Η Φιλάρχαιος βραβεύθηκε από την ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ

Πέμπτη 2, Ιανουάριος 2014 – 02:49

Η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού «ΟΘΡΥΣ»,  βραβεύθηκε από την ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ για την σημαντική πολύχρονη προσφορά της.

H Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού ΟΘΡΥΣ, έτυχε της υψίστης τιμής να τιμηθεί από το Ανώτατο Πνευματικό Ίδρυμα της χώρας, την Ακαδημία Αθηνών, την περασμένη Παρασκευή, στις 20 Δεκεμβρίου 2013.

H Ακαδημία Αθηνών, στην καθιερωμένη ετήσια Πανηγυρική της Συνεδρία, η οποία πραγματοποιήθηκε   στις 6 μμ, στο Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών απένειμε τα φετινά της βραβεία,  μεταξύ των οποίων ήταν και αυτό της Φιλαρχαίου.

Κάθε χρόνο η Ακαδημία τιμά άτομα, ομάδες και σωματεία που προσέφεραν κάτι ξεχωριστό στον τόπο τους ή στη χώρα τους , απονέμοντας  βραβεία και τιμητικές διακρίσεις που στόχο έχουν  την καλλιέργεια και προαγωγή των Επιστημών, των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών και την επιστημονική έρευνα και μελέτη. Τα βραβεία είναι τριών κατηγοριών ή «τάξεων» όπως χαρακτηρίζονται:

Της Α΄ Τάξεως των Θετικών Επιστημών, της Β΄ Τάξεως των Γραμμάτων  και των Καλών Τεχνών   και της  Γ΄ Τάξεως των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών. Ξεχωριστή θέση  έχουν στις επιλογές της Ακαδημίας Αθηνών τα βραβεία της Τάξεως των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών στην οποία ανήκει και η τιμητική διάκριση που έλαβε η Φιλάρχαιος Εταιρεία.

Στις αρχές Δεκεμβρίου παρελήφθη από την πρόεδρο της Φιλαρχαίου  κ. Χρυσούλα Κοντογεωργάκη   επιστολή υπογεγραμμένη από τον Γενικό Γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών, με την οποία ανακοινωνόταν  η επιλογή της Εταιρείας για βράβευση και περιελάμβανε οδηγίες για την παραλαβή της διακρίσεως.

Σε ειδικό προς τούτο Συμβούλιο του Δ. Σ. αποφασίσθηκε  να παρευρεθούν στην τελετή απονομής η πρόεδρος κ. Χρυσούλα Κοντογεωργάκη, ο πρ. πρόεδρος κ. Βίκτωρ Κοντονάτσιος, ο ταμίας κ.  Γεώργιος Λασκαρίδης και ο Δήμαρχος Αλμυρού κ . Ευάγγελος Χατζηκυριάκος.

Η συνεδρία άρχισε με ομιλία του Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών κ. Σπύρου Α. Ευαγγελάτου με θέμα «Η ζωή του Γαλιλαίου του Μπρεχτ και η ευθύνη του επιστήμονα απέναντι στην αλήθεια». Στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματεύς κ. Βασίλειος Χ. Πετράκος παρουσίασε την έκθεση για το έργο της Ακαδημίας κατά το έτος 2013 και ανήγγειλε την απονομή τιμητικών διακρίσεων, που επέδωσε  ο Πρόεδρος.

Συνολικά απονεμήθηκαν 46 βραβεία και έπαινοι κατά την φετινή  τελετή της Ακαδημίας.

Η Συνεδρία έκλεισε  με την αναγγελία προκήρυξης των νέων βραβείων για το 2014 από τον Γενικό Γραμματέα.

Η Φιλάρχαιος ήταν 5η  στην Τάξη  της   και της απενεμήθη έπαινος οίκοθεν, άνευ προκηρύξεως, ως εξής:

«Έπαινος της Ακαδημίας απονέμεται στην Φιλάρχαιο Εταιρεία Αλμυρού « ΟΘΡΥΣ» για τη μακρόχρονη από του 1896 προσφορά της στους τομείς της αρχαιολογίας, ιστορίας και λαογραφίας της περιοχής του Αλμυρού και όλης της Θεσσαλίας, για τη συμβολή της στη διάσωση των ελληνικών μνημείων και για την ίδρυση του Αρχαιολογικού Μουσείου του Αλμυρού».

Τον έπαινο παρέλαβε ο κ. Κοντονάτσιος.  Και οι τέσσερις παρευρισκόμενοι στην επίσημη τελετή αισθάνθηκαν ιδιαίτερη συγκίνηση και υπερηφάνεια, ακούγοντας την τιμητική αναφορά στην περιοχή του Αλμυρού, και θεώρησαν πως  εκείνη τη στιγμή βραβεύονταν όλος ο Αλμυρός, όχι μόνον η Φιλάρχαιος Εταιρεία.

Η διάκριση αυτή αποτελεί την πλέον επίσημη αναγνώριση της μεγάλης πνευματικής προσφοράς  της Φιλαρχαίου στον τόπο μας, ταυτόχρονα όμως δημιουργεί  μεγάλη ηθική ευθύνη και υποχρέωση για συνέχιση της πνευματικής δημιουργίας  και προσφοράς  στον τόπο.

Το Δ. Σ. της  Φιλαρχαίου  αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει:

  • Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. κ. Ιγνάτιο,
  • Τον Δήμαρχο Αλμυρού κ. Ευάγγελο Χατζηκυριάκο και
  • Την Προϊσταμένη της ΙΓ’ Εφορείας Προϊστορικών  και Κλασικών Αρχαιοτήτων κ. Αργυρούλα Δουλγέρη- Ιντζεσίλογλου,

οι οποίοι κατέθεσαν επαινετικές εισηγήσεις για το πολύχρονο –υπερεκατονταετές – σπουδαίο έργο της Εταιρείας και  προτάσεις για τη βράβευσή της.

Οι εισηγήσεις αυτές πλαισιώθηκαν από τεράστιο υλικό που συνόδευε και πιστοποιούσε το πλούσιο έργο που είχε παραχθεί  κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της Φιλαρχαίου, όπως  οι εκδόσεις, αντίγραφα δράσεων κλπ.

Ξεχωριστό ευχαριστώ εκφράζει στον Δήμαρχο Αλμυρού, ο οποίος συνόδευσε τα μέλη του Δ. Σ.  στο ταξίδι τους  στην Αθήνα για την παραλαβή του Επαίνου και μοιράσθηκε μαζί τους αυτές  τις ιδιαίτερα τιμητικές στιγμές.

Επίσης ευχαριστεί όλα τα μέλη της που όλα αυτά τα χρόνια στάθηκαν συνοδοιπόροι και αρωγοί  σε κάθε τους προσπάθεια.