Εορταστική εκδήλωση της Φιλαρχαίου Εταιρείας

Παρασκευή 14, Φεβρουάριος 2014 – 18:19

Πλήθος κόσμου, που γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου  του Δήμου Αλμυρού, τίμησε την εκδήλωση που πραγματοποίησε η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού «ΟΘΡΥΣ», την  Κυριακή, 2 Φεβρουαρίου 2014. Ήταν μια ξεχωριστή  εκδήλωση με τριπλό περιεχόμενο.

Ξεκίνησε με την κοπή της Βασιλόπιττας  την οποία ευλόγησαν ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Άνω Ξενιάς π. Νεκτάριος Υφαντίδης και ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αλμυρού π. Γεώργιος Μπέκας. Μετά την ευλογία της Εκκλησίας για την ευόδωση του έργου της Φιλαρχαίου οι δύο ιερωμένοι απηύθυναν χαιρετισμό  και ο π. Γ. Μπέκας μετέφερε τον χαιρετισμό και τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Ιγνατίου. Χαιρέτησαν επίσης την εκδήλωση ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Ευάγγγελος Χατζηκυριάκος, η Προϊσταμένη της ΙΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων κ. Αργυρώ Δουλγέρη –  Ιντζεσίλογλου και η βουλευτής Μαγνησίας κ. Μαρίνα Χρυσοβελόνη, ενώ αναγνώσθηκε μήνυμα από την Υφυπουργό Υγείας κ. Ζέττα Μακρή.

Ακολούθως η γραμματέας της Φιλαρχαίου και συντονίστρια της εκδήλωσης κ. Κωνσταντίνα Ζγουλέτα έκανε την επίσημη ανακοίνωση-ενημέρωση για την βράβευση της Φιλαρχαίου από την Ακαδημία Αθηνών, το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας και ανέφερε : «…Επειδή  ό,τι έχουμε καταφέρει ως τώρα, το καταφέραμε με τη συμπαράσταση -ηθική και υλική- όλων σας θεωρήσαμε πως ο τιμητικός  αυτός έπαινος ανήκει σε όλους εσάς  και σας  ευχαριστούμε που όλα αυτά τα χρόνια σταθήκατε  συνοδοιπόροι και αρωγοί  σε κάθε μας προσπάθεια. Το ΑΦΙΕΡΩΝΟΥΜΕ λοιπόν σε όλους τους Αλμυριώτες». Προβλήθηκαν  επίσης φωτογραφίες και βίντεο από την τελετή της βραβεύσεως κατά την πανηγυρική συνεδρία της Ακαδημίας.

Το τρίτο σημαντικό θέμα της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση του 17ου τεύχους του ΔΕΛΤΙΟΥ, που εκδίδει κάθε χρόνο η Φιλάρχαιος Εταιρεία. Το τεύχος αυτό του έτους 2013 ήταν αφιερωμένο στους Αλμυριώτες όλης της επαρχίας Αλμυρού που συμμετείχαν στον πόλεμο του 1940-41.

Την παρουσίαση έκαναν ο Πρόεδρος και επιμελητής της εκδόσεως κ. Βίκτωρ Κοντονάτσιος, και η κ. Χρυσούλα Κοντογεωργάκη, η οποία  είναι η συγγραφέας και κύρια δημιουργός του αφιερωματικού αυτού  τεύχους . Ταυτόχρονα με τις ομιλίες προβάλλονταν οι φωτογραφίες των Αλμυριωτών αγωνιστών που αναφέρονται στο Δελτίο. Οι δύο ομιλητές συγκίνησαν όλους τους παρευρισκομένους, από τους οποίους εισέπραξαν θερμότατα χειροκροτήματα και συγχαρητήρια για το εξαιρετικό έργο που παρήγαγαν πλουτίζοντας την τοπική βιβλιογραφία.

Στο τέλος  μοιράσθηκε η βασιλόπιττα, το  φλουρί της οποίας αντιστοιχούσε σε μία σειρά των εκδόσεων της Φιλαρχαίου και ακολούθησε μικρή δεξίωση – κέρασμα.

Το φλουρί της πίτας κέρδισε ο 10χρονος μαθητής Απόστολος Δημ.  Δρόλιας.

Μεταξύ των  πολλών εκλεκτών φίλων της Εταιρείας  παρευρέθησαν ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού κ. Χρίστος  Βούλγαρης, ο αντιδήμαρχος Δήμου Αλμυρού κ. Αθανάσιος Σαρρής, ο δημοσιογράφος-διευθυντής της εφημερίδας ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ του Βόλου κ. Χρήστος  Μπουκώρος, οι πρόεδροι και εκπρόσωποι πολλών  Συλλόγων της περιοχής Αλμυρού, Ν. Αγχιάλου και Βόλου.

Το Δ. Σ. της Φιλαρχαίου ευχαριστεί θερμώς όλους όσοι προσέφεραν κάθε είδους υλικό για τη συγγραφή του Δελτίου, αυτούς που προσήλθαν στην εκδήλωση από τις περιοχές Αλμυρού, Αγχιάλου, Βόλου, Λαρίσης και Αθηνών, τις κυρίες Ιωάννα Κενανίδου και Ευαγγελία Κοντογεωργάκη για την οικονομική και καλλιτεχνική προσφορά αντιστοίχως, το Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Αλμυρού και  τη διευθύντρια κ. Σοφία Ζαχαροπούλου για την παραχώρηση της αίθουσας του Πολιτιστικού Κέντρου,   τα τοπικά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα που καλύπτουν και προβάλλουν τις εκδηλώσεις και τον κ. Δημήτρη Κατσαούνη για τις ανθοσυνθέσεις.

Επίσης ενημερώνει όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν το πολύτιμο αυτό τεύχος πριν εξαντληθεί, πως διατίθεται από τα μέλη του Δ. Σ. και τα βιβλιοπωλεία του Αλμυρού.