ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Η ΦΙΛΑΡΧΑΙΟΣ ΣΤΟ  ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

IMG_4081IMG_4039

Την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016 και ώρα 19:00 μ.μ. στην Αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών πραγματοποιήθηκε Εκδήλωση με θέμα: «ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΚΟΧΥΛΙΑ: ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΘΙΩΤΙΔΩΝ ΘΗΒΩΝ».

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσε το «ΔΙΑΖΩΜΑ» και το Megaron Plus, και  εντάσσεται στον κύκλο διαλέξεων του έτους 2016, ο οποίος έχει ως στόχο να φωτίσει τρία πολύ σημαντικά αλλά  λιγότερο γνωστά  αρχαία θέατρα, μεταξύ των οποίων  το αρχαίο θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών στη Μαγνησία.

Τη άρτια  οργανωμένη συζήτηση – εκδήλωση συντόνισε με επιτυχία ο κ. Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».

Την εκδήλωση άνοιξε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας  κ. Αγοραστός

Κύρια ομιλήτρια  ήταν η Βασιλική Σισμάνη – Αδρύμη, Δρ. αρχαιολόγος – πρώην προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών, με θέμα: «Το Αρχαίο Θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών: Η μαγεία της αποκάλυψης ενός μνημείου, οι προοπτικές της ανάδειξής του και οι προσδοκίες». Δεύτερος ομιλητής ήταν ο Ευστράτιος Παυλίδης, αρχιτέκτων μηχανικός, με θέμα: «Το Αρχαίο Θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών: Ένα μαύρο κρυμμένο κοχύλι».

Τον λόγο επίσης έλαβε ο  Ευθύμιος Τσάμης,  ως ένας πολίτης εμπλεκόμενος που βοήθησε στις εργασίες ανάδειξης του θεάτρου, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών συλλόγων: Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού ΟΘΡΥΣ,   η ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ Αλμυρού, οι πολιτιστικοί σύλλογοι Νέας Αγχιάλου και  οι Φίλοι του Αθανασάκειου Μουσείου.

Εκ μέρους της Φιλαρχαίου μίλησε η πρόεδρος Χρυσούλα Κοντογεωργάκη, η οποία αναφέρθηκε  στην συνεισφορά της Φιλαρχαίου για την ανακάλυψη  και τον εντοπισμό του Αρχαίου Θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών .

Οι πρώτες γραπτές μαρτυρίες υπάρξεως του Αρχαίου αυτού Θεάτρου  ανάγονται στον   Άγγλο περιηγητή William Leake,  τo 1835.  Έκτοτε σχεδόν ξεχάστηκε ως το 1887, οπότε ο Νικόλαος Ι. Γιαννόπουλος κάνει μία αναφορά στο (χειρόγραφο) βιβλίο του «Φθιωτικά».

Ο ίδιος, σε μία από τις περίφημες «αρχαιολογικές εκδρομές»  που πραγματοποιούσε με τα άλλα μέλη της Φιλαρχαίου,   εντόπισε τα ερείπια και συμπέρανε την ύπαρξη αρχαίου Θεάτρου.   Συγκεκριμένα  το  1899, στο 1ο ΔΕΛΤΙΟΝ, δημοσιεύει έκθεση αρχαιολογικής εκδρομής  στις Φθιώτιδες Θήβες, με  τον εταίρο ( μέλος της Φιλαρχαίου)  Μιλτιάδη Χ. Σπανόπουλο,  όπου αναφέρει ότι         « … εντός του περιβόλου των τειχών ανεκαλύψαμεν ίχνη θεάτρου κυκλοτερούς βλέποντος προς Ανατολάς. Παρά τω θεάτρω ρέει και ορεινός ρύαξ προς τω τείχει της πόλεως …».

Δύο χρόνια αργότερα, το 1901, στο 5ο τεύχος του ΔΕΛΤΙΟΥ, μας ενημερώνει πως  ο  Έφορος Αρχαιοτήτων Βαλέριος Στάης επισκέφθηκε   « …  συν τοις εταίροις Δ. Πανοπούλω σχολάρχη, Αθ. Ι. Σπυριδάκι  ελληνοδιδασκάλω, και  Ν. Ι. Γιαννοπούλω πρώην γραμματεί της «Όθρυος», τα ερείπια των Φθιωτίδων Θηβών και επιβεβαίωσε την ύπαρξιν θεάτρου, ού μνεία γίνεται εν τω Α΄ Τεύχει του Δελτίου της Όθρυος…».

Η δε σύγχρονη Φιλάρχαιος, εκτιμώντας εγκαίρως την τεράστια σημασία του μνημείου, έχει δημοσιεύσει αρκετές  μελέτες αρχαιολόγων, ιστορικών και ερευνητών για το Αρχαίο Θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών, τόσο στα Δελτία της όσο και στα Αχαιοφθιωτικά.

Στο τέλος η Χρυσ. Κοντογεωργάκη συγχάρηκε και ευχαρίστησε τον κ. Σταύρο Μπένο,  το ΔΙΑΖΩΜΑ, τους αρχαιολόγους – με επικεφαλής την κ. Β. Αδρύμη-    καθώς και όλους όσοι με κάποιον  τρόπο βοήθησαν και εξακολουθούν να βοηθούν, και να  προσπαθούν αόκνως  για  την ανάδειξη, την προβολή και την αναστύλωση του Θεάτρου.  Ενός κορυφαίου μνημείου, που στολίζει ολόκληρη την περιοχή μας, η οποία στην αρχαιότητα ανεφέρετο ως Αχαΐα  Φθιώτις.

Πρόσθεσε δε πως όλοι οι κάτοικοι της περιοχής μας έχουμε χρέος να συμβάλλουμε, ο καθένας με τον τρόπο του, στην ανάδειξη και αξιοποίηση του Αρχαίου Θεάτρου των Φθιωτίδων Θηβών.

Σημειωτέον πως την εκδήλωση παρακολούθησαν αρκετοί κάτοικοι του Αλμυρού, του Βόλου και της Αγχιάλου, όπως και συμπολίτες μας που διαμένουν στην Αθήνα.