Πρόγραμμα Ημερίδας: Ν. Ι. Γιαννόπουλος, 70 χρόνια μετά

Την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015, ώρα 5:30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του
Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Αλμυρού, η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού «Όθρυς» διοργανώνει Ημερίδα με θέμα : ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ι. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, 70 χρόνια μετά.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

5.30. Έναρξη
Χαιρετισμοί

ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ
Προεδρεύει – Συντονίζει η Χρυσούλα Κοντογεωργάκη

Γ. Α. ΠΙΚΟΥΛΑΣ, Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (Ι.Α.Κ.Α.)
Ο επιγραφικός Νικόλαος Γιαννόπουλος
Ο ηπειρώτης στην καταγωγή και πολίτης του Αλμυρού Ν. Γιαννόπουλος (1866-1945) είναι πρωτίστως γνωστός για το επιγραφικό του έργο και μάλιστα στον χώρο της Θεσσαλίας. Στην ανακοίνωση επιχειρείται η παρουσίαση και αποτίμηση των πεπραγμένων του στον τομέα της Επιγραφικής, που σήμερα, τόσες δεκαετίες μετά και 70 χρόνια από την εκδημία του, παραμένει πολύτιμο και θεμελιώδες.
Ο Γ. Α. Πίκουλας είναι Kαθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από το 2001. Eκδότης του διεθνούς περιοδικού HOPOΣ (Όρος), 1983 κε. Έχει εκδόσει οκτώ μονογραφίες και υπήρξε Eπιμελητής δεκαεπτά τόμων συνεδρίων. Oι δημοσιεύσεις του σε ελληνικά και ξένα περιοδικά ή Πρακτικά Συνεδρίων ανέρχονται σε 170. Ασχολείται με θέματα Ιστορικής Τοπογραφίας, Επιγραφικής και υλικού πολιτισμού των αρχαίων (αμπελοκαλλιέργεια και ελαιοπαραγωγή). H έρευνα του καλύπτει ιδίως την Πελοπόννησο (Aργολιδοκορινθία, Aρκαδία, Λακωνία), Θεσσαλία και Mακεδονία.

ΑΡΓΥΡΟΥΛΑ ΔΟΥΛΓΕΡΗ – ΙΝΤΖΕΣΙΛΟΓΛΟΥ, Δρ. Αρχαιολόγος, Επί Τιμή Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας
Η συμβολή του Νικόλαου Ι. Γιαννόπουλου στην αρχαιολογική έρευνα της Θεσσαλίας
Ο πρωτοπόρος Ν. Ι. Γιαννόπουλος με τις πολλές και ποικίλες δραστηριότητές του συνέβαλε μεταξύ άλλων και στην αρχαιολογική έρευνα όχι μόνο της περιοχής του Αλμυρού, αλλά και ολόκληρης της Θεσσαλίας. Στην εισήγηση που θα παρουσιαστεί θα επιχειρηθεί μια αποτίμηση του αρχαιολογικού του έργου στο πλαίσιο της εποχής του.
Η Αργυρούλα Δουλγέρη – Ιντζεσίλογλου είναι πτυχιούχος του τμήματος Aρχαιολογίας και Tέχνης της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Lumière-Lyon II της Γαλλίας. Έχει διατελέσει Eπιμελήτρια Aρχαιοτήτων και Προϊσταμένη στην IΓ΄ Eφορεία Προϊστορικών και Kλασικών Aρχαιοτήτων στο Bόλο, καθώς και πρώτη Διευθύντρια στο Aρχαιολογικό Iνστιτούτο Θεσσαλικών Σπουδών του YΠΠΟ στο Βόλο. Συμμετείχε σε ανασκαφές στην περιοχή των αρχαίων Φερών και των νησιών των Bορείων Σποράδων. Συμμετείχε σε πολλά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει πολλές επιστημονικές μελέτες.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΝΤΟΜΗΤΡΟΣ, φιλόλογος, Δρ. στην Ιστορία της Εκπαίδευσης, Επίτ. Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων
Ο Ν. Γιαννόπουλος και οι «Φίλοι των Γραμμάτων» του Βόλου
Στις αρχές του 1936 μία ομάδα νέων διανοουμένων του Βόλου ίδρυσε το σωματείο «Οι Φίλοι των Γραμμάτων». Η ίδρυση του συλλόγου συνέπεσε με την επαναδραστηριοποίηση της Φιλαρχαίου Εταιρείας. Έτσι τα δύο ομοειδή σωματεία της Μαγνησίας διέγραψαν ως την κήρυξη του πολέμου κοινή πορεία συνεργαζόμενα στενότατα. Στην παρούσα εισήγηση θα παρουσιαστούν οι επίσημες εκδηλώσεις των «Φίλων των Γραμμάτων» με σκοπό να τιμηθεί το έργο του Γιαννόπουλου.
Ο Γιώργος Κοντομήτρος είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Υπηρέτησε ως φιλόλογος σε σχολεία μέσης εκπαίδευσης. Διετέλεσε διευθυντής και σχολικός σύμβουλος φιλολόγων Μαγνησίας. Είναι Γενικός Γραμματέας της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών. Δίδαξε ιστορία της νεοελληνικής εκπαίδευσης στα Τμήματα Προσχολικής Αγωγής και Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Δίδαξε επίσης Παιδαγωγική στο παράρτημα του Βόλου της ΑΣΠΑΙΤΕ. Συμμετέσχε ως εισηγητής σε διεθνή συνέδρια και έχει εκδώσει πέντε βιβλία (τα δύο σε συνεργασία).

ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ
ΠΡΟΒΟΛΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΤΩΝ ΣΩΖΟΜΕΝΩΝ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΩΝ
ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Ι. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΑΚΗ

ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Μ. ΦΥΤΙΛΗΣ, δικηγόρος, DEA
Γιαννόπουλος Νικόλαος του Ιωάννη, ο Ηπειρώτης που δόξασε τον Αλμυρό
Ο Ν. Ι. Γιαννόπουλος, η κορυφαία αυτή προσωπικότητα του Αλμυρού, με το ασίγαστο πάθος του για την αρχαιολογία, την ιστορία και την πνευματική ζωή, έκανε τον Αλμυρό γνωστό στο Πανελλήνιο, αλλά και στο εξωτερικό. Μέσα από ένα ιστορικό οδοιπορικό, από την άφιξή του στον Αλμυρό μέχρι τον θάνατό του, παρουσιάζονται όλη η πορεία του, τα όνειρά του, οι επιδιώξεις, ο βιοποριστικός του αγώνας και οι προσωπικές του ανησυχίες, σε συνάρτηση με το σκληρό κοινωνικό πλαίσιο της εποχής.
Ο Βασίλειος Φυτιλής του Μενελάου, γεννήθηκε στον Αλμυρό το 1955. Σπούδασε Νομικά στη Θεσσαλονίκη , συνέχισε και ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές από το 1978 μέχρι το 1980 στο Παρίσι (Σορβόννη) στο Εμπορικό Δίκαιο και των Δίκαιο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Ζει και εργάζεται ως δικηγόρος στον Αλμυρό, από το 1982 και ασχολείται με την τοπική ιστορία. Θήτευσε στα κοινά, ως δημοτικός και νομαρχιακός σύμβουλος, διαδοχικά από το 1989 μέχρι και το 2002.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΟΛΑΚΗΣ, δικηγόρος, συγγραφέας
Νικόλαος Γιαννόπουλος. Άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του
Η πολύπλευρη προσωπικότητά του, πέρα από τον αρχαιοδίφη και συγγραφέα. Ο λόγιος, ο φιλότεχνος, ο δημοσιογράφος, ο χρονικογράφος και αναλυτής. Οι προσωπικές εξομολογήσεις, κρίσεις και επικρίσεις του ιδίου και τρίτων για τον ίδιο. Η σχέση του με τη Φιλάρχαιο Εταιρεία. Μελέτες, μνήμες και μαρτυρίες συγχρόνων του για τη ζωή και το έργο του.

ΕΛΕΝΗ Χ. ΔΗΜΑΚΟΥ, ΜΑ Ιστορίας, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Ο ευρωπαϊκός ορίζοντας του Νικόλαου Ι. Γιαννόπουλου
Σταθερά προσηλωμένος σε ό,τι θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε στην ελληνική πολιτιστική παράδοση, ο Ν. Ι. Γιαννόπουλος υπήρξε ταυτόχρονα και Ευρωπαίος. Η εργασία αυτή αποπειράται να αναδείξει τον ευρωπαϊκό του προσανατολισμό μέσα από την εκδίπλωση της σχέσης του με τους συγκαιρινούς του ευρωπαίους επιστήμονες.
Η Ελένη Χ. Δημάκου έχει σπουδάσει στο τμήμα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου. Ακολούθως έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα των διεπιστημονικών προσεγγίσεων των Ιστορικών, Αρχαιολογικών και Ανθρωπολογικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με ειδίκευση στην Ιστορία. Τα ενδιαφέροντά της εστιάζονται στην ιστοριογραφία του πολιτισμού και γενικότερα στην κοινωνικο-πολιτισμική ιστορία.

– Συζήτηση
– Συμπεράσματα – Κλείσιμο από τον πρόεδρο Βίκτωρα Κ. Κοντονάτσιο

ΛΗΞΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ