Παρουσίαση του 18ου τεύχους του Δελτίου

 

Μέσα σε μια πολύ όμορφη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού ΟΘΡΥΣ το απόγευμα της Κυριακής, 27 0κτωβρίου 2014, στις 6 μμ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Αλμυρού, η οποία ως κύριο σκοπό είχε την παρουσίαση του 18ου τεύχους του ΔΕΛΤΙΟΥ, του έτους 2014, της Β΄ εκδοτικής περιόδου.
Πολλοί οι πιστοί φίλοι και τα μέλη που παραβρέθηκαν, αλλά και οι επίσημοι, μεταξύ των οποίων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κκ Ιγνάτιος, ο Καθηγούμενος της Άνω Ιεράς Μονής Ξενιάς κκ Νεκτάριος, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αλμυρού π. Γεώργιος Μπέκας, ο ιερεύς π. Ευστάθιος Βαρβαρέλης, η βουλευτής Μαγνησίας κ. Μαρ. Χρυσοβελώνη, η αντιπεριφερειάρχης κ. Δωρ. Κολυνδρίνη, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Αργ. Κοπάνας, ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Δημ. Εσερίδης, ο τ. Δήμαρχος κ. Ευάγ. Χατζηκυριάκος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ. Γιώρ. Καλτσογιάννης και κ. Ευθ. Ζιγγιρίδης, η Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. κ. Μαρ. Σταυραντώνη, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.
Στην αρχή η συντονίστρια κ. Χρυσούλα Κοντογεωργάκη καλωσόρισε όλους και κάλεσε τον Σεβασμιώτατο, τον Καθηγούμενο, τον Δήμαρχο, την βουλευτή και την αντιπεριφερειάρχη να χαιρετήσουν την εκδήλωση. Όλοι τους συγχάρηκαν το Δ. Σ. της Φιλαρχαίου για την μακρά ιστορική της διαδρομή των 118 χρόνων από την ίδρυσή της, το πολύτιμο έργο της και την ανεκτίμητη πολιτιστική και ιστορική προσφορά της σε όλη την επαρχία.
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο πρώτος εκ των ομιλητών, ο αντιπρόεδρος της Φιλαρχαίου κ. Φώτης Χατζηδημητρίου και παρουσίασε τα 17 θέματα του ΔΕΛΤΙΟΥ, όλα εξαιρετικού ιστορικού, αρχαιολογικού και εκκλησιαστικού ενδιαφέροντος. Τόνισε πως το 18ο τεύχος του ΔΕΛΤΙΟΥ είναι γενικότερα αφιερωμένο στην ιστορία της περιοχής της Σούρπης, αλλά και στον Αλμυρό, στο Βόλο και στην Αμαλιάπολη.
Δεύτερος ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της Εταιρείας και επιμελητής του ΔΕΛΤΙΟΥ κ. Βίκτωρ Κοντονάτσιος, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της Φιλαρχαίου και στην γενικότερη προσφορά της στην ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου, τονίζοντας πως τα ΔΕΛΤΙΑ πρέπει απαραιτήτως να κοσμούν τις βιβλιοθήκες όλων των Αλμυριωτών.
Οι συνεργάτες συγγραφείς των οποίων οι εργασίες δημοσιεύονται είναι (με τη σειρά δημοσίευσης) : ο θεολόγος Ιωάννης Αθ. Γκόλτσης, η Αρχαιολόγος Δέσποινα Ευσταθίου, ο καθηγητής γλωσσολογίας Γεώργιος Δελόπουλος, ο Βίκτωρ Κ. Κοντονάτσιος, ο θεολόγος Τριαντάφυλλος Σπανός, ο δικηγόρος Γεώργιος Τσολάκης, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αθανάσιος Ε. Καραθανάσης, ο ιστορικός Γεώργιος Αθ. Κλήμος, ο αρχαιολόγος Παναγιώτης Συρούκης και ο πρωτοσύγκελος δρ Θεολογίας π. Ιωάννης Παν. Συρεγγέλας.
Την παρουσίαση του ΔΕΛΤΙΟΥ πλαισίωσε και ομόρφυνε η Μικτή Χορωδία του Δήμου Αλμυρού με ένα μικρό μουσικό αφιέρωμα στην 28η Οκτωβρίου με τραγούδια επετειακά, καθώς και η νεαρή μαθήτρια Λυκείου Μαριαλένα Μελεμέ. Διηύθυνε και συνόδευε στο πιάνο η μαέστρος κ. Μαριάννα Σαμαρτζή και συνόδευαν με το μπουζούκι και την κιθάρα οι νεαροί επιστήμονες-καλλιτέχνες Γιάννης Καμπουρίδης και Στέργιος Μπουκουβάλας.
Στο τέλος προσφέρθηκαν γλυκά και αναψυκτικά στους παρευρισκομένους, οι οποίοι συγχάρηκαν θερμά τους διοργανωτές για τις άοκνες προσπάθειες ανάδειξης της ιστορίας του τόπου.