κάτω Ξενιάς»,

«Η φορεσιά «τσούκνα»  της Ανατολικής Ρωμυλίας»,

«Ο εκκλησιαστικός μελουργός Λέων Αλμυριώτης»,

«Η παρουσία των Εβραίων στην  ευρύτερη περιοχή των Φθιωτίδων Θηβών και της χερσαίας Μαγνησίας έως την ενσωμάτωσή της στο νεοελληνικό κράτος»,

«Θεριστάδες της Φθιωτικής Όθρης στον κάμπο του Αλμυρού»,

«Η αποκατάσταση του παλιού Δημοτικού Σχολείου Ευξεινούπολης»,

«Ο λαϊκός πολιτισμός της περιοχής Αλμυρού»,

«Μαγούλα Αλμυριώτικη: Τα μυστικά μιας νεολιθικής θέσης»,

«Οι θολωτοί τάφοι στη Γρίτσα Πτελεού και τους Αγίους Θεοδώρους»,

«Το Ενετικό Κάστρο του Πτελεού»,

«Η παρουσία του Αλή Πασά  στην περιοχή του Αλμυρού»,

«Ο Αλμυρός υπό ιταλική κατοχή. Η αντίσταση και η πολιτική των αντιποίνων (1941-1943)»,

Τα Συνέδρια Αλμυριώτικων Σπουδών συμπλήρωσαν  ήδη μία ιστορία είκοσι πέντε χρόνων και αποτελούν καθιερωμένο θεσμό αλλά και τιμητικό τίτλο για τον Δήμο Αλμυρού, αναγνωρισμένο από πολλούς σ’ ολόκληρη την Ελλάδα.

Αυτό είναι κάτι που νιώθω προσωπικά επιτακτική την ανάγκη να το διατυπώσω και μάλιστα με έμφαση στο σημείωμά μου αυτό γιατί αισθάνομαι ότι πολλοί είναι εκείνοι οι κάτοικοι της περιοχής μας που δεν το γνωρίζουν και κάποιοι άλλοι που το γνωρίζουν μεν αλλά δεν έχουν την γενναιότητα και την αρχοντιά να το αναγνωρίζουν και να το υποστηρίζουν δημοσίως.

Έχοντας σαφή και πλήρη επίγνωση των όσων ισχυρίζομαι λέω ανοιχτά προς όλες τις διευθύνσεις και χωρίς κανένα δισταγμό ότι τα Συνέδρια Αλμυριώτικων Σπουδών αποτελούν τιμή και καύχημα για τον Δήμο Αλμυρού, τιμή και καύχημα που πάρα πολλοί άλλοι δήμοι θα επιθυμούσαν να έχουν.

Και αυτή η τιμή και το καύχημα έχουν όλως ιδιαίτερη και ξεχωριστή  σημασία για τον Δήμο Αλμυρού γιατί όλες ανεξαιρέτως οι δημοτικές παρατάξεις σε όλα τα δημοτικά συμβούλια, που εδώ και συνεχώς επί είκοσι πέντε ολόκληρα χρόνια εκλέγονται, εγκρίνουν παμψηφεί την πραγματοποίηση των Συνεδρίων Αλμυριώτικων Σπουδών. Και αυτό μπορεί να κάνει υπερήφανους όλους τους κατοίκους της περιοχής γιατί το δικαιούνται.

Η γενναιότητα, γιατί περί γενναιότητας και αρχοντιάς όλων των δημοτικών συμβούλων, όλων των δημοτικών παρατάξεων, όλων των δημοτικών συμβουλίων, όλων των πολιτικών και κομματικών αποχρώσεων, πρόκειται, να εγκρίνουν παμψηφεί, και μάλιστα στην κρίσιμη και υλιστική εποχή που διανύουμε, την πραγματοποίηση,  τέτοιων πνευματικών συμποσίων.

Με αυτές τις σκέψεις και υπό το βάρος της αφάνταστης εύνοιας της τύχης και της ευτυχίας να υπηρετήσω τον αγαπημένο μου Αλμυρό επί είκοσι πέντε ολόκληρα χρόνια, ως πρόεδρος των οργανωτικών επιτροπών των πέντε μέχρι τώρα Συνεδρίων Αλμυριώτικων Σπουδών, αλλά και υπό την ευθύνη που μου προσδίδουν τα συμπληρωμένα ήδη ογδόντα χρόνια της ζωής μου, προσκαλώ όλους όσους αγαπούν την περιοχή του Αλμυρού αλλά και προσωπικά τον καθένα και την κάθε μία, να παρακολουθήσουν ολόκληρο το τριήμερο πνευματικό και πολιτιστικό αυτό πανηγύρι που θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αλμυρού στις 14, 15 και 16 Οκτωβρίου 2016, με τον ίδιο ζήλο, αγάπη και περηφάνια που  κάποτε παρακολουθούσαμε τα «Κρόκια».

Εκτιμώ ότι τα «Συνέδρια Αλμυριώτικων Σπουδών» είναι, μπορούν να είναι και δικαιούνται να είναι, η σύγχρονη απάντηση ενός άλλου είδους «Κροκίων», που εκπορεύεται για άλλη μια φορά και πάλι από την πατρίδα του γενάρχη όλων των Ελλήνων, του Έλληνα, τον Αλμυρό. Όπως κάποτε ήταν η αθλητική πρωτεύουσα της Θεσσαλίας με κορυφαία εκδήλωση τα «Κρόκια» έτσι και τώρα μπορεί  να γίνει η πνευματική και πολιτιστική πρωτεύουσα και να αποτελέσει κέντρο ιστορικής έρευνας και υπόδειγμα για μίμηση.

 

Βίκτωρ Κων. Κοντονάτσιος